TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
KAYSERİ`DE DEPREM PANELİ YAPILDI
Kayseri İl Temsilciliğimiz ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi`nin birlikte düzenlediği `Deprem, insan ve yapı` konulu panel Kayseri Marina`da yapıldı. Panelde slaytlar eşliğinde deprem olgusu her yönüyle ele alındı.

Kayseri İl Temsilciliğimiz ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Deprem, insan ve yapı‘ konulu panel Kayseri Marina‘da yapıldı.


Panelde Odamız II. Başkanı Hüseyin Alan, Bilim ve Teknik Kurul Başkanımız Prof. Dr. Kadir Dirik Prof. Dr. Ahmet Yakut ( ODTÜ), TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma Komisyonu Üyesi Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır,  Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Daire Başkanı İnş. Yük.Müh. Hamdi  Elcuman görüşlerini paylaştı.


Jeoloji Yüksek Mühendisi Tufan Alan`ın moderatörlüğünü yaptığı "Deprem, İnsan ve Yapı" konulu panelde slaytlar eşliğinde deprem olgusu her yönüyle ele alındı.
Kentsel ve kırsal yerleşimlerin doğal afet tehlikeleri karşısındaki durumu, deprem anında bina davranışları ile yapı denetimi kanunu ve yönetmeliklerinde eksiklikler ile uygulamada karşılaşılan sorunların masaya yatırıldığı panelde, panelistler görüşlerini aktararak, sorunların çözümü konusundaki fikirlerini katılımcılarla paylaştı.


‘Depreme hazırlıklı olmalıyız`
Kayseri İl Temsilcimiz Adnan Evsen açılış konuşmasında depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu ve bu bilinçle yaşamak gerektiğini ifade ederek, "Deprem can kaybına neden olduğu kadar getirdiği milyarlarca dolar kayıpla ülke ekonomisine de büyük külfet getirmektedir. Depremden kaçış olmadığına göre depreme dayanıklı binalar yapmak zorundayız" dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Altuntuğ ise konuşmasında pazar günü olmasına karşın çok sayıda katılımcı olmasının konuya gösterilen duyarlılık açısından sevindirici bir durum olduğunu söyledi.


Kayseri Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu son yıllarda meydana gelen pek çok depremi yerinde yaşadığını kaydederek geçmiş yıllardaki depremin kader olduğu anlayışının yavaş yavaş yok olduğunu ancak kar amacı güden bazı insanların yaptığı kalitesiz yapılar nedeniyle büyük can ve mal kayıplarının devam ettiğini söyledi.


‘En riskli il İstanbul`
TBMM Bayındırlık ve İmar Ulaştırma Komisyonu üyesi AKP Kayseri milletvekili Prof.Dr. Pelin Gündeş Bakır ise, Van depreminin çarpık yapılaşmayı bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı. Deprem konusunda en riskli ilin İstanbul olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Kat Mülkiyeti Kanunu‘nun değişmesi gerektiğini söyledi. Belediyelerin, İmar Kanunu‘na aykırı çarpık yapıları yıkacak insan gücü ve ekipmana sahip olmadığını öne süren Bakır, "Tüm uyarı ve denetimlere karşın eksiklerini gidermeyen binalar mülki amirler tarafından yıktırılmalı. Tarihi yapılar derhal boşaltılmalı ve Türk-Osmanlı mimarisine uygun olarak restore edilmeli" dedi.


Yapıların yüzde 50`si çürük
Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, Türkiye‘deki yapıların yüzde 50‘sinin çarpık, çürük ve illegal olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşümden ziyade önce depremle ilgili zihinsel değişim gerekli" dedi.
Birleşmiş Milletler‘in Kenya‘da yaptığı çalışmada 20 büyük mega kentin dünyanın başına bela olacağını söylediğini belirten Ahmet Vefik Alp, şöyle devam etti: "İstanbul ne yazık ki bunlardan biri. Şehirlerin durumu; ülkelerin sosyal, ekonomik, siyasi durumunu yansıtır. Ülkelerin ulaştığı medeniyet seviyesi şehirlerin görüntüsüyle orantılıdır. Ülkemiz çok alanda ileri gitmesine rağmen kentleşme ve yapılaşma alanında fevkalade geri kalmış durumda. Ben de bu tablodan üzüntü duyuyorum. Demek ki görevimizi biz de iyi yapamadık" dedi.


‘Sorun sadece denetimszilik değil‘
Panelde yapı denetimi konusunda "Yasal durum, sorunlar ve çözüm önerileri" konusunda sunum yapan Odamız II. Başkanı Hüseyin Alan, ülkemizde fenni mesuliyet sistemi ile yapı denetimin sağlanmasının üzerinden yaklaşık 65 yıl geçmiş olmasına rağmen, hala yapı denetiminde yaşanan zaafiyet ve eksikliklerin tartışılıyor olmasının anlamlı olduğunu kaydetti. Alan, Van`da yaşan son depremdeki yıkımların, sadece denetimsizlikten kaynaklandığının savunulmasının doğru olamayacağını, depremlerle mücadelenin temelde bir planlama, örgütlenme ve bilinçlenme sorunu olduğunu belirterek, yapı denetiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Prof. Dr. Kadir Dirik, Kayseri ve çevresinin depremselliği konundaki yapılan çalışmalar ve görüşleri aktarırken, Prof. Dr. Ahmet Yakut Van depremi sırasında yapılarda görülen hasarlar ve bu hasarların neden olgularını anlattı.
Panelde Kayseri Büyükşehir Belediyesinden Hamdi Elcuman ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları aktardı.

Okunma Sayısı: 3502
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası