TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
17 AĞUSTOS DEPREMİNİN 13. YILINDA 13 ARPA BOYU YOL ALINDI MI?
Deprem ve diğer doğal afetler asla kaderimiz değildir. 17 Ağustos Depreminin üzerinden 13 yıl geçti; merkezi ve yerel yönetimlerin DOĞAL AFETLER karşısında aldıkları aksiyonlar maalesef refleks ve ‘‘GÜNÜ KURTARMA ‘‘ stratejisinden öteye gidememektedir.

BASIN AÇIKLAMASI

17 AĞUSTOS DEPREMİNİN 13. YILINDA 13 ARPA BOYU YOL ALINDI MI?

17 Ağustos Depreminin üzerinden 13 yıl geçti ; Depremin yarattığı tahribattan en acı şekilde etkilenen  bölge insanlarının, bu drama seyirci kalmayan diğer duyarlı sivil girişimcilerin başlattığı ‘‘UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ‘‘ eyleminin dışında,  merkezi ve yerel yönetimlerin  DOĞAL AFETLER karşısında aldıkları aksiyonlar maalesef refleks ve ‘‘GÜNÜ KURTARMA ‘‘ stratejisinden öteye gidememektedir.

Başta Deprem olmak üzere diğer bütün Doğal Afetler de vatandaş kaderi ile başbaşadır. Bunun en acı örneği Van ilindeki  2. büyük depremde malum Otelde yaşanmıştır. İlk depremin üzerinden 7 gün geçmiş olmasına rağmen, yurtdışından gelen insanlar, basın mensupları ve deprem nedeni ile  otelde ikamet  eden insanlar acı kaderleri ile yüzleşmek zorunda bırakılmıştır. Sorunun en büyük çözüm odağı olacak iddiası ile kurulmuş olan AFAD birimi bu faciayı seyretmekle yetinmiş, yönetim bu ihmalin faturasını yine bir vatandaşa ödetme yolunu tercih etmiştir.

Depremlerden ve diğer bütün afetlerden korunmayı  en temel insan hakkı olan "Sağlıklı ve Güvenli Bir Çevrede Yaşama Hakkı" ve ‘Yaşamını ve Bedensel Bütünlüğünü Koruma Hakkı‘ olarak ele alarak, sorumluluklarını "doğaya ve kadere havale" etmeden  siyasi iradenin gerekli önlemleri alması beklenirken son çıkarılan bir dizi yasal düzenleme ile sorun çözme yerine yeni sorunlar yaratılmaktadır. 

Günü Kurtarma ve medyatik çözüm yaklaşımı Van‘ da, Samsun‘ da  olduğu gibi özellikle çarpık kentleşmenin arsızca ve vahşice yaşandığı İSTANBUL‘ da  vatandaşları Doğal Afetler karşısında çaresiz bırakmaktadır. JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ olarak artık sel de boğulmuş veya evini kaybetmiş, heyelanda oturduğu evi kefeni olmuş, depremde canlı canlı gömülmüş insan manzaralarına tanıklık yapmak istemiyoruz.

Öncelikle JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ disiplini ile yerleşim bölgelerinin belirlenmesi/ kaldırılması ile başlanması gereken ve akabinde ilgili tüm Mesleki Disiplinler ile eşgüdümlü bir çalışma yürütülerek  Meslek Odaları ile  ‘‘KARŞI KARŞIYA‘‘ değil  ‘‘KOL KOLA‘‘  ve ‘‘OMUZ OMUZA‘‘ dayanaşarak ortak çalışma platformunun oluşturulması sonucunda Stratejik Afet Eylem Planının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir.

DEPREM ve diğer DOĞAL AFETLER  Asla Kaderimiz değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

16 Ağustos 2012

Okunma Sayısı: 3072
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası