TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
'KANUNU UYGULAYIN' EYLEMİ

Uşak‘ın Eşme ilçesi Kışladağı mevkiinde bulunan altın madeninin kapatılmasını isteyen köylüler, Uşak Valiliği önünde oturma eylemi yaptı. 150 köylü, valiliğe altın madeninin kapatılması için dilekçe verdi


Bir ay önce Danıştay 6. Dairesi‘nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Kanadalı El Dorado Gold Şirketi‘ne bağlı TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi geçen yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler‘in de katıldığı bir törenle Kışladağı‘nda altın üretimine başlamıştı. El Ele Harekatı, İnay köylüleri ve bazı sivil toplum örgütleri Manisa Bölge İdare Mahkemesi‘ne ÇED raporunun iptali için dava açmış ancak dava aleyhlerinde sonuçlanmıştı. Daha sonra Danıştay‘a başvuran köylüler ve sivil toplum örgütleri, 13 Temmuz 2007 tarihinde Danıştay 6. Dairesi‘nin aldığı yürütmeyi durdurma kararıyla büyük sevinç yaşamıştı.

Bu gelişmelerin ardından İnay‘da geçen ay Danıştay‘ın aldığı kararı halay çekerek kutlayan İnay köylüleri bugün de kararın uygulanması için Uşak Valiliğine dilekçe verip oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 150 köylü Tiritoğlu Parkında toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Uşak Valiliği‘ne geçen köylüler ellerinde dilekçeleri Vali Vekili Haldun Aksalman‘a verdi. Aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu köylüler dilekçeyi Vali Vekili Haldun Aksalman‘a verdikten sonra valilik önünde oturma eylemi yaptı. Bazı kadınların üzerlerine Türk bayrağı giymesi dikkat çekti. Altın madeninin açılmasından sonra bölgede çevre kirliliğinin arttığını siyanür kokusundan evlerinde duramadıklarını iddia eden İnay köylüleri maden kapatılıncaya kadar mücadele etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Altın madeni ve siyanürün çevreye verdiği zararı Ayşe Atmaca adlı İnaylı kadın şöyle anlattı: "Kefenleri giydirdiler kabirleri doldurdular uyan insanoğlu uyan" İnaylı Gülcan Öztürk, Ali Yurdakan, Gülsen Demir, Hanım Aşkın ve Safiye Hayırlı ise kameralara yaptığı açıklamada, Danıştay 6. Dairesi‘nin verdiği kararın uygulanması için buraya geldiklerini bildirdi. Madenin kapatılması için dilekçeleri vali yardımcısına verdiklerini belirten köylüler, "Madenin kapatılmasını istiyoruz. Neden bizim sözümüz geçmiyor da TÜPRAG şirketinin sözü geçiyor anlamış değiliz. Valilikten bile bizi dışarı attılar. Bu köylüler ne yapacak ortada mı kalacak ? Bizim çocuklarımız ne olacak zehirlensinler mi karın ağrısıyla yatıp baş ağrısıyla kalkıyorlar. Bu büyük adamların bizim çocuklarımızın hastalığından haberi var mı ? İki yıldır biz maden şirketinden bıktık. Su kuyularımız kurudu ekinlerimiz olmadı. Bunlar geldiğinden beri bet bereket kalmadı" iddiasında bulundu. Köylüler yaklaşık bir saat süren basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı. İnay köylülerinin madenle ilgili tepkisi artarken Danıştay 6. Dairesi‘nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda Kışladağı Altın Madeni‘nin 20 Ağustos 2007 tarihinde kapatılacağı sanılıyor. TÜPRAG şirketi geçen günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve altın üretiminin Danıştay kararı uyarınca 20 Ağustos tarihinde durdurulacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklama basında yer almıştı.

EXPRES 15.08.2007

Okunma Sayısı: 2946
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası