TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SAMİMİ OLALIM, İSTANBUL‘ UN GELECEĞİNİ KARARTMAYALIM
İstanbul kentsel yenilenmeyle ilgili afete daha hazır mı olacak yoksa , afetten kaçarken bir başka afete mi tutulacak? Bu durum bizleri endişelenmeye ve kentsel dönüşüme karşı olmaya götürüyor. Tekrarlıyoruz; İstanbul yenilenmelidir, büyütülmeden, kar hırsı taşımadan!

Kentsel dönüşüm  İstanbul‘ da  deprem güvenli olmayan  yapıların  yenilenmesini ve  bununla  birlikte  estetik değeri  düşük  bölgelerin rehabilitasyonunu amaçlıyor ki  bunu  mühendislerin desteklememesi  mümkün değil.  Ancak   kafamızı  karıştıran,  bizleri  kuşkulandıran bazı  gerçekler de  ortada  duruyor.

Madem ki  deprem afetine o kadar  duyarlısınız. O halde  neden depremde  en sorun yaratacak heyelan  bölgelerindeki  yüksek  yapıların  kontrolsüz  bir  şekilde  doludizgin yapımına  sessiz  kalıyorsunuz?  Esenyurt bölgesinde yoğunlaşan bu yapılara  neden kimse dur  diyemiyor?

İstanbul madem kentsel  dönüşüme alınıyor  ve  nüfusu  en az  3 - 5 milyon artacak ki    bu   konutların yıkılıp  yapılmasının  finansmanı açısından kaçınılamaz. Neden  büyümede kontrolü  kaybetmeyelim,  şimdilik sadece   dönüşümle  ilgili  inşaatları izin verelim denilmiyor? Dev uydu  kentler,  işyeri  gökdelenler İstanbu‘ un  özellikle de batısında   yükseliyor.  Kentsel  dönüşüme  paralel  yürüyeceği  anlaşılan bu  gidişe dur  diyecek misiniz?

Kentsel  dönüşüm  neden sadece  konut hedefli? Fay hattına cephe  tersaneler,  fabrikalar, kıyılardaki  rafineri  tesisleri ve bunların yapıları  çok mu  güvenli? Yoksa  siz  sadece  konut  rantlarının  mı peşindesiniz?

Afeti  önemsiyorsanız   neden hala  bölgesel  afet yönetim modeline  geçemediniz  ? Neden hala illerle  sınırlı ilkel bir afet  yönetimi  anlayışının peşindesiniz? Neden hala  bir  kaç ilin valileri, belediye başkanları  ve ordu üçlüsünden oluşan  toplantılar yapılamadı?

İstanbul‘ da kentsel  dönüşüm ile  ilgili yapılaşma   sonrası  nüfus,  yeşil alan, gürültü, hava kirliliği  gibi   değerlerin  nereden  nereye  ulaşacağı konusunda bir öngörünüzü,  sınırlamalarınızı kentlilerle paylaşmıyorsunuz. Neden hiç bir söz  vermiyorsunuz?

Üçüncü, yarın dördüncü , beşinci  köprüler,  yeni yeni havaalanı ve mezarlıklar, atık  depolama alanları,  atık yakma  tesisleri, yeni su tünelleri, ekzos - toz  duman   içinde en az  20 - 25 milyonluk  bir  İstanbul. Böyle  bir İstanbul  yaşanabilir  olabilecek mi? Deprem afetinden kurtarsa da diğer  afetlerden ne kadar kurtarır?

İstanbul  kentsel  yenilenmeyle  ilgili  afete  daha  hazır mı  olacak  yoksa ,  afetten kaçarken  bir başka  afete mi tutulacak?  Pandora‘ nın  kutusunun içine ne  konulduğunu bilemediğimizden, kutudan da  ne  çıkacağını da bilemiyoruz.  Bu  durum haklı  olarak bizleri  endişelenmeye ve kentsel  dönüşüme karşı olmaya götürüyor.  Tekrarlıyoruz; İstanbul yenilenmelidir, büyütülmeden, kar hırsı taşımadan.           

Prof.  Dr. Hüseyin ÖZTÜRK
Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı

08.10.2012

 

Okunma Sayısı: 3073
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası