TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
SU SONDAJ KURSUNUN ARDINDAN

01-03 Kasım 2006 tarihlerinde JMO Eğitim ve Kültür Merkezi Salonlarında, odamız tarafından ilk kez düzenlenen ve 3 gün süren “Jeoloji Mühendisleri için Su Sondaj Kursu” tamamlanmıştır. Kurs, odamız Sondaj Komisyonu tarafından hazırlanmış olup, teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir.

Kurs, Oda Genel Sekreteri Dündar ÇAĞLAN’in açılış konuşması ile başlamıştır. Dündar ÇAĞLAN, sondaj çalışmalarını jeolojinin 3.boyutu, jeoloji mühendisliğinin vazgeçilemez bir parçası, en kesin jeolojik veri elde etme yöntemi ve jeolojiyi diğer temel bilimlerden ayıran unsur olarak tanımlamıştır. Ayrıca, jeoloji mühendisliğinde sondaj eğitiminin artırılması gerektiğini ve oda olarak gerekli çalışmaların yapılacağını vurgulamıştır.

Odamız Yönetim Kurulu Mesleki Uygulamalar Üyesi Hüseyin ALAN, sondaj tekniği ve uygulamalarının jeoloji mühendisliğinde önemini vurgulamış ve Jeoloji Mühendisleri Odasının Meslekiçi Eğitim Kurslarının artarak devam edeceğini belirtmiştir.

Odamız Bilimsel ve Teknik Kurul Sondaj Üyesi M. Mahir RÜMA ise, üniversitelerimiz jeoloji mühendisliği bölümlerinde yer alan sondaj tekniği dersinin kredisinin artırılması ve ders içeriğinin zenginleştirilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca, sondaj sektöründeki dağınıklığın ve teknik yetersizliğin giderilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Odamız Sondaj Komisyonu II.Başkanı ve JMO Sondaj Kursları Düzenleme Kurulu Başkanı Adil ÖZDEMİR “Sondaj Çalışmalarında Jeoloji Mühendisinin Önemi ve Ülkemiz Sondaj Sektörünün Durumu” konulu bir sunum yapmıştır. Bu sunum ile sondaj çalışmalarının tamamına yakınının jeoloji mühendislerince yönetildiğini ve/veya yönlendirildiğini ve jeoloji mühendisinin meslek yaşamında başarılı olabilmasi için mutlaka uygulamalı sondaj bilgisine sahip olması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, odamıza kayıtlı olmayan ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden yeraltısuyu arama ve kullanma belgesi almaksızın su sondajı yapan kuruluşların biran önce odamız ve DSİ’ce kanuni yaptırımlar uygulanarak kayıt altına alınması gerektiğini, böylece hem yeraltısuyu kaynaklarımızın daha fazla tahrip edilmesinin hem de odamıza kayıtlı su sondajı alanında faaliyette bulunan firmalarımızın haksız rekabete uğramalarının önleneceğini vurgulamıştır.

Kursun birinci gününde; yeraltısuyu araştırmalarında jeoloji mühendisinin yeri ve önemi, yeraltısuyu yasası ve su sondaj kuyusu açmak için gerekli olan belgeler, su sondaj yöntemleri, su sondajlarında kullanılan makine ve ekipmanlar, formasyon ve çalışma koşullarına uygun ekipman seçimi, sondaj çamuru ve katkı maddeleri konuları işlenmiştir.

Kursun ikinci gününde; su sondaj kuyusu tasarımı ve şantiye hazırlığı, sondaj işlemi, borulama, yıkama ve çakıllama işlemleri, su sondajcılığında formasyon kaynaklı bazı ilerleme güçlükleri ve çözümlerine yönelik yaklaşımlar, tecrit işlemleri, tahlisiye işlemleri, kuyu geliştirme, su tecrübeleri ve su numunesi alma, kuyu logu, kuyu bitirme raporunun hazırlanması, dalgıç pompa özellikleri ve pompa seçimi, su sondajcılığında sosyal hayat konuları işlenmiştir.

Kursun üçüncü gününde, Türkiye’nin değişik bölgelerinde yapılmış olan su sondaj çalışmalarının video görüntüleri izlenmiş ve uygulamalar üzerine tartışılmıştır. Daha sonra, İller Bankası Genel Müdürlüğü Makine ve Sondaj Dairesi Kızılcahamam sondaj şantiyesine teknik gezi düzenlenmiştir.

Kursa kamu kurum ve özel sektör kuruluş temsilcileri, işsiz ve öğrenci 32 meslektaşımız katılmıştır.

Kurs sonunda katılımcılara kursta işlenen konuların yeraldığı CD ve katılım belgesi verilmiştir. Katılımcılar, odamızın ilk defa bir su sondaj kursu düzenlemesini yerinde bulduklarını ve mutlaka tekrarlanması gerektiğini vurgulamışlardır.

Okunma Sayısı: 3012
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası