TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
2. GAP ve JEOLOJİ SEMPOZYUMU BAŞLADI
Diyarbakır’da düzenlenen “2. GAP ve Jeoloji Sempozyumu” başladı. Açılış konuşmasını Diyarbakır Şube Başkanımız Ali Cihat Parlak`ın yaptığı sempozyumda Odamız Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan GAP’ın siyasi bir ranta dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Diyarbakır Şubesimiz tarafından düzenlenen "2. GAP ve Jeoloji Sempozyumu" başladı.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu`nda düzenlenen ve 2 gün sürecek olan sempozyumun ilk gününe Diyarbakır, Mardin ve Batman`ın yanı sıra birçok ilden jeoloji mühendisleri katıldı.


Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Şube Başkanımız Ali Cihat Parlak, GAP`ın Türkiye`nin ekonomik anlamda en önemli stratejik projesi olduğunu belirterek, sempozyumda GAP Bölgesinin yeraltı ve yüzey suları potansiyeli, depremselliği, tıbbi jeolojisi, çevre jeolojisi ve metalik madenler ile endüstriyel hammadde olanaklarının toplum ve ülke yararına kullanılması gibi konu başlıkları ele alınarak tartışılacağını belirtti.

‘Zenginlik bölgeye yansımıyor‘
Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanımız Dündar Çağlan ise konuşmasında, işlenecek topraktan suya, enerjiden yeraltı kaynaklarına kadar tüm yer üstü ve yer altı kaynaklarının zenginliğinin bölgeye ve insanına yansımadığını söyledi. Çağlan, "GAP siyasi iktidarlar tarafından her dönemde özellikle hiçbir muhalefete tahammül edemeyen, kendinden yana bir Türkiye yaratma niyetindeki AKP tarafından siyasi bir ranta dönüştürülmeye çalışılmaktadır. GAP bölgesinin, başta su, enerji, tarım ve yer altı kaynaklarının emperyalizmin hizmetine sunulması planları adım adım uygulanıyor" dedi. "Bizlere düşen, tüm bu politikaların açığa çıkarılarak sermayenin ve onunla bütünleşmiş siyasi iktidarların çıkarının değil toplumsal faydanın sağlandığı bir projenin hayata geçirilmesinin çabası olmalıdır" dedi.

Sempozyumun öğlenden sonraki bölümünde, "Türkiye‘nin ve Bölge‘nin GAP‘tan Beklentileri" konulu oturum düzenlendi. DİSKİ Genel Müdürü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Yöneticisi Fahrettin Çağdaş‘ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ekonomist Dr. Mustafa Sönmez, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öner Çetin, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Gümüş ve GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje Koordinatörü Jeoloji Yüksek Mühendisi Nedret Özel birer sunum yaptı.
Osman Baydemir, slayt eşliğinde yaptığı sunumda harita ve verilerle GAP‘ın kültür turizm politikasını, harcamalarını, HES doğalgaz ve SODES verilerini anlattı. Baydemir, ayrıca Türkiye Güneş Potansiyeli haritasını göstererek, bölgede yenilenebilir güneş enerjisinin büyük bir potansiyelinin bulunduğuna dikkat çekti.

‘Hasankeyf‘i dalgıçlar izleyebilecek‘
GAP‘ın kültür ve turizm politikasının Hasankeyf‘i taşımak üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Baydemir, "Baraj yapılırsa dalgıçlar ancak Hasankeyf‘i görecek" dedi.
Baydemir, Türkiye‘nin GAP‘a toplam 34 milyar TL harcadığını, ancak elektrik santrallerinden bugüne kadar 37.76 milyar TL gelir elde ettiğini belirterek "Yatırılan çıkmıştır, alacaklıyız" dedi.

GAP Hayalinin neresindeyiz?
Ekonomist Araştırmacı Dr. Mustafa Sönmez de "GAP Hayalinin Neresindeyiz" adıyla bir sunum yaptı. GAP‘ın kendisi de idaresinin de bir hayalet olduğunu belirten Sönmez, "Aslında GAP Bölge Kalkınma Planı diye bir plan yok" dedi. GAP‘ta 250 kişi çalıştığını ve 50 milyon TL bütçesi olduğunu belirten Sönmez, "GAP idaresi ideolojik bir ambalajdır. DSİ, Milli Eğitim, Tarım Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşların yaptığı çalışma ve yatırımları alt alta diziyor ve GAP çalışmaları diye sunuluyor. GAP‘ı kaldırın hiçbir şey eksilmez" diye konuştu.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin sulama, sulama teknikleri ve sulama politikaları konusunda bir sunum yaparken, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje Koordinatörü Nedret Özel GAP‘ın sulama, tarım, ulaşım gibi konulardaki çalışmaları anlattı.

Gümüş‘ten Ilısu Barajı eleştirisi
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Gümüş de GAP‘ın enerji yatırımlarının yüzde 85‘inin tamamlandığını, sulama yatırımlarının ise yüzde 15‘inin tamamlandığını belirterek Hasankeyf‘i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ile ilgili eleştiri yaptı. Ilısu projesinin eskiye dayandığını ve bugünkü yasalara göre Ilısu gibi bir barajın yapılamayacağını belirten Gümüş, Ilısu Barajı‘nın sulama amacı bulunmadığını söyledi. Ilısu Barajı‘nın enerji konusunda da verimsiz bir baraj olduğuna dikkat çeken Gümüş, üzerinde çalıştıkları güneş enerji sistemi ile Ilısu Barajı kadar enerji üretebileceklerini gösterdiklerini söyledi. Panel soru ve cevaplarla sona erdi.

Okunma Sayısı: 3047
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası