TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
66. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden 66. Türkiye Jeoloji Kurultayı Ankara`da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi`nde yapıldı.

1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden 66. Türkiye Jeoloji Kurultayı Ankara`da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi`nde yapıldı. Bu yıl ana teması "Deprem ve Etik" olarak belirlenen 66. Türkiye Jeoloji Kurultayı‘nın Jeoloji mühendislerinin yanı sıra, yerbilimcileri ve felsefecileri bir araya getiren bilimsel bir şölen niteliğini bu yıl da yerine getirdiğine inanıyoruz.  Jeoloji bilim ve uygulamalarının zengin alanlarında  üretilen araştırmaların sunulduğu Kurultayda, "Deprem ve Etik" ile "Kentsel Dönüşüm ve Gerçekler" başlıklı iki de panel gerçekleştirildi.

66. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener`in yaptığı açılış konuşması ile başlayan kurultayda Şener`in ardından JMO Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanı Sn. Ömer Faruk Öztan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Sn. Hasan Yurduseven, MTA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Yusuf Ziya Coşar, TPAO Genel Müdürü Sn. Besim Şişman ve ETKB Müsteşar Yardımcısı Sn. Nevzat KAVAKLI  birer konuşma yaptılar.

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener "Dünya ölçeğinde çok az, ülkemizde ise bir başka benzeri olmayan ve 65 sene hiç ara verilmeden başarıyla düzenlenen büyük bir bilim şöleni olan Türkiye Jeoloji Kurultaylarının 66.sını gerçekleştirmenin heyecanını, coşkusunu onurunu mutluluğunu ve de gururunu yaşıyoruz" sözleri ile başladığı konuşmasında, "Bilindiği üzere bu sene 66. Kurultayımızın ana teması  "Deprem ve Etik "  olarak belirlenmiş ve çalışmalarımız bu eksende yürütülmüştür. Bu bağlamda kurultayımızda, deprem ve etik konularının yanında, jeoloji mühendisliğinin bilim ve mühendislik alanlarındaki gelişmeler ve uygulamalar, yani doğal kaynaklar ve bunların insanlık lehine kullanımı,  doğa olaylarının insan eli ile afet haline gelmesi, çevre kirliliği ve küresel iklim değişikliği kaynaklı sorunların neden oldukları olumsuz etkilerin yanı sıra, nüfustaki artışla birlikte gelişen hızlı ve çarpık kentleşme, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve yönetimiyle ilgili sorunlar, mega mühendislik yapılarının inşası vb. gibi olgular; bu sorunların çözümü, sağlıklı ve güvenilir bir çevrede yaşanması gibi ana konular meslek ve genel kamuoyu ile paylaşılacaktır" konularına değindi.
"Kurultayın bilim ve tekniği halkın yararına kullanma amacına vurgu yapan Şener "Yaşanan tüm olumsuzlukların aşılması akla ve bilime ve etiğe dayalı bir felsefi temeli ve felsefeyle sorgulanan akılcı ve bilimsel bir yaklaşımı zorunlu kılıyor. Çünkü akıl ve bilim sömürü ve rant için de araç olabiliyor. Yetmiyor, emeğe, eşitliğe, adalete ve barışa dayalı bir siyasal iklimin yeşermesi gerekiyor. Akıl bilim ve mühendislik ancak böylesi bir iklimde insanı doğanın, doğayı insanın ve nihayet insanı insanın esaretinden kurtaracak, özgürleştirecektir" dedi.

Şenerin ardından konuşma yapan Oda Başkanımız Dündar Çağlan ise konuşmasında; Mesleğimizin önemli uygulama alanlarında yaptığımız çalıştaylarımızdan,  TPAO`nun özelleştirilmesinin yolunu açan Petrol Kanunu, TMMOB ve bağlı odaları hedef alan yasa değişikliği hazırlıklarını, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve bu kanunun Uygulama Yönetmeliği, Su Kanunu Tasarısı, Madencilik Akreditasyon Komitesi Yasa Tasarısını, Maden Kanunu‘nda yapılması düşünülen değişiklikleri eleştirdi, Jeoloji Mühendisliği eğitiminin sorunlarını ve çözüm önerilerinden bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Aral Okay tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Jeoloji Tarihinden Sayfalar" başlıklı bir açılış konferansının gerçekleştirildiği Kurultayımızda 18 oturum başlığı altında toplam 147 sözlü, 76 poster sunumu yapıldı. Odamız TSM ve THM korolarının konserleri ile renklenen ve beş gün süren kurultayımız başarı ile tamamlandı.  
Kurultayımızın düzenlenmesine emek veren Kurultay başkanımız Prof. Dr. Mehmet ŞENER‘e, Prof. Dr. Asuman TÜRKMENOĞLU‘na  Kurultay ikinci başkanımız İsmet CENGİZ‘e, Kurultay sekreterimiz  Dr. Bülent ÖZMEN ve Mehmet Furkan ŞENER`e, kurultay sosyal etkinlikler üyelerine, Kurultay oturum yürütücüleri ve başkanlarına, kurultayımızı zenginleştiren bilim insanları ve araştırmacılara,  panelistlere, Kurultayımıza ev sahipliği yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Jeoloji Mühendisliği Bölümümüze, kurultayımız katılımcıları ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

66. Türkiyejeoloji Kongresi Sonuç Bildirgesi‘ni okumak için lütfen tıklayınız.

66. TJK Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Şener‘in açılış konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan‘ın konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.

Okunma Sayısı: 3101
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası