TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
AFET HALA KAPIDA (17.08.2006-ÜLKEDE ÖZGÜR GÜNDEM)

Afet hala kapıda...


Can kaybı, etkilediği alanlar ve ekonomik kayıp açısından dünyanın en büyük depremleri arasında gösterilen 17 Ağustos Marmara Depremi'nin bugün 7. yıldönümü. Yıldönümünde olası depremler için alınması gereken önlemler, alınıp da uygulanmayan kararlar ve hükümetin konuya ilgisizliği tartışılıyor. Sivil toplum örgütleri, Marmara depremi sonrasında değiştirilmesi gereken İmar Kanunu'nun h‰l‰ değiştirilmediğini belirtiyor. Türkiye'nin üçte ikisi 1. ve 2. derece deprem bölgesinde bulunsa da, asıl sorunun 'zemin' değil 'kaçak, plansız ve niteliksiz yapılaşma'dan doğduğunun altı çiziliyor. Bu problemin açıklığına rağmen ulusal deprem politikası oluşturulmuş değil.

İstanbul'u felaket bekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın ortaklaşa hazırladığı rapor, ürkütücü bir gerçeği ortaya çıkardı. Rapora göre, İstanbul'da 7.5 şiddetinde yaşanacak bir deprem, 9 milyon kişiyi direkt etkileyecek, 90 bin civarında insanın ölmesine ve 40 milyar dolarlık maddi kayba neden olacak. Rapora göre, İstanbul'da 7.7 veya 7.5 büyüklüğünde bir deprem olsa yaklaşık 750 bin binada bulunan 3 milyon 40 bin hanede 9 milyon kişi etkilenecek.

Bütçeden pay ayrılmadı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Taner Yüzgeç, yaptığı açıklamada, yapılaşma sisteminin değiştirilmesi ve halkın depreme karşı bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yüzgeç, 'Ancak 2001'de uygulanmaya başlanan Yapı Denetim Yasası istenen sonucu doğurmadı. Mevcut İmar Yasası, 40'lı yıllardan kalma' diye konuştu.

Şura kararları boşa çıktı

Yüzgeç, 2004 yılındaki Deprem Şurası'nda alınan kararların hiçbirinin hayata geçirilmediğini belirtti. Yüzgeç, 'Hükümet deprem konusunda ilgisiz davranıyor. İstanbul'da yürütülen köprü ve viyadükleri güçlendirme çalışması gibi önlemler için çok geç kalındı ' dedi.

Kalkınma planında yok

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Cengiz, '9. Kalkınma Planı'nda afete karşı hazırlıklar ve afet zararlarıyla mücadele sürecinin yer almadığını belirterek, 'Anlaşılan, 59. Hükümetin gündeminde deprem ve doğal afetler yok' dedi. Jeoloji Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, bu planda tek bir afet kelimesinin olmadığını belirten Cengiz, şunları kaydetti: 'Bu durum odamız tarafından endişeyle karşılanmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a durumu anlatan bir açık mektup gönderilerek kaygılarımız dile getirilmiş, ancak h‰l‰ somut bir yanıt alınamamıştır. Anlaşılan 59. Hükümetin gündeminde deprem ve doğal afetler yok.'

Yıkımın nedenleri:

o Türkiye'de afet politikalarının afet öncesi hazırlık için değil, afet sonrası iyileşme ve yara sarma üzerine yoğunlaşması.

o Yasalara uymama, yerleşme ve yapılaşmayı etkili biçimde denetleyecek imar mevzuatı ve yapı denetimi sisteminin kurulamamış olması.

o Depreme uygun olmayan yapılaşmalar. Yapıların çoğu projesiz. Teknik kurallara göre inşa edilmiyor. Beton dayanımları düşük. Büyükşehirlerin yüzde 60'ı kaçak yapı.

o Özellikle büyükşehirlerdeki yapı stokunun büyük bir bölümü niteliksiz ve afetlere karşı dayanıksız.

45 saniye sürdü

Depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesiydi. Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bolu, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ en fazla etkilenen iller oldu. Sarsıntı yaklaşık 45 saniye sürdü ve 20 bin dolayında insan öldü. Deprem Türkiye'nin en büyük sanayi bölgesi olan Marmara'yı vurdu. Bütün sanayi işletmeleri depremden büyük zarar gördü. Yüzbinleri aşan sayıda konut yıkılırken geçici olarak yapılan prefabrik konutlar ve kurulan çadır-kentlerde binlerce insan aylarca, hatta yıllarca barınmak zorunda kaldı. Deprem aynı zamanda insanlarda derin psikolojik travmalar yarattı.
 
HABER MERKEZİ

Okunma Sayısı: 2951
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası