TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ÇEVRE DİRENİŞLERİ BULUŞUYOR!
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Haziran da yapılacak olan "Çevre Direnişleri Buluşuyor" etkinliği için 5 Haziran 2010da basın toplantısı düzenledi.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Haziran‘ da yapılacak olan "Çevre Direnişleri Buluşuyor" etkinliği için 5 Haziran 2010‘ da basın toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına, etkinlik Yürütme Kurulundan Jeoloji, Metalurji, Çevre, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri ile TMMOB Ankara İKK sekreteri katıldı. Toplantıya aynı zamanda etkinlik aktivistlerinden Prof. Dr. Beyza ÜSTÜN, Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir ÖNGÜR ile etkinliğe katılacak olan Derelerin Kardeşliği Platformu, Dersim Dernekleri, Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi‘ ni temsilcilerde katıldı. Toplantıda; TMMOB‘nin toplumcu çizgisine denk düşen, "mühendislik, mimarlık bilgi ve birikimlerini, bilimi ve tekniği  emperyalizmin ve sömürenlerin değil; halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız‘‘ ilkesi çerçevesinde düzenlenen bir etkinlik olduğu ifade edildi. Etkinliğin, son yıllarda siyasal iktidarların ülkemizin her yanını haraç mezat saltığa çıkarmasına karşı direnenlerin kürsüsünün kurulması, direnenlerin yan yana getirilmesinin TMMOB‘nin devrimci mirasına sahip çıkmak anlamına geldiği, Ankara İKK‘ nin de bugüne kadar söylenenlere dair bir gelişme olmaması üzerine bu etkinliği, çizgisine sahip çıkmak adına düzenlediği ifade edildi.

 

Bayram Kuzu,

Kazım Koyuncu,

Soner, Öner, Güneş

Anısına

  

ÇEVRE DİRENİŞLERİ BULUŞUYOR!

  

26-27 Haziran 2010, Ankara

 

 

toprağımıza, suyumuza, havamıza, geleceğimize, sahip çıkıyoruz...

  

Bergama Köylüleri‘nin görkemli direnişi ile tarih sahnesine çıkan Türkiye‘deki çevreci halk hareketlerine her geçen gün yeni halkalar ekleniyor. Kapitalist yağma ve talana karşı yeni mücadeleler filizleniyor. Çevre direnişleri, binlerce yıldır bu toprakların gerçek sahipleri olduklarını gösteriyor.

Türkiye‘nin dört bir yanındaki yerel çevre mücadeleleri açısından deneyim paylaşmak ve güç birliği yapmak için son yıllarda bölgesel ve ülke çapında yapılan çağrılarla bir araya gelişler oldu. Merkezi düzeyde ortak pek çok panel, sempozyum ve eylem gerçekleştirildi. Çok sayıda merkezi platformların varlığı yanında bölgesel çapta örgütlenmiş kurumsal yapıların varlığı da bir gerçek. Bu nedenle yapılan bu buluşma çağrısı, yeni akla gelmiş ve daha önce hiç denenmemiş bir fikrin ürünü değil. Aksine daha önceki benzer girişimlerin yarattığı verimli sonuçlardan ilham almakta ve bundan sonra da benzer buluşmaların ihtiyaç olarak var olabileceğini kabul etmektedir.  

Benzer toplantılara göre bu toplantıda; yaşanan ekolojik sorunların genel bir değerlendirmesi, bilimsel itirazlarımız, hukuksal yorumlar, akademik analizler yada sosyolojik tespitler yerine mücadele odaklı değerlendirmeler yapılması hedefleniyor. Toplumsal mücadeleler tarihimizde çevre mücadeleleriyle birlikte, emek ve demokrasi cephesinde yeni bir muhalif güç açığa çıkıyor. Türkiye‘de uygulanan ekolojik yıkım projelerine karşı, sadece son bir yılda yüz binden fazla insan sokağa çıktı. Bu toplumsal hareketlerin kendi yerel mücadeleleri ile birlikte doğrudan üreticisi oldukları bu büyük toplumsal güç hakkında da sözünü söyleyeceği bir kürsüye ihtiyaç var. Bu ölçekte gerçekleşecek bir deneyim paylaşımı ve ülke çapında bütünlüklü bir değerlendirme yapma olanağı, yürütülmekte olan mücadeleleri anlamak ve önümüzdeki dönem mücadele stratejilerine ışık tutmak bakımından yeterli ve önemli bir hedef olarak değerlendirilmelidir.

Buluşma çağrısının varlık nedenini borçlu olduğu tarihsel meşruiyet zemini, sayısına ve kitleselliğine bakılmaksızın istisnasız Türkiye‘deki bütün çevre direnişlerinin kolektif çabasının ürünüdür. Türkiye‘nin toplumsal mücadeleler tarihinde anlamlı bir kilometre taşı olacak bu buluşmanın çağrıcısı olmak, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği‘ne bağlı odalar açısından kuruluş amaçlarında sayılan toplumsal bir sorumluluğun yerine getirilmesi anlamını taşımaktadır. Kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında şimdiye kadar TMMOB ve bağlı odaların üstlendikleri sorumlulukların bir parçası ve devamı olarak bu toplantı çağrısı yapılmaktadır.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu olarak Türkiye‘nin neresinde olursa olsun toprağına, suyuna, havasına, geleceğine sahip çıkan bütün yerel çevreci halk hareketlerini bu tarihi buluşmaya çağırıyoruz.

 

 

05.06.2010

TMMOB ANKARA İL KOORDİNASYON KURULU

Okunma Sayısı: 2974
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası