TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
SONDAJ SEMPOZYUMUMUZ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile birlikte düzenlediğimiz Sondaj Sempozyumu yapıldı. Sempozyumumuzu delegelerin yanısıra kalabalık bir izleyici grubu takip etti. Sempozyumda ayrıca çeşitli firmalar kapalı ve açık alanda açtıkları standlarla sondaj makine ve ekipmanlarını tanıttı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile birlikte düzenlediğimiz Sondaj Sempozyumu yapıldı. Toplam 41 bildirinin sunulduğu Sempozyumumuzu delegelerin yanısıra kalabalık bir izleyici grubu takip etti. Yoğun bir ilgi ile karşılanan sempozyumda çeşitli firmalar kapalı ve açık alanda açtıkları standlarla sondaj makine ve ekipmanlarını tanıttılar.
Üç gün süren sempozyumda sondaj faaliyetleri lokasyon yeri belirlenmesinden başlayarak, sondaj lokasyonunun hazırlanması, kullanılacak sondaj sıvısı, ekipman ve malzemeleri, sondaj tekniği ve teknolojileri, standartları, kuyu loğları, testleri, mevzuatı, işçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre sorunları, sondaj eğitimi, sondaj veri bankası oluşturulması gibi konular ele alındı.
Sempozyumda ayrıca çeşitli bölgelerdeki sondaj uygulamalarına ilişkin deneyimler de paylaşıldı.
Sondaj sektöründe yer alan, akademisyenleri, üreticileri, hizmet veren ve hizmet alan kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getiren sempozyumda sondaj sektörünün sorunları ve çözüm önerileri de tartışıldı.

Sempozyumda ele alınan konular
Sempozyumun ilk gününde; "Milli Karot Bankasının Bilime ve Ekonomiye Katkısı, Sondaj Çamuruna Akışkanlık Sağlayan Maddelerin Standardizasyonu, Akışkan Mekaniği ve Karotlu Sondaj Çalışmalarında Kullanılan Sondaj Çamuru, Sondaj Çamuru, Beypazarı Trona Yatağında Çözelti Madenciliği Pratikleri, Su Sondaj Çalışmalarında Kayaçların Delinebilme Özelliklerine Genel Bir Yaklaşım,  Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi Basınç Yönetimli Sondaj Teknikleri, Ekipmanları ve Uygulamaları, Batı Raman-402 Kesiştirme Kuyusu Sondajı, Sondaj Faaliyetlerinde Bilgi Teknolojileri Kullanımı, Karadeniz Akçakoca Sahası Barge Yardımıyla Sondaj,
Karadeniz Ultra Derin Deniz Sondajları ve TPAO, Arama Faaliyetleri İçin Çevresel Etki Yönetmeliğine Göre Arama Faaliyeti Eleme-Kontrol Formlarının Hazırlanması, Bartın Amasra Bölgesinde Sondaj ve Karot Bilgi Bankası Oluşturulması, Kuyu Filtresi Nasıl Seçilir‘" konularında bildiriler sunuldu.

İkinci gün eğitim tartışıldı
Sempozyumun ikinci gününde ağırlıklı olarak sondaj eğitiminin tartışıldığı oturumlar yer aldı. İlk bölümde "Jeoloji Mühendisliğinde Sondaj Eğitimi ve Sondaj Personel Eğitimi Paneli" düzenlenirken,  sonraki oturumlarda ise; "Meslek Yüksekokullarında Sondaj Teknolojisi Eğitimi, Sondaj Eğitimi ve Örgütlenmesinde Sondajcılar Birliği Örneği, Su Sondaj Mevzuatının Son Durumu, Sondaj Atık Sularının Yönetimi ve Geri Kazanımı,  Çöp Alanlarının Rehabilitasyonunda Sonradan Açılan Metan Gazı Çıkış Bacaları; Mersin Örneği, Simav Ovası Yeraltısularındaki Arsenik Kirliliğinin Araştırılmasında Kullanılan Gözlem Kuyuları ve İzleme Teknikleri, Su Sondajlarında Kuyu Tasarımı, Kayaç Kütlesi İçindeki Süreksizliklerin ve Jeolojik Yapıların Eğim ve Doğrultularının Farklı Dalımda Açılan Sondajların Karotlarından Belirlenmesi, Ülkemizde Yapılan Zemin Etüt Çalışmalarının Değerlendirilmesi" konuları ele alındı.

Üçüncü günün ana konusu işçi sağlığı ve iş güvenliği oldu
Sondaj çalışmalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği konularının ağırlıkla ele alındığı oturumla başlayan üçüncü günde ilk olarak "Sondaj Şantiyelerinde İş Güvenliği, Sondaj Çalışmalarında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Sondaj ve Sağlık, Emniyet, Çevre (SEÇ) Uygulamaları" konuları tartışıldı. Günün diğer oturumlarında ise: Sodmt Corescan ® 3, Çankırı Balıbağı Jeotermal Araştırma Sondajı, Kırşehir`in Jeotermal Potansiyeli, Isparta Jeotermal Sondajında Ortaya Çıkan Karbondioksitin Olası Kökeni Hakkında Ön Araştırma, Jeotermal Aramalarda Sondaj Planlama Politikası, Standart Penetrasyon Testi ve Uygulamaları, Petrol Aramacılığı Sondajı Aşamasında Yapılan DST (Drill Stem Test) ve Bu Testin Kalitatif/ Kantitatif Değerlendirilmesi, Petrol Aramacılığı Sondajı Aşamasında,  Kullanılan MLU (Mud Logging Unit) Sistemleri, Jeotermal Kuyularda Test ve Ölçümleri, Presiyometre Deneyi, Sondaj Lokasyonu Seçimi, Hazırlanması Sırasında ve Lokasyon Terk Edildikten Sonra Dikkate Alınması Gereken Konular, Sondajda Birim Maliyeti, Dar Çap Sondaj Teknolojisi, TPAO Offshore Projelerinde İş Güvenliği ve Çevre Koruma (İgç ) Çalışmaları sunumları yapılarak konular katılımcıların da katkıları ile zenginleştirildi.

Sondaj Sempozyumumuzun başarılı bir şekilde tamamlanmasına büyük emek veren Odamız sondaj komisyonuna, sempozyum düzenleme ve danışma kuruluna, sempozyumu ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümümüze, sempozyuma her türlü destek veren ve katkı koyan kuruluşlara,  çalışmalarını, araştırma ve birikimlerini sunumları ile bizimle paylaşan akademisyen, uygulayıcı ve araştırmacılara ve  sempozyum katılımcılarına teşekkürlerimizi sunarız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Sempozyum sonuş bildirgesi için lütfen tıklayınız

Okunma Sayısı: 3213
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası