TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
73. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI COŞKULU BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
24-28 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı 73. Türkiye jeoloji Kurultayı yoğun sunum programı ve bu sunumlara gösterilen ilgi ile bir kez daha bir ilki gerçekleştirdi. Beş gün boyunca beş ayrı salonda yapılan toplam 363 sunuma gösterilen yoğun ilgi Kurultayımızın çevrimiçi platformda yapılan en büyük bilimsel etkinliklerden birisi olduğunu gösterdi.

1947 yılından bu yana aralıksız olarak her yıl yapılan, ancak geçtiğimiz yıl dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olan COVID-19 Pandemisi nedeniyle ertelenen Uluslararası Katılımlı 73. Türkiye Jeoloji Kurultayı 24-28 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirildi. Beş gün boyunca yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı 73. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda 312 sözlü sunum yapılırken, 48 de poster sunum gerçekleştirildi. Yapılan sunumların yoğunluğu ve sunumlara gösterilen ilgi, Kurultayımızın çevrimiçi platformda yapılan en büyük bilimsel etkinliklerden birisi olduğunu gösterdi.

Kurultayımızı hazırlayan Düzenleme Kurulu’na, Kurultay Oturum Yürütücüleri ve Oturum Başkanlarına, bildiri ve sunumları ile Kurultayımızın ruhunu oluşturan bilim insanı ve araştırmacılara, Kurultayımızın açılışında bizleri onurlandıran kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarımızın yöneticilerine, Kurultayımızı beş gün boyunca ilgiyle takip eden meslektaşlarımıza ve diğer disiplinlerden bilim insanlarına, Kurultayımıza destek veren kamu kurum ve kuruluşları ile sponsor olarak destek veren kuruluşlarımıza, Kurultayımızın sizlere ulaşmasında emek veren Oda çalışanlarımıza bu coşkulu Kurultay için teşekkür ediyoruz.

Uluslararası Katılımlı 73. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın 24 Mayıs Pazartesi günü yapılan açılış töreni, İstiklal Marşı ve İstanbul Şubemiz tarafından hazırlanan deprem temalı  “Derin Uğultu” belgeselinin fragmanının gösterimi ile başladı. Daha sonra Kurultay Başkanı Prof. Dr. Osman Parlak açılış konuşmasını yaptı.  Parlak konuşmasında Kurultayın pandemi koşulları nedeni ile birkaç kez ertelendiğini ancak bu yıl Kurultayın çevrimiçi olarak yapılmasının gururunu yaşadıklarını belirtti. Kurultayın, genelde yerbilimleri, özelde jeoloji mühendisliği alanında üretilen bilimsel bilgilerin yanı sıra, sorun odaklı uygulamalara yönelik çalışmaların da sunulup tartışıldığı, üniversite, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının bir araya getirildiği bir "jeoloji şöleni" olma işlevini sürdüreceğini kaydeden Parlak, Kurultay’ın bu yılki ana temasının Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan gelişmeler ve ülkemiz hükümranlık haklarının geniş platformlarda dile getirilmesi amacıyla  "Jeoloji ve Jeopolitika" olarak belirlendiğini bu nedenle özel oturum ve panelin düzenleneceğini söyledi.

Kurultay Başkanı Osman Parlak’ın ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan, pandemi nedeni ile ertelenen Kurultayın çevrimiçi platformda düzenlenmesinin kıvancını yaşadıklarını belirterek 73 yıldır Kurultaylara emek veren tüm meslektaşlara teşekkür etti. Konuşmasında, jeoloji ve jeopolitika arasındaki ilişkiye ve Doğu Akdeniz’de ülkemizin kendi hükümranlık haklarına sahip çıkmasının önemine vurgu yapmasının yanı sıra odamızın madencilik, enerji, depremler başta olmak üzere afet ve afet politikaları, yapı üretimi ve denetimi, küresel iklim değişikliği, jeolojik mirasın önemi ve ülke jeoçeşitliliğinin korunması ile çevre sorunlarına vurgu yaptı.

Alan’ın konuşmasının ardından Kurultayımıza katılan konukların konuşmaları başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz,  AFAD Deprem Dairesi Daire Başkanı Murat Nurlu,  MAPEG Genel Müdür Yardımcısı  Murat Halit Durceylan,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, MTA Genel Müdürü Doç. Dr. Yasin Erdoğan,  TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal birer konuşma yaparak Kurultaya başarılar dilediler.

Konuşmaların ardından bir Kurultay geleneği olan “Altın Çekiç Jeoloji Bilim, Araştırma/Makale Ödülleri” ve “Staj Yarışması” ödül törenleri gerçekleştirildi.

Ödül törenlerinin ardından Prof. Dr. Volkan Ediger tarafından “Yenilenebilir Enerji Politikaları”na ilişkin bir konferans verildi.

Açılış Töreni ve Açılış Konferansı ve diğer oturumları Odamızın Youtube kanalına abone olup izleyebilirsiniz. İzlemek için  tıklayınız

Açılış töreninin ardından beş ayrı salonda bilimsel oturumlara geçildi. Beş gün boyunca yapılan oturumlarda 312 sözlü bildiri sunumu yapılırken, 48 de poster sunumu gerçekleştirildi. Kurultay kapsamında Doğu Akdeniz ve Sivrice Depremi gibi konuları tartışmak üzere panel ve özel oturumlar düzenlendi. Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Sivrice (Elazığ) Depremi Özel Oturumu, Akdeniz Bölgesi ve Civarının Tetis Evrimi Özel Oturumu’nun yanısıra “Doğu Akdeniz Hidrokarbonları ve Jeopolitikası” başlıklı panel 26 Mayıs Çarşamba akşamı gerçekleştirildi.

Kurultayımıza çeşitli oturumlarda 32 davetli konuşmacı sunum yaparak katkıda bulundu. Kurultayımızda önceki kurultay düzenleme kurullarının hayata geçirdikleri yenilikçi uygulamalar da devam ettirildi. “75. Yıl Şükran Oturumu: Muharrem Satır Oturumu”, “Mesleğe Emek Verenler Oturumu” ve “Geleceğin Yerbilimcileri Oturumu” 73. Kurultay kapsamında da düzenlendi. Yapılan sunumların ardından 28 Mayıs Cuma günü düzenlenen ve beş günlük kurultay çalışmalarını değerlendiren kapanış oturumu ile Uluslararası Katılımlı 73. Türkiye Jeoloji Kurultayı sona erdi.

73.Türkiye Jeoloji Kurultayında sunulan bildirilere erişim için tıklayınız

 

 

 

Okunma Sayısı: 3382
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası