TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
3. ULUSAL LÜLETAŞI FESTİVALİ ESKİŞEHİR’DE 24-26 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENDİ
3. Ulusal Lületaşı Festivaline Odamız adına Yönetim Kurulu II. Başkanımız Mithat Emre KIBRIS katıldı.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir ilinin sahip olduğu değerleri tanıtmak,  lületaşı işletmesi ve el sanatları ile uğraşan emekçilerine destek vermek amacıyla periyodik aralıklarla düzenlenen Deniz Köpüğü: 3. Ulusal Lületaşı Festivali, 24-26 Haziran 2022 tarihleri arasından Odunpazarı Kent Meydanında gerçekleştirildi. Odamız Eskişehir Şube tarafından da desteklenen söz konusu etkinlik; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odamız Yönetim Kurulu II. Başkanı Emre Kıbrıs, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu II. Başkanı Veyis Sır ile CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmalarının ardından “Eskişehir’in Önemli Jeomirası: Lületaşı” konulu panel gerçekleştirildi. Söz konusu panele “Eskişehir Şube Başkanımız Prof. Dr. Can Ayday, Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubu Üyelerimiz Prof. Dr. Hülya İnaner, Dr. Yıldırım Güngör” katılarak lületaşının jeolojik miras olarak önemi konusundaki düşüncelerini aktardılar. Üç gün süren programda Lületaşı Maden Sahasına Gezi, Lületaşı Üretim Evreleri Paneli ile lületaşı ustalarının 3 gün boyunca festival alanında yaptığı eserlerin sergilendiği stantlar yer aldı.

Oda Yönetim Kurulu II. Başkanımız Mithat Emre Kıbrıs açılış konuşmasında

‘’Zor bir arama ve çıkarılma sürecinden sonra elde edilen kaynak kayanın, değerli lületaşı sanatçıları tarafından işlenmesinden sonra ortaya çıkan ürünler, hem ülkemizin, hem Eskişehir’imizin tanıtımına katkıda bulunurken, diğer yandan kentin ve ülkemiz ekonomisinide önemli katkılar sunmaktadır.  Bu vesileyle lületaşının ocaktan çıkarılarak işlenmesi süreçlerine kadar, emeği geçen ve bu geleneksel iş alanını sürdürerek bugünlere taşıyan emekçilerimize de çok teşekkür ediyorum.

Lületaşı gibi geleneksel olarak işlenerek ülke ekonomisine katkıda bulunan sektörün maden kanunu dışında, özel bir alan olarak yeniden düzenlenmesi ve özel olarak desteklenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bugün Türkiye’de değerli ve yarı değerli taşlara ilişkin yapılan işletmecilik sonucunda ekonomik büyüklüğün 3.5-4 milyar dolara ulaşmış boyutta bulunmaktadır. Lületaşının yan ısıra diğer süstaşlarının da, taş sanatı ustalarının elinden geçerek sanata dönüştürülmesine ve bu alanın ülke çapında yaygınlaştırılmasına katkıda bulunulması önem taşıyacaktır.  Lületaşı ve benzer minerallere,  Dünya’nın bazı ülkelerinde rastlanılsa da ticari olarak işlenebilir Lületaşı yataklarının neredeyse tamamının Eskişehirde bulunmaktadır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte lületaşının sanayide kullanımı da ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden lületaşına ve lületaşı çıkarılan alanlara ayrı önem gösterilerek, korunarak sahip çıkılmalıdır. Lületaşına yönelik bilimsel çalışmalar desteklenerek teşvik edilmesi gerekmektedir’’ dedi.

Okunma Sayısı: 1713
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası