TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JMO, STRATEJİK DEPREM PLANI HAZIRLANMALI(16.08.2010-ETKİN HABER AJANSI)

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 17 Ağustos Marmara Depremi‘nin 11. yılında hazırladığı "Deprem ve Deprem Yönetimi Roporunu" basın toplantısı yaptısı yaparak kamuoyuyla paylaştı.

JMO, Strajik deprem planı hazırlanmalı 2

Etkin Haber Ajansı / 16 Ağustos 2010 Pazartesi, 16:26

ANKARA- TMMOB‘a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası 17 Ağustos Marmara Depremi‘nin 11.yılında hazırlanan "Deprem ve Deprem Yönetimi Roporunu" ile ilgili TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasında basın toplantısı yaptı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Dündar Çağlan, 17 Ağustos 1999‘da onbinlerce insanın hayatını yitirdiği "yüzyılın feleketinden" bu yana 11 yıl geçtiğini ifade ederek "Bir doğa olayının felakete dönüştüğü 11 yıldan bu yana geçen sürededepremlere karşı hazırlıklı olup olmadığımız konusunda dağa bizi adeta test ediyor ve bizegerçeği gösteriyor. Elazığ‘da yaşadığımız 6 büyüklüğündeki depremin altında ladığımız gerçeği, ülke ve toplum olarak depremlere hala hazırlıklı olmadığımızı açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

Çağlan, "Bugün yaşadığımız çevrenin 11 yıl öncesine göre afetlere karşı daha güvenli olduğunu söylemek mümkün değildir" dedi. Çağlan, Türkiye‘nin 21. yüzyıla Kocaeli ve Düzce depremleri olarak adlandırılan depremlerin açtığı yaralarla girdiğini, ortaya çıkan durumun sadece ülke coğrafyasında jeolojik bir fayı değil ekomonik sosyal ve siyasal hayatını da parçalayan fayları gösterdiğini söyledi. Çağlan, "Bir çok kaynak tarafından ülkemiz için yüzyılın felaketi olarak adlandırılan bu deprem yol açtığı sonuçlar itibariyle bir sistem sorunu haline gelmiştir" dedi.

Türkiye‘nin yerleşim yerlerinden sanayi ve barajlarına kadar fay hattı üzerinde durduğunu söyleyen Çağlan, "Türkiye afet tehlikeleri açısında hassas bir coğrafyada bulunmasına rağmen yara sarma yerine en temel görev olması gereken doğa olaylarının afete dönüşmesini engelleyen afet tehlikelerinin önlenmesi ve afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli hazırlıkları içeren ulusal bir afet politikası ve stratejisinin oluşturulduğunu söylemek mümkün değildir" dedi.

Çağlan, "Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıkıcı afet zararlarına yol açan nedenlerin ülkedeki sosya ekonomik koşullardan ve siyasak tercihlerden bağımsız olmadığı afet güvenliinin sağlanmasının da diğer toplumsal olgularda olduğu gibi siyasal bir kararlılık alanı olduğunu ifade ediyoruz" dedi.

Okunma Sayısı: 3043
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası