TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
FAY ÜZERİNDE YAŞAYAN KENTLERİMİZ: KAHRAMANMARAŞ RAPORU YAYINLANDI
Deprem Danışma Kurulumuz, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere, bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Kahramanmaraş Raporu-9” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır.

2020 yılı içinde, Elazığ-Sivrice, Malatya-Doğanyol ve Pütürge, Van-Başkale, Bingöl-Yedisu, Manisa-Akhisar ile en son İzmir’de meydana gelen depremlerde; 168 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 3000’e yakın vatandaşımız yaralanmış, 80.000’e yakın konut, işyeri vb. bağımsız bina bölümü yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar Türk lirasına yakın maddi kayıp oluşmuştur. Odamız, depremler gibi kendi uzmanlık alanında yer alan konulara ilişkin görüşlerini hazırladığı çok sayıdaki rapor, görüş yazısı ve basın açıklamaları yolu ile kamuoyu paylaşmıştır.

Yine deprem zararlarının topluma ve yöneticilere doğru bir şekilde aktarılması amacıyla; Odamız Deprem Danışma Kurulunun yaptığı toplantı ve değerlendirmeler sonucunda; “ülkemiz deprem gerçeğinin topluma ve ilgililere doğru anlatılması, kentlerimiz için birer tehlike kaynağı olan fayların konumu ile hangi yerleşim birimlerini doğrudan etkilediğini de dikkate alarak, “içinden diri fay geçen” kentlerimizden başlamak üzere bilgilendirme raporları hazırlayarak ilgili kurum ve kişilere bildirme” kararı almıştır. Bu çerçevede düzenlenen “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Kahramanmaraş Raporu-9” hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılmıştır. Söz konusu rapordan da görüleceği üzere, İl merkezinin 10-11 km kadar güneyinden geçen Doğu Anadolu Fayının Pazarcık ya da Türkoğlu segmenti 1513 yılından bu yana yıkıcı deprem üretmemiş, 7.4 büyüklüğüne varacak bir deprem üretme kapasitesine sahip bir faydır ve Türkiye’nin üzerinde deprem beklentisi olan önemli sismik boşlularından biridir. Yine Türkoğlu ve Nurhak ilçe merkezleri ile 40’a yakın eksi köy statüsünde bulunan mahallesi ile bazı baraj ve gölet gibi tesisler doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası kamusal sorumluluğunun gereği olarak, halkı ve yöneticileri uyarmaya, bu konuda alınması gereken tedbir ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Hazırlanan raporlardan dokuzuncusu, açıklamamız ekinde kamuoyu ile de paylaşılmaktadır. Bu kapsamda “fay üzerine oturan kentlerimiz” dizisi kapsamında hazırlanacak raporlar önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Kahramanmaraş Raporu-9 için lütfen tıklayınız

Okunma Sayısı: 3812
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası