TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
PETROL DE YABANCIYA!
YENİ ÇAĞ GAZETESİ - 20.01.2007

Yeni petrol yasasıyla TPAO‘nun özelleştirilmesinin önü açılırken yabancılara imtiyazlar sağlandı.

Jeoloji Mühendisleri Odası, AB mevzuatına uyum adı altında çıkarılan Petrol Kanunu‘nun uluslararası şirketler lehine yeni düzenlemeler getirdiğini belirterek, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı‘nın özelleştirilmesinin önünün açıldığını belirtti.


Petrol de yabancıya!
Toprak, maden ve banka satışının ardından petrol sahaları da yabancı yağmasına açılıyor. Yeni petrol yasası ile TPAO‘unun özelleştirilmesinin önü açılırken, petrol arama konusunda da yabancı şirketlere büyük imtiyazlar sağlandı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, yasalaşan Petrol Kanunu ile kamu yararından vazgeçilerek, yabancı şirketlere büyük kolaylıkların sağlandığını savundu. Jeoloji Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, AB mevzuatına uyum adı altında çıkarılan Petrol Kanunu‘nun uluslararası şirketler lehine yeni düzenlemeler getirdiği belirtilerek, kamu adına petrol arama ve üretim faaliyetlerini yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı‘nın (TPAO) özelleştirilmesinin önünün açıldığı iddia edildi. Yasa değişikliği ile Türkiye‘de üretilen ham petrol ve doğal gazdan alınan yüzde 12,5‘lik devlet hissesi oranlarında büyük indirimler yapıldığı, buradan sağlanan mevcut gelirlerin yüzde 70 oranında düşürülerek ülkenin büyük gelir kaybına uğratıldığı öne sürülen açıklamada, ayrıca petrol faaliyetlerinden sağlanan gelirlerden önemli oranda vazgeçildiği görüşüne yer verildi. TPAO‘nun diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme hakkının tasarı ile kaldırıldığına işaret edilen açıklamada, TPAO‘nun ruhsat sayısındaki avantajlı konumunun da kaldırıldığı belirtildi.

İşte o düzenlemeler

Petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunmak için yapılan başvurunun değerlendirilmesinde, önceki yasanın ilk kriteri olan "talebin milli menfaatlere uygun olması" ölçütünün yasadan çıkarılarak, öncelikle ülke yararını gözetme anlayışından vazgeçildiği ifade edilen açıklamada şu görüşler savunuldu: "Yabancı devletlerin doğrudan doğruya veya dolayısıyla iradesinde etkili olabilecekleri şirketler ile yabancı devlet için veya yabancı bir devlet namına hareket eden şahısların, petrol faaliyetinde bulunamayacakları, mülk edinemeyecekleri, tesis kuramayacakları hükmü yeni yasa ile çıkarılarak, stratejik öneme sahip bir konuda yabancı devletlerin belirleyici olması önündeki engeller ortadan kaldırılmıştır.

Sınırsız yetki verildi

Öte yandan, yabancı şirketlere ürettiklere petrol üzerinde tasarrufta bulunarak, tamamını ihraç etme hakkı getirilmiş, olağanüstü durumlarda bile üretilen petrolün ülke içinde kullanılması ve memleket ihtiyacını gözetme zorunluluğu kaldırılmıştır ve yabancı şirketlere sınır tanımaksızın her yerde faaliyette bulunma hakkı getirilmiştir." Açıklamada, gerçek sahibinin halk olduğu Türkiye‘nin yeraltı kaynaklarının kamu çıkarına uygun olarak kamu kuruluşları eliyle değerlendirilmesini esas almayan, teşvik adı altında yabancı şirketleri gözeten yasal düzenlemelerin kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

AB MEVZUATINA UYUM ADI ALTINDA TALAN
Jeoloji Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, AB mevzuatına uyum adı altında çıkarılan Petrol Kanunu‘nun uluslararası şirketler lehine yeni düzenlemeler getirdiği belirtilerek, yabancılara tanınan imtiyazlara dikkat çekildi.

Herşeyi sattılar
Türkiye Harita Kadastro Mühendisleri Odası‘nın verilerine göre, bugüne kadar ülkemizde yabancılara satışı yapılan arazi, arsa, bina ve dairelerin toplam alanı 1 milyon 814 bin 834 dönüm.

Bankacılık sistemi de yabancıların eline geçti. Türk sermayeli banka sayısı sadece 20 iken, 27 tane yabancı ve yabancı ortaklı banka faaliyet gösteriyor. Yabancı bankaların şube sayısı ise  3 bin 146‘ya ulaştı.

Bu arada Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, 5 Haziran 2004‘te TBMM‘den geçirilen bir yasayla, yabancı şirketlerin, Doğu Anadolu bölgesine denk gelecek kadar alanın maden arama ve işletme ruhsatını eline geçirdiğini açıkladı.


Bugüne kadar neler satıldı?
* Türk sermayesiyle kurulan bankalar
* Türk sermayesiyle kurulan şirketler
* Türk sermayesiyle kurulan fabrikalar
* Savaşla kazanılmış vatan toprağı

Okunma Sayısı: 3002
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası