TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
VAN DEPREMLERİ RAPORUMUZLA İLGİLİ HABERLER

 

 ‘Türkiye bir afet ülkesine döndü‘

ANKARA (DİHA) - Jeoloji Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, Türkiye‘nin bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalar ve rant politikaları nedeni ile bir afet ülkesine döndüğünü söyledi.


Jeoloji Mühendisler Odası (JMO), Van depremlerinin ardından hazırladığı raporu, Gürkent Otel‘de düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Raporu açıklayan JMO Başkanı Dündar Çağlan, Türkiye‘nin bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalar ve rant politikaları nedeni ile bir afet ülkesine döndüğünü belirtti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Çağlan, depremin kaçınılmaz olduğu Türkiye açısından gerekli adımları atmanın siyasi iradenin temel görevi olduğunu dile getirdi. Türkiye‘nin Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Horst-Graben Sistemi ile Doğu Anadolu‘da Sıkışmalı-Genişlemeli bir tektonik rejimin getirdiği çok sayıda diri fayın etkisi altında bulunduğuna işaret eden Çağlan, şu tespitlerde bulundu: "Ülkenin yüzde 92‘si tehlikeli deprem bölgesi içinde. Bu da nüfusun yüzde 95‘inin deprem tehlikesi altında yaşadığını gösteriyor. Sanayinin yüzde 98‘i, barajların yüzde 93‘ü birinci dereceden deprem bölgesinde. Deprem gerçeğini gözönüne alan ve depremler ile diğer afetlerden korunma yönündeki istemleri, en temel insan hakkı olan ‘Yaşamını ve bedensel bütünlüğünü koruma hakkının‘ devamı olarak ele alan bir yaklaşım içine girilmelidir. Bu konuda en temel görev siyasi iradenindir."
‘Kaos ve karmaşa hakim‘
"Birer doğa olayı olan deprem, heyelan, çığ, sel gibi olaylar, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük standartlarda ve mühendislik hizmeti görmemiş yapı üretimi, ranta dayalı hızlı, düşük, niteliksiz, tasarımsız, plansız kentleşme ve sosyo politik politikalar sonucu insani, soyal ve ekonomik yıkımlara yol açmaktadır" diyen Çağlan, Van depremine ilişkin tespitlerini ise şu şekilde sıraladı: "Tam anlamıyla kaos ve karmaşa hakim. Yapı hasarları çoğunlukta zayıf zemin mukavemet özelliklerine sahip alanlar üzerine kurulmuş olması, düşük nitelikli malzeme kullanımı, işçilik hataları ve denetimsizlik nedenli meydana gelmiş. Çadırlar rasgele kurulmuş, bu da yardımların ulaşmasında kaotik bir durum yaşatmış. Barınma, güvenlik ve beslenmede kaos hakim. Kaos ve devam eden sarsıntılar yoğun bir göç ve kaçışa neden olmuş."
İlköğretimden itibaren Jeoloji dersi
Kurum, kuruluş, meslek örgütleri, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin içinde yer alacağı Stratejik Afet Eylem Planı‘nın hazırlanması gerektiğini kaydeden Çağlan, şu öneriler ile açıklamasını bitirdi: "İmar, Afet ve Yapı Denetimi kanunları değiştirilmelidir. İskan kanunu değiştirilmeli, kırsal yerleşim birimlerinin alt ve üst yapısı yenilenmelidir. Doğru ve hızlı bilgilendirme için Türkiye Jeolojik Araştırmalar Kurumu kurulmalıdır. Türkiye diri fay hattı güncellenmelidir. Sismotektonik haritalar hazırlanmalıdır. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası yenilenmelidir. Fay‘lar üzerindeki yapılaşmaya engel olacak Fay Yasası çıkarılmalıdır. Heyelan ve Kaya Düşmesi Tehlike Haritası çizilmelidir. Plana esas jeolojik-jeoteknik çalışmalar yapılmalı, afet duyarlı planlama yapılmalıdır. AFAD yeniden yapılandırılmalı ilk yardım, müdahale, beslenme, barınma gibi konularda eşgüdüm sağlanmalıdır. Niteliksiz malzeme kullanımı engellenmelidir. Hasar Tespit Daire Başkanlığı oluşturulmalıdır. Yaşam çevremizin bir parçası olan jeolojik çevreye farkındalık yaratılması amacıyla ilkokuldan başlayarak jeoloji dersi eğitim programı kapsamına alınmalıdır."


http://www.diclehaber.com/1/1002/viewNews/283002

‘Kör fay, kör devlet`

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Dündar Çağlayan, her depremden sonra yaşanan olayların Van depreminden sonra da yaşandığına dikkat çekerek, yaşanan can kayıplarının denetim ve yasaların eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı. Çağlayan, yıllardan beri oda tarafından yapılan deprem bilgilendirmesinin devlet tarafından görmezden gelindiğini, "Kör fay kör devlet" sözleriyle eleştirdi.

JMO Yönetim Kurulu bugün Kent Otel`de Van Deprem Raporu`nu açıkladı. Raporu kamuoyu ile paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlayan, rapor ile jeolojik bulguların ortaya konduğunu, fakat dikkat çekilmesi gereken esas noktanın "her depremden sonra yaşananların Van depreminden sonra da tekrar etmesi" olduğunu vurguladı. Deprem sonrasında fayların niteliği, büyüklüğü, merkez üssü konusunda yoğunlaşıldığına dikkat çeken Çağlayan, tüm bunların yıllardır odalar tarafından yapılan ve görmezden gelinen uyarılar olduğunu belirtti. Çağlayan yapı hasarlarının kaygan zemin üzerine düşük nitelikli malzemelerde gözlendiğini ifade etti.


AFAD HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI

Çağlayan, büyük umutlarla oluşturulan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nın oluşturulduğu günden beri Rize ve Giresun`da meydana gelen sel baskınları, Elazığ, Simav ve Van depremlerinde ilkyardım, müdahale, sevk, idare ve koordinasyonda zaafiyet gösterdiğine dikkat çekti. Çağlayan, "Bu kurum, afet gibi tüm toplumu ilgilendiren bir konuda ‘ben yaptım oldu` anlayışı yerine tüm kesimlerin ortak görüşlerini alarak ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı` yeniden yapılandırılmalıdır" dedi.

Ayrıca AFAD`ın depremle ilgili halka doğru bilgi aktaramadığını belirten Çağlayan, AFAD`ın tüm kesimleri hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Afet güvenliğinin sağlanmasının diğer tüm toplumsal olgular gibi siyasal etkinlik alanı olduğunu ifade eden Çağlayan, "ülkemizi yönetenleri sorumluluklarını ‘doğaya ve kadere havale` ederek bu işten sıyrılmanın yollarını aramak yerine halkımızı depremlere ve afetlere karşı korumak için gerekli önlemleri alma çabası içine girmeye davet ediyoruz" diye konuştu.


STRATEJİK EYLEM PLANI HAZIRLANMALI
Temelde bir planlama sorunu olduğunu ifade eden Çağlayan, geniş kesimlerin katılımıyla "Stratejik Afet Eylem Planı" hazırlanması gerektiğini söyledi. Çağlayan, ayrıca bu planın Meclis`in onayı alınarak, yasal bir zorunluluk haline dönüştürülmesi gerektiğini de vurguladı.  Çağlayan yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
* Türkiye Jeolojik Araştırmalar Kurumu kurulmalı,
* Türkiye Deprem bölgeleri haritası yenilenmeli,
* AFAD yeniden yapılandırılarak ilkyardım, müdahale, beslenme, barınma gibi konularda eşgüdümü sağlanmalı,
* Mutlaka "Hasar Tespit Dairesi Başkanlığı" oluşturulmalı.

 
MECLİS`E FAY YASASI ÖNERİSİ
Gazetemize konuşan JMO Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Alan ise Meclis`in fay hattı bulunan yerlerde yerleşim bölgesinin oluşturulmasını engelleyen bir "fay yasası"nı acilen gündemine alması gerektiğine dikkat çekti. Alan ayrıca, Marmara Depremi`nden sonra hazırlanan Yapı Denetim Kanunu`nun elektrik kablolarını bile denetlerken, zemin etütlerini denetim dışında bıraktığını, Bayram Otel örneğini vererek vurguladı. Mevcut deprem yasalarının farklı zaman dilimlerinde çıkmış ve afetlerle mücadelede yetersiz yasalar olduğunu ifade eden Alan, 2004 yılındaki Deprem Şurasında önerilen yasal değişikliklerin Meclis`e sunulmamasını eleştirdi.
Tüm İmar ve Afet Yasaları`nın çıkarıldığı dönemin mühendislik bilgileri ve o günkü bakış açısı ile oluşturulmuş olduğunu ifade eden Alan, yapı denetimlerinin yetersiz durumunu şu örneklerle açıkladı: "Mesela Marmara depreminden sonra oluşturulan yapı denetim sisteminde zemin etüdleri devre dışı bırakılmış durumda. Van`ı gezin görün. Başbakanın kendisi de ifade etti: Dere yatakları üzerine, gevşek zemin üzerine kurulmuş yapılar mevcut. Hiçbirinin zemin etüdü yapılmıyor. Yapıların hiçbiri denetlenmiyor. Kullanılan kabloyu denetliyorlar. Zemin etüdü gibi önemli bir konuyu devre dışı bırakıyorlar. O zaman bu yapı denetimi kavramının mutlaka yeniden gözden geçirilmesi lazım. Bu yasanın da çıkmasına vesile olan amaç doğrultusunda yeniden düzenlenmesi lazım. Bayram otelde de gördük. Bakım oranı yapılmış ama taşıyıcı sistemine ilişkin hiçbir veri yok. Oradaki zeminin ne olduğu konusunda herhangi bir veri yok kimsenin elinde". Alan fay yasasını Meclis`in acilen gündeme alması gerektiğine dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

http://evrensel.net/news.php?id=17955

Jeoloji Mühendisleri Van raporunu açıkladı


TMMO Jeoloji Mühendisleri Odası Van depreminin ardından bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda hazırladığı raporu açıkladı. Değişiklik yapılması gereken yasal düzenlemelere dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri, depreme karşı hızla neler yapılması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.
Etkin Haber Ajansı
ANKARA- TMMO Jeoloji Mühendisleri Odası, Van‘da gerçekleşen depremin ardından 27 Ekim‘de bölgeye gönderdiği heyetin incelemeleri sonucunda hazırladığı raporu Ankara Kent Otel‘de düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Alan ve Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel ve Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik‘in katıldığı basın toplantısında yasal düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, 7269 sayılı Afetler Kanunu‘nun 1959 yılının öngörüsüyle işlediğine dikkat çekildi.

‘HER DEPREMDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLERİ SÖYLÜYORUZ, AMA...‘
Toplantıda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, her depremden sonra depreme ve doğal afetlere karşı alınacak önlemleri dile getirdiklerini hatırlatarak, "Her depremden sonra yaşanan olaylar, Van‘da meydana gelen depremlerden sonra tekrar etmiştir. Depremin hemen sonrasında depreme kaynaklık eden fayların niteliği, büyüklüğü, merkez üstü, konumu, oluşum mekanizması, odak derinliği, şiddeti ve şiddet dağılımı gibi konular üzerinde yoğunlaşılmıştır" dedi
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın kurulduğu günden bu yana geçen 3 yıllık süre zarfında ilk yardım, müdahale, sevk, idare ve koordinasyon da zaafiyet gösterdiğini belirten Çağlan, bu yapılanmanın yeniden ele alınması gerektiğine işaret etti.
Çağlan, geniş katılımlı bir grup tarafından oluşturulmuş bir ekip tarafından "Stratejik Afet Eylem Planı"nın hazırlanması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti: "3194 sayılı İmar Kanunu, 7269 sayılı Afetler Kanunu ve 4709 sayılı Yapı Denetimi Kanunu değiştirilmelidir. Her deprem sonrasında halkı korku ve paniğe sevk etmeden bilgilendirmek için arazi çalışmaları ile aletsel sismik veri kayıtlarını tutan, değerlendiren ve kamuoyunu doğru bilgilendiren bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Ya MTA Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılmalı ya da Türkiye Jeoloji Araştırmalar Kurumu kurulmalıdır."


‘FAY HATTI HARİTASI YENİLENMELİ‘
Üniversitelerle ortak yürütülecek bir çalışma sonucunda Türkiye Diri Fay Haritası‘nın güncellenmesi gerektiğini belirten Çağan, ayrıca Sismotektonik Haritaların hazırlanması gerektiğini, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası‘nın ise yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Çağan, bir ‘Fay Yasası‘ çıkarılmasını, Heyelan ve Kaya Düşmesi Tehlike Haritaları‘nın ise en kısa sürede hazırlanmasının gerektiğini söyledi.
Açıklamaların sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran heyet, bir gazetecinin "Deprem bölgesinde fay hatlarıyla ilgili bir incelemeniz oldu mu?" şeklindeki sorusunu Prof. Dr. Kadir Dirik cevapladı. Bölgede ne tür faylar olduğunun mutlaka araştırılıp ortaya konulmasının gerektiğine dikkat çeken Dirik, bunun içinde önce planlamanın yapılmasının gerektiğini, neyin, nasıl çalışacağının ve ne yapılacağının belirlenmesinin gerekliliğine değindi. İlk anda bu konuya dair herhangi bir çalışmalarının olmadığını söyleyen Dirik, bu yönde bir araştırmanın yapılmasının Jeoloji Mühendisleri Odası‘nın görevi olmadığına dikkat çekti. Üniversitelerin ve diğer kamu kuruluşlarının yapması bu çalışmaları yürütmesi gerektiğini ifade eden Dirik, gerek duyulduğunda ise her türlü desteğe açık olduklarını belirtti.


AFETLER KANUNU 1959 YILININ ÖNGÖRÜSÜYLE İŞLİYOR
Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının yüzde 95‘inin fay hattı olan bir bölgede gerçekleştirilecek olmasının hatırlatıldığı soruyu cevaplayan Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Alan, Erciş‘te yeraltı su seviyelerinin çok yüksek olduğunu, bazı yerlerde bataklıklar üzerine mahallelerin kurulduğunu belirtti. Bu tespitlerin de uzun zamandır bilinen bir gerçek olduğuna dikkat çeken Alan, 7269 sayılı Afetler Kanunu‘nun 1959 yılının öngörüsüyle ortaya çıktığını bunun için bu kanunun değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


http://www.etha.com.tr/Haber/2011/11/21/guncel/jeoloji-muhendisleri-van-raporunu-acikladi/

Jeoloji Mühendisleri Odası Van raporunu açıkladı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Van depremi ardından 27 Ekim tarihinde bu bölgeye gönderdiği heyetin hazırladığı raporu açıkladı.


ANKARA (İHA) - Van‘da incelemelerde bulunan TMMO Jeoloji Mühendisleri Odası, inceleme sonucu hazırlanan raporu açıkladı. Yasal düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, 7269 sayılı Afetler Kanunu‘nun 1959 yılının öngörüsüyle işlediği belirtildi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Van depreminin ardından 27 Ekim tarihinde bu bölgeye gönderdiği heyetin hazırlamış olduğu raporu açıklamak için Kent Otel‘de bir basın toplantısı düzenledi. Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Alan ve Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel ve Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik‘in katıldığı basın toplantısında Van il merkezi, Erciş ve bağlı köyler başta olmak üzere bölge genelinde can kaybı ve ağır hasarlara neden olan ay ve fay mekanizmasının incelenmesi gibi nedenlerle oluşturulan heyetin hazırladığı rapor açıklandı.
Toplantıda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, her depremden sonra depreme ve doğal afetlere karşı alınacak önlemleri dile getirdiklerini belirterek, "Her depremden sonra yaşanan olaylar, Van‘da meydana gelen depremlerden sonra tekrar etmiştir.
Depremin hemen sonrasında depreme kaynaklık eden fayların niteliği, büyüklüğü, merkez üsttü, konumu, oluşum mekanizması, odak derinliği, şiddeti ve şiddet dağılımı gibi konular üzerinde yoğunlaşılmıştır" dedi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın kurulduğu günden bu yana geçen 3 yıllık süre zarfında ilk yardım, müdahale, sevk, idare ve koordinasyon da zaafiyet gösterdiğini belirten Çağlan, bu yapılanmanın yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.


YASA‘DA DEĞİŞİKLİK ŞART
Heyet olarak deprem bölgesinde incelemelerde bulunduklarını söyleyen Çağlan, geniş katılımlı bir grup tarafından oluşturulmuş bir ekip tarafından "Stratejik Afet Eylem Planı"nın hazırlanması gerektiğini belirtti. "3194 sayılı İmar Kanunu, 7269 sayılı Afetler Kanunu ve 4709 sayılı Yapı Denetimi Kanunu değiştirilmelidir" diyen Çağan, "Her deprem sonrasında halkı korku ve paniğe sevk etmeden bilgilendirmek için arazi çalışmaları ile aletsel sismik veri kayıtlarını tutan, değerlendiren ve kamuoyunu doğru bilgilendiren bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Ya MTA Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılmalı ya da Türkiye Jeoloji Araştırmalar Kurumu kurulmalıdır" diye konuştu.
Üniversitelerle ortak yürütülecek bir çalışma sonucunda Türkiye Diri Fay Haritası‘nın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Çağan, ayrıca Sismotektonik Haritaların hazırlanması gerektiğini, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası‘nın ise yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bir ‘Fay Yasası‘ çıkarılmasını isteyen Çağan, Heyelan ve Kaya Düşmesi Tehlike Haritaları‘nın ise en kısa sürede hazırlanması gerektiğini ifade etti.
Açıklamaların sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran heyet, bir gazetecinin "Deprem bölgesinde fay hatlarıyla ilgili bir incelemeniz oldu mu?" şeklindeki sorusunu Prof. Dr. Kadir Dirik, bölgede ne tür faylar olduğunun araştırılıp ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Bunları mutlaka ortaya konması lazım ama önce planlanıp ne çalışılacak, ne yapılacak bunlar belirlendikten sonra bir ekibin gidip onları çalışması lazım" diyerek cevapladı.
"Bizim ilk gidişimizde bu konuda herhangi bir çalışmamız olmadı" diyen Dirik, bu yönde bir araştırmanın yapılmasının Jeoloji Mühendisleri Odası‘nın görevi olmadığını belirterek, üniversitelerin ve diğer kamu kuruluşlarının yapması gerektiğini ifade etti.


AFETLER KANUNU 1959 YILININ ÖNGÖRÜSÜYLE İŞLİYOR
Başka bir gazetecinin ise bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının yüzde 95‘i fay hattı olan bir bölgede gerçekleştirilecek olmasını nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine ise Hüseyin Alan, Erciş‘te yeraltı su seviyelerinin çok yüksek olduğunu, bazı yerlerde bataklıklar üzerine mahallelerin kurulduğunu söyledi. Bu tespitlerin de uzun zamandır bilinen bir gerçek olduğunu belirten Alan, 7269 sayılı Afetler Kanunu‘nun 1959 yılının öngörüsüyle ortaya çıktığını bunun için bu kanunun değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.


http://www.haberturk.com/yasam/haber/690073-jeoloji-muhendisleri-odasi-van-raporunu-acikladi

http://www.haberx.com/jeoloji_muhendisleri_odasi_van_raporunu_acikladi%2817,n,10804010,689%29.aspx

http://www.haberler.com/jeoloji-muhendisleri-odasi-baskani-caglan-van-3139481-haberi/

Jeoloji Mühendisleri Odası:

Türkiye‘nin deprem ve fay hattı haritası çıkartılsın

Jeoloji Mühendisleri Odası, Van depreminin ardından bölgede yaptığı çalışmaları tamamladı. Ankara`da düzenlenen basın toplantısında, Van depreminden çıkartılması gereken dersler sıralandı. Buna göre, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nın…


Jeoloji Mühendisleri Odası, Van depreminin ardından bölgede yaptığı çalışmaları tamamladı. Ankara`da düzenlenen basın toplantısında, Van depreminden çıkartılması gereken dersler sıralandı. Buna göre, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nın yeniden yapılandırılması istendi. İskân Yasası`nın değiştirilmesi ve kırsal kesimde alt yapı ve üst yapı düzenlemelerinin daha etkin bir şekilde yapılması talep edildi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından açıklanan raporda; Türkiye Jeolojik Araştırmalar Merkezi`nin bir an evvel kurulması ve Türkiye Diri Fay Haritası‘nın da bu merkezin yürüteceği çalışmalar doğrultusunda ortaya koyulmasının gerektiği bildirildi.
Raporda, Türkiye deprem bölgeleri haritasının oluşturulması ile Hasar Tespit Daire Başkanlığı`nın da bir an evvel kurulması dile getirildi. Raporda ayrıca, MTA tarafından heyelan ve kaya düşmesi tehlikesine ilişkin olarak bir harita çıkarması gerektiği kaydedildi.


http://www.aydinses.com/guncel/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-h68281.html


http://www.haberalemi.net/guncel/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-h333225.html


http://www.haberler.com/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiye-nin-deprem-ve-3139042-haberi/

http://www.beyazgazete.com/haber/2011/11/21/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiye-nin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin.html


http://www.gencbilim.com/Haber/Guncel/Jeoloji-Muhendisleri-Odasi-Turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin_237768.html


http://www.e-haberajansi.com/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-29247.html


http://www.showhaber.com/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-505773.htm

http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=37730

http://www.halkinhabercisi.com/article.php?article_id=51642

http://www.memurlar.biz/haber/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-217299.html

http://www.e-haberajansi.com/jeoloji-muhendisleri-odasi-turkiyenin-deprem-ve-fay-hatti-haritasi-cikartilsin-29247.html

 

Okunma Sayısı: 3976
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası