TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİNİN 7. YIL DÖNÜMÜ
BASIN BİLDİRİSİ

17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİNİN 7. YIL DÖNÜMÜ

BASIN BİLDİRİSİ

 

17 Ağustos 1999 Salı sabahı saat 03º²  de merkez üssü Kocaeli (Gölcük) ve Richter ölçeğine göre 7,4 büyüklüğünde olan, onbinlerce insanımızın ölümüne,  yüzbinlerce kişinin fiziki olarak, milyonlarca insanını ruhen yaralanmasına, yüzbinlerce konut ve işyerinin yıkılmasına ve hasar görmesine neden olan depremin üzerinden 7 yıl geçti.

% 93 aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan ve nüfusun yaklaşık % 98 ‘i deprem riski altında olan ülkemizde, uyarılar dikkate alınmadığı için doğa olayları  afete dönüşmektedir. Depremlerde binlerce insanımızı yitiriyor önemli maddi kayıplara uğruyoruz. Doğal afetlerin (deprem, heyelan, sel, çığ v.s) türü ne olursa olsun her yıl ortalama GSMH ‘nın % 3 - 5 ‘i oranında zarara neden olmaktadır.

1999 depremi sonrası afet zararlarının nedeni konusunda yapılan tartışmalar “ yapı kalitesi “ üzerine yapılmıştır. Oysa afet zararlarının azaltılması ve güvenli yerleşim alanlarının seçimi için ilk adımın arazi kullanım planlarının hazırlanmasıdır. 1940 ‘ lı yıllardan beri KAF (Kuzey Anadolu Fayı) ‘ın yıkıcı depremler oluşturma özelliği bilinmesine karşılık, yerleşim ve sanayi politikaları oluşturulurken bu durum dikkate alınmamıştır. Meslektaşlarımızın uzun bir çalışma sonucu emeklerinin bir ürünü olarak ortaya koydukları “ Türkiye Diri Fay Haritası” ve “ Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası” ciddi bir atlık oluşturmaktadır. Yerleşim alanlarının seçilmesi, planlanması, sanayi tesisleri ile otoyol, tünel, baraj v.b. büyük altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde, ülkemizin jeolojik özellikleri de göz önünde bulundurularak, ayrıntılı zemin ve çevre etütlerinin yapılması  gerekmektedir. Ancak  bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesini en aza indirgemek bu şekilde mümkün olacaktır.

Günümüzde ve gelecekte de şu yada bu şiddette depremler olacaktır. Bu bilimsel ve tarihi gerçekleri göz önüne alarak, bir doğa olayının doğal afete dönüşmemesi için, depremden sonra yaraları sarmanın yanısıra  önemli olan deprem öncesi önlemlerin alınmasıdır. Deprem zararlarının azaltılması, her şeyden önce bu konudaki temel politikanın saptanmasına bağlıdır. Depremden sonra çare arama politikası yerine, deprem öncesi önlemleri içeren halkın yararına bir deprem politikası oluşturulmalıdır.

Depremlerden en az zararla kurtulmak ve gerekli önlemleri almak elimizdedir. Bir an önce gerekli yasaların (imar yasası, afet yasası gibi) çıkartılmasının yanı sıra sağlıksız ve çarpık kentleşmeye yol açan  imar affı yasalarının çıkartılmaması gerekmektedir.   Bunun için yeni yerleşim alanlarının seçiminde, her tür ve ölçekteki yerleşim planlama kararlarının Afet Tehlike Haritaları, Mühendislik jeolojisi ve hidrojeoloji haritaları, mikro bölgeleme  ile plana esas jeolojik – jeoteknik etütler gibi temel verilere dayandırılmasını, afet tehlike ve risk verilerinin yönlendirici kabul edilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. İmar planına esas jeolojik – jeoteknik etüt çalışmaları bölgemizde ve  ülkemizin her yeri için zorunlu kılınmalıdır. Depremle ilgili mühendislik disiplinlerin yerel yönetimlerde görev olması zorunlu hale getirilmelidir.

Bir doğa olayı olan depremlerin afete dönüşmemesi için alınacak önlemlerin başında, günü kurtaran rantçı, spekülatif ve faydacı anlayışların terk edilerek akla, bilime ve plana dayanan yerleşim politikalarının hayata geçirilmesi ve mühendislik ilke ve normlarına dayanan güvenli yapılaşmanın sağlanması gelmektedir.

Mesleki eğitim konusu doğal afetlerin en önemli belirleyicisi olan jeolojik verileri elde etmek ve yorumlama olan Jeoloji Mühendisleri olarak, doğal olayları birer afete dönüştürmeden afet zararlarını azaltma stratejilerine dayanan  yeni bir afet yönetim sisteminin oluşturulması konusunda yetkilileri bir kez daha uyarmayı görev biliyor, saygılar sunuyoruz

 YÖNETİM KURULU

                                           

    * 17 APUSTOSLA İLGİLİ BASINDA ÇIKAN HABERLER EKTEDİR.

 

Okunma Sayısı: 3133
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası