TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ

2 Mart 2017 tarihinde yerel saatle 14.06`da Adıyaman ilinin Samsat ilçe merkezine 1 km mesafede, AFAD Başkanlığı Türkiye Deprem Veri Merkezi Veri ağına göre 9.76 km. derinliğinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. İlk bilgilere göre can kaybının olmadığı, ancak ilçe merkezi ve bağlı köylerde depremin hasara neden olduğu ve yaralıların bulunduğu görülmektedir. Deprem meydana geldikten sonraki ilk 1.5 saat içinde oldukça yoğun bir aktivite gözlenmiş olup büyüklükleri 1.4 ile 4.4 arasında değişen 33 adet artçı deprem gözlenmiştir. Artçı deprem aktivitesi devam etmektedir(Şekil1).
 
Şekil 1: AFAD Başkanlığı web sayfasında Samsat`da meydana gelen ana şok ve artçı dağılımları gösteren harita.
Depremin şiddeti Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) tarafından 7 olarak verilmiş olup (Şekil 2), şiddet dağılımı haritasına bakıldığında Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde bile depremin hissedildiği görülmektedir.
 
Şekil 2: Amerikan Jeoloji Kurumunca Samsat depreminin çizilen şiddet haritası.
Jeolojik olarak depremin özelliklerine bakıldığında MTA Genel Müdürlüğümüzün en son yayınladığı Türkiye Diri Fay Haritasında depremin herhangi bir fay üzerine düşmediği görülmektedir.
 

Şekil 3: MTA Genel Müdürlüğünce yayınlanan Yerbilimleri Portalında depremin yeri ve çevresindeki diri faylar.

Ancak, Türkiye Petrolleri A.O. tarafından hazırlanan jeoloji haritasına göre, depremin Samsat fayı olarak adlandırılan diri fay üzerinde meydana geldiği görülmektedir. (Şekil 4)
 
Şekil 4: Türkiye Petrollei A.O.`nın Jeoloji haritasında depremin yeri ve civar faylar.
Diğer taraftan, episantır`ın yaklaşık 15 km. güneyinde Bozova Yaslıca yerleşim yerlerinden geçen ve diri fay haritasında Kuvaterner Fayı olarak isimlendirilen Bozova fayı ile Adıyaman yerleşkesi içerisinden geçerek Kahta ve Gerger ilçeleri doğrultusunda uzanan Adıyaman Fayı, Bu faya paralel gelişen ve Adıyaman ili Gölbaşı ilçesi, Malatya ili Çelikhan ilçesi ve Elazığ ili Sivrice ilçesi doğrultusunda uzanan Doğu Anadolu Fayı, yakın civarda deprem üretecek önemli faylar olarak nitelendirilmektedir.
Aletsel dönemde bu depreme en yakın mesafe olarak 1981 yılında 5.0 büyüklüğündeki Adıyaman Gerger depremini söylemek mümkündür.
Değerli vatandaşlarımızın deprem aktivitesinin bir süre daha devam edeceği düşünüldüğünde hasarlı konutlarımıza girmemeleri can güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.

Bilgilerinize saygılarımızla sunulur.

Okunma Sayısı: 7982
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası