TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Yeraltısuları Basın Açıklaması

03.02.2006 Tarihinde Saat:11.30'da Şube Binamızda Basın Açıklaması Yapılmıştır.
ADANA
03.02.2006 (Son Güncelleme: 06.02.2006 16:36:03)
Etkinliğin Yeri:
Etkinliğin Tarihi : 00.00.0000

KAMUOYUNA

 

            Son günlerde Adana Kent merkezinde bazı bölgelerde yeraltısu seviyesinde yükselmeler olduğu kamuoyuna yansımıştır.

            Bu konuda Odamız bilgi sahibi olmayan bilimsel temele dayanmayan açıklama ve beyanatlara karşı konunun uzmanı meslek grubu olarak bir açıklama gereği duymuş ve kamuoyunu aydınlatmayı görev bilmiştir.

            Adana kenti içmesuyu ihtiyacı çok uzun yıllardan beri zengin yeraltısuyu rezervine sahip olan alüvyonel akiferde açılan sondaj kuyuları vasıtası ile sağlanmaktaydı.

Çatalan içme suyu projesinin devreye girmesi ile Belediyeye ait yaklaşık 140 kuyudan büyük bir kısmı (yaklaşık olarak %70 – 75) zaman içerisinde devre dışı bırakılmıştır. Bu kuyuların kapanmasına ve yağışlara bağlı olarak yeraltısu seviyesinde yükselmeler meydana gelmiştir.

Çatalan projesi devreye girmeden önce Belediye tarafından yeraltından çekilen toplam su miktarı 110 milyon m3/yıl’dır. Zaman zaman kamuoyuna çok uçuk rakamlar sunulmakta, durum olduğundan çok farklı yansıtılmaktadır.

2003 yılında yağışın bol olmasına ve kuyuların kapatılmasına bağlı olarak bazı bölgelerde yeralan su kuyularında yapılan ölçümlerde 1 m civarında yükselmeler saptanmıştır. 2004 yılında ise yağışların az olmasından dolayı fazla bir yükselim gözlenmemiştir. Bundan sonra da yağışlar ve mevsimlere bağlı olarak (özellikle bahar aylarında) yeraltısu seviyesinde yükselmeler olacaktır.

Güney Adana yeraltısu seviyesi bakımından zaten yüksek olan bir bölgedir. Kuyuların kapatılmasından sonra bu bölgelerde yeraltısuyu ile ilgili problemlerin olması doğaldır.

Diğer doğa olayları gibi yeraltısuyu da kaçınılmaz olarak bölgemizin Jeolojik bir özelliğidir. Bu durumun sorun oluşturmaması ve güvenli yapılaşma açısından alınacak önlemler belirlidir.

Öncelikle kentin 1/5.000 ölçekli Mühendislik Jeolojisi ve 1/5.000 ölçekli Hidrojeolojik Haritası yaptırılmalıdır. Bundan amaç, farklı bölgelerdeki yeraltısu değişimlerinin  ve hidrojeolojik özelliklerinin göz önüne alınarak planlama yapılmasının sağlanmasıdır.

Hidrojeolojik ve Mühendislik Jeolojisi haritaları ile araştırmaları yapıldığında deprem açısından da daha güvenli yapılaşma imkanı olacaktır. Yapılan etütler sonucunda inşaat projelerinde gerekli önlemler (izolasyon, drenaj vb.) alındığı takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmayacaktır.

Güncel olarak (Kocavezir İş Merkezi vb.) karşılaşılan sorunların esas nedeni yalnızca yeraltısuyu seviyesi yükselmesi değil gerekli ve yapılması zorunluluk teşkil eden Jeoteknik etütlerinin gereği gibi yapılmamasıdır. Zira Jeoloji Mühendisleri tarafından yapılan Sondajlı Zemin Etütlerinde Jeolojik özelliklerin yanında Hidrolojik veriler de saptanmaktadır (yeraltısu seviyesi ve değişimleri vb.).

İlgili kurum ve kuruluşların (DSİ, Büyükşehir Belediyesi, Üniversiteler) bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini bekler, Jeoloji Mühendisleri Odası olarak halkımızın güvenliği ve sağlığı konusunda her zaman yanında olduğumuzu belirtir, saygılarımızı sunarız.

 

 

 

 

YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 3130
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası