TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
77. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye Jeoloji Kurultayı, “Madencilik ve Çevre” ana teması ile 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında MTA Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi.

77. Türkiye Jeoloji Kurultayı, “Madencilik ve Çevre” ana teması ile 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında MTA Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri odası tarafından düzenlenen uluslararası katılımlı Türkiye Jeoloji Kurultayı bu yıl 77’inci kez düzenlendi. Türkiye’nin en uzun soluklu bilimsel etkinliği olan Türkiye Jeoloji Kurultayı 14 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi’nde başladı. Kurultayın bu yıl ana teması “Madencilik ve Çevre” oldu.

77. Türkiye Jeoloji Kurultayı 14 Nisan tarihinde MTA Sadrettin Alpan salonunda yoğun katılımlı açılış seremonisi ile başladı. Alanında uzman akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve jeogenç temsilcilerinin katıldığı ve Prof. Dr. Cüneyt Şen’in Başkanlığı’nı yaptığı 77. Türkiye Jeoloji Kurultayı açılış seremonisine, T. C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, MTA Genel Müdürü Vedat Yanık, TPOA Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, MAPEG Genel Müdürü Aslan Narin, MTA-IC Genel Müdürü Dr. Nail Yıldırım başta olmak üzere meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektöreden yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda katılım gerçekleşti.

Türkiye Jeoloji Kurultayı, Kurultay Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Şen’in açılış konuşması ile başladı. Kurultayın önemine değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Şen, “Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 50. yılına denk gelen bu kurultayın ana teması “Madencilik ve Çevre” olarak belirlendi. Kurultayımızda madencilik ve çevre ile ilgili konuların yanı sıra her yıl olduğu gibi yer bilimlerinin tüm alanlarındaki yeni gelişmeler, sürdürülebilir çözümleri ve geleceği yönelik vizyonları da tartışılacaktır” dedi. Şen’in ardından konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ise, “Kurultayımız, jeoloji bilim ve mühendisliğinin temel konuları ile birlikte her yıl ülke ve dünya gündeminde yer alan, mesleki uzmanlık alanımız içeresinde olan farklı bir ana tema çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl ana temamız “Madencilik ve Çevre” olarak belirlendi. Bu temayla kurultayda bir yandan kritik ve nadir toprak elementlerin önemi, dünyada neden olduğu çatışmaların nedeni konuşulup tartışılması arzu edilirken bir yandan da ülkemizde kendi jeolojik kökenli kaynaklarına sahip çıkılması noktasında yapılan bilimsel, teknik, idari ve yönetsel çalışmaların konuşulması amaçlanmıştır” dedi.

TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu konuşmasında Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada gerçekleştirdiği çalışmalar ve üretimler hakkında bilgi verdi. Yurtiçinde 182 bin varil, yurtdışında ise 102 bin varil olmak üzere toplam günlük 284 bin varil üretim gerçekleştirildiğini belirten Türkoğlu; “Tabii üretim yapmak, üretimi artırmak, enerjide bağımlılığımızı azaltmak demek çevreyi ihmal etmek demek değil. Sürdürülebilirlik bizim için en önemli faktör. Enerji sektörü dönüşürken bizde gelecek nesillere karşı sorumlu olduğumuzun farkındayız. Bu kapsamda karbon ayak izimizi azaltmak, emisyonları en aza indirmek için çalışıyoruz” dedi. 

Türkiye Jeoloji Kurultayı açılış seremonisinin son konuşmasını yapan T. C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Abdullah Tancan kurultay düzenleme kurulu ve yönetim kurulana teşekkür ederek sözlerine başladı. Türkiye’nin madencilik anlamında önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan Bakan Tancan, dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70’inin Türkiye’de bulunduğunu belirtti. Bununla birlikte 2023 yılında Gayri Safi Milli Hasılada madencilik sektörü sadece yüzde bir de kaldığını belirten Bakan Tancan, “hedefimiz bu oranı artırmak” dedi.

Türkiye Jeoloji Kurultayı bu yıl hüzünlü bir açılışta yaptı. Kurultayın başlamasından hemen önce 13 Nisan 2025 tarihinde 101 yaşında hayatını kaybeden, yerbilimleri camiasının duayen ismi Doç. Dr. Sadrettin Alpan için anma töreni de gerçekleştirildi. 18 yıl boyunca Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yapan, birçok üniversitede yerbilimleri bölümlerini açan ve maden kürsüleri kuran, Türkiye’deki birçok maden yatağının keşfedilmesini sağlayan Alpan için gerçekleştirilen anma törenine oğlu Kenan Alpan’da katıldı.

2024 yılında hayatını kaybeden mesleğin önemli isimleri Prof. Dr. Engin Meriç, Prof. Dr. Taner Ünlü, Doç. Dr. Doğan Kalafat ve Tandoğan Engin’de kurultay açılışında anıldı.

ALTIN ÇEKİÇ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından her yıl jeoloji biliminin gelişmesine, mesleğin bilimsel ve pratik etkinliğine katkı veren ve odaya başvuran kişiler arasından seçilen bilim insanı ve araştırmacılarına TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Altın Çekiç Jeoloji Bilim ve Jeoloji Araştırma/Makale Ödülü verildi.

Genel Jeoloji Anabilim Dalı`nda;

Zeynep BEKTAŞ

Bektaş, Z., Avşar, U., Ribot, M., Klinger, Y., Jonsson, S., 2024. Seismo-turbidites reveal locations of major earthquakes during the past millennium in the Gulf of Aqaba, southern Dead Sea Fault. Earth and Planetary Science Letters, 629, 118595, https://doi.org/10.1016/j.epsl.2024.118595. başlıklı makale,

Oğuz MÜLAYİM

Mülayim, O., Köroğlu, F., and Alkaç, O., 2024.The Cenomanian-Turonian boundary and Oceanic Anoxic Event 2 in the eastern Neotethys: A multiproxy study of the İnişdere area of southeast Türkiye. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology,

https://doi.org/10.1016/j.palaeo.2024.112678. başlıklı makale,

Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı`nda

Nilay GÜLYÜZ

Gülyüz, N., Gülyüz, E., Karaoğlan, F., and Kuşçu, İ., 2024. Low temperature thermochronology reveals tilting of crystalline bodies, Halilaga porphyry Cu-Au deposit, NW Anatolia: Implications for exploration of porphyry copper deposits and interpretation of low-temperature thermochronology data for regional tectonics. Ore Geology Reviews, 166, 105958, 

https://doi.org/10.1016/j.oregeorev.2024.105958. başlıklı makale,

Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı’nda,

Tümay Kadakci KOCA

Kadakci-Koca, T., Küçükuysal, C., Gül, M., and Esetlili, T., 2024. A comprehensive approach to soil burn severity mapping for erosion susceptibility assessment. Catena, 245, 108302,

https://doi.org/10.1016/j.catena.2024.108302.makale

ile ödüle değer görülmüşlerdir. Kurultay açılışında ödül alan makalelerin ilk yazarlarına plaket takdim edilmiştir.

Kurultayın açılış sunumlarının ardından poster ve fotoğraf sergi alanlarının açılışı yapıldı.

STAJ RAPORU ÖDÜLLERİ

Kurultay açılışında Odamız tarafından her yıl düzenli olarak jeoloji mühendisliği bölümlerinde okuyan ve staj yapan öğrenciler arasında yapılan Staj Raporu Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ankara Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Zeynep Nida BEKTAŞ‘ın staj raporu birincilik, Hacettepe Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Aslı DEMİRTAŞ‘ın staj raporu ikincilik ve Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Oğuz Kaan ÖZAY ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Rabia ŞAHİN staj raporu üçüncülük ödülleri layık görülmüştür. Hak kazanan öğrencilere plaket takdimi yapıldı.

SPONSORLARA VE KATKI VERENLERE PLAKET VERİLDİ

77’inci Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın açılış seremonisi, organizasyona destek veren sponsorlara ve Kurultaya katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara plaket takdimi ve Prof. Dr. Atiye Tuğrul tarafından gerçekleştirilen “ Madencilik ve Çevre Konferansı” ile sona erdi.

YIL ÖZEL ŞÜKRAN OTURUMU YAPILDI

Kurultayın birinci gününde Prof. Dr. Nizamettin Kazancı onuruna düzenlenen 75. Yıl Özel Şükran Oturumu, özgeçmiş ve slayt gösterisiyle başladı. Gün boyu devam eden oturumlara katılım oldukça yüksekti.  Prof. Dr. Cüneyt Şen, Prof. Dr. Raif Kandemir, İsmail Ömer Yılmaz, Ayla Bulut Üstün, Nazire Özgen Erdem ve Koray üstlendiği oturum başkanlıklarında 11 sunum gerçekleştirildi. Odamız tarafından Prof. Dr. Nizamettin Kazancı’ya günün anlam ve önemini belirten plaket takdimi yapıldı.

PANEL

Kurultayın üçüncü günü 77. Türkiye Jeoloji Kurultayı ana teması olan Madencilik ve Çevre konusuyla ilişkin olarak  “Çevreye Duyarlı bir Madencilik Mümkün mü?” paneli ile tamamlandı.  “Çevreye Duyarlı bir Madencilik Mümkün mü?” başlıklı panel 77. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzeleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Şen moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Emiroğlu, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, Muğla Çevre Platformu Temsilcisi Neşe Tuncer ve Çevre Avukatı Mehmet Horuş katıldı. İlginin yoğun olduğu panelde çevreye uyumlu madencilik ve ülkemizde yaşanan örnekler üzerinde duruldu. Panel soru cevap bölümü ardından son buldu.

GELENEKSEL JEOLOJİ GECESİ YAPILDI

Her yıl Kurultayın üçüncü günü düzenlenen Geleneksel Jeoloji Gecesi hareketli günün yorgunluğunu atmak isteyen meslektaşlarımızın katılımıyla gerçekleşti. Dostlukların pekiştirildiği, bir araya gelinerek hasretlerin giderildiği “Geleneksel Jeoloji Gecesi Yemeği büyük ilgi gördü. 200’ü aşkın meslektaşımız katıldığı gecede Oda Yönetim Kurulu tarafından Kurultay Düzenleme Kurulu Başkan ve üyelerine emeklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.

THM  ve TSM KOROMUZ KONSER VERDİ

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği koroları her yıl olduğu gibi kurultay kapsamında konser düzenledi.

15 Nisan’da meslektaşlarımız yoğun geçen oturumların yorgunluğunu Türk Halk Müziği Koromuzun verdiği konserle attı. Türk Halk Müziği koromuzun Hasan Özçırpan şefliğinde verdiği konser büyük beğeni topladı.

17 Nisan’da ise uzun süre sonra yeniden bir araya gelen Türk Sanat Müziği Korumuzun konseri dinleyen tarafından tam not aldı.

EĞİTİMLER DÜZENLENDİ

77’inci Türkiye Jeoloji Kurultayı kapsamında meslektaşlarımız için eğitim ve kurslar düzenlendi. Kontenjanlı katılımlara talep yoğun oldu.

13 Nisan’da TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda “Düşük Sıcaklık Termokronojisi” ile  “Aktif Tektonik ve Tektonik Jeomorfoloji Çalışmaları için Matlab Uygulamalarından Örnekler” eğitimleri eş zamanlı olarak aynı gün yapıldı.

Kurultayın tamamlanmasının ardından 19 Nisan Cumartesi günü ise “Uygulamalı Gemolojiye Giriş Çalıştayı” yapıldı.

TEKNİK GEZİLER YAPILDI

Her yıl olduğu gibi bu yılda gelenekselleşen teknik geziler 77. Türkiye Jeoloji Kurultayı sonrası 19 ve 20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi.

Bu yıl Odamızın Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubu tarafından Ankara Kalesi’ne ve Gemoloji Çalışma Grubu tarafından ise  Ankara – Çubuk Agatları Arazi ve Çubuk Belediyesi Taş Kesim Atölyesine teknik geziler düzenlendi.

 

 

Okunma Sayısı: 90
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası