TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI İSMET CENGİZ: ALTINI ÇIKARIP KAÇIRIYORLAR

MİLLİ GAZETE

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı İsmet Cengiz, altın madeninin sanayide kullanımının yüzde 5 ile 10 civarında olduğunu belirterek, "Ülkelerin gelişmişliğinin ölçütü, ürettiği demir-çeliği değerlendirmesiyle orantılıdır" dedi.
Cengiz, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümünün 30. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geldiği Adana‘da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en önemli milli parkları arasında yer alan, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği ile doğasevenlerin en çok ilgi gösterdiği ekoturizm merkezlerinin başında gelen Kaz Dağları‘ndaki altın madeni arama çalışmalarının, Türk ekonomisine hiçbir katkı sağlamayacağını savundu. Madencilikteki amacın, kamu yararı gözetilmesi ve ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak ham madde arayışı olduğunu ifade eden Cengiz, "Bu ham maddeler başta demir ve kromdur. Bu ülke demir ve krom aramaktan vazgeçti, altına yöneldi. Bunu da çok uluslu şirketlerin istekleri doğrultusunda yapıyor" dedi.
Altının sanayi alanınında kullanımının yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu bildiren Cengiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkelerin gelişmişliğinin ölçütü, ürettiği demir-çeliği değerlendirmesiyle orantılıdır. Bir ülke ne kadar demir-çelik üretiyorsa o kadar gelişmiştir. Çıkardığı altınla gelişmişliği yakalayan ülke yoktur. Altın çıkan ve ham olarak satan ülkelere baktığınız zaman hepsi geri kalmış ülkelerdir. Güney Afrika, Güney Asya, Orta Asya ülkeleri buna en bariz örneklerdir. 2004 yılında bir maden yasası çıkartıldı. Bu yasa tamamen bu şirketlerin isteği doğrultusunda hazırlandı. Bu şirketler kendi ülkelerinde yapamadıklarını bizim ülkemizde rahatça yapıyorlar."
Söz konusu faaliyetlerde bulunan şirketlerin ne kadar altın çıkardıklarına dair Türkiye‘ye olan yükümlülüklerini yerine getirmediklerini de ileri süren Cengiz, üstelik altınları işlemek üzere yurt dışına çıkardıklarını söyledi.
Türkiye‘nin Kaz Dağı‘ndaki çalışmalarda da aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Cengiz, ekosisteme zarar verildiğini, bölgede yetişen zeytinin, altından daha değerli olduğunu kaydetti.
"Krom-demir arasınlar"
Türkiye‘nin maden zengini bir ülke olduğunu, ancak bulunan madenin her ne pahasına olursa olsun çıkartılmasının anlamsız olduğunu vurgulayan Cengiz, şöyle konuştu:
"Maden çıkartılmasında kamu yararı dediğimiz olaya bakmamız gerek. Yabancı şirketlere, ‘çıkardığınız altını burada işleyin‘ diyoruz kabul etmiyorlar. ‘Ham altını saf altına çevirmek için rafineyi burada kurun‘, onu da yapmıyorlar. Bu uğraşların ülkenin lehine olup olmadığını tartışmak gerek. Yabancı şirketlerin bine yakın altın çıkarma ruhsatı var. Akılcı bir madencilik politikası gerekiyor. Yabancı şirketler neden altın arıyor, sorgulamak gerek. Ayrıca kimyasal bir yöntem olan siyanür kullanımı da çok yaygın."

Okunma Sayısı: 2960
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası