TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ÇALIŞMA PROGRAMI

 

TMMOB

Jeoloji Mühendisleri Odası

İstanbul Şubesi

9. Dönem Yönetim Kurulu

 

ÇALIŞMA PROGRAMI

 

TMMOB‘a bağlı örgütümüz Jeoloji Mühendisleri Odası‘nın İstanbul Şubesi‘nde 9. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilerek Şube yönetimi yenilendi.

Yeni Yönetim Kurulu olarak önümüzdeki dönemde, geçmiş dönemlerin büyük özveriler ve emeklerle taşınıp bugüne ulaştırılan geleneklerini ve sürdürülen ilkelerini korumak, yaşamın sürekli olarak önümüze yığdığı sorunları aşmak ve günümüz dünyasının Odamıza yüklediği toplumsal sorumlulukların gerektirdiği her türlü mücadelede yerimizi almaya kararlı olduğumuzu bildirmek isteriz. Bu düşüncelerle, önümüzdeki dönemde ele alınması ve yapılması gereken işlerle ilgili düşüncelerimizi aşağıdaki Çalışma Programı ile paylaşmak istiyoruz. Aşağıda sergilenenler yalnızca bugünden bildiğimiz ve öngörebildiğimiz çalışma konuları ile ilgili tasarılarımız. Kuşkusuz yaşam önümüze hiç öngörülemeyen yeni sorunlar getirecek. O zaman da, o konularda üyelerimizle sıkı ilişki içinde bunları aşmak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız.

 

ÖRGÜTLENME VE ÜYELERLE İLİŞKİLER

 

Geçmiş dönemlerde hep ve içtenlikle yakınılmasına karşın üyelerle ilişkiler yeterince canlandırılamadı ve üyelerin Oda etkinliklerine katılım oranının düşüklüğü hep buna bağlandı. Bu dönem, bu konuda bir ilerleme sağlanmasında kararlıyız. Bunun için farklı araçlardan yararlanılması gerekecek.

 

Üyelik: Odamıza üyelik Jeoloji Mühendislerinin istihdam edildiği kurumlara göre zorunlu ya da isteğe bağlı. Bu koşullarda pek çok meslektaşımızın, hele bazılarının Oda‘mıza ilgi duymalarına karşın Oda üyesi olmadıkları biliniyor. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde kamu kuruluşları ve Üniversitelerde çalışıp Odamız üyesi olmayan meslektaşlarımızın da üye olmaları için kararlı bir çaba harcanacaktır. Bunun için Odamızın ve özellikle de Şubemizin herkes için anlamlı, çekici ve uzağında durulamaz bir kurum durumuna getirilmesi gerektiği açık. Çok geçmeden bu hedeflere ulaşılabileceğini ve Oda üyeliğinin de çekici bulunacağını umuyoruz.

 

İl Temsilcilikleri: Şubemiz, yalnızca İstanbul ilinde değil komşu illerde de örgütlü. İllerde çalışan İl Temsilciliklerinin Şubemize taşıyacağı bütün sorun ve soruların içtenlikle ele alınması ve çözümlenmesi ve gecikmeksizin yanıtlanması da kararlı olduğumuz konulardan biri.

İl Temsilcilikleri‘nin oluşumları sırasında ve diledikleri her zaman Yönetim Kurulu‘muz mutlaka yanlarında olacaktır. Bunların yanında bu dönem içinde en az birer kere bu İl Temsilciliklerinin örgütleyiciliğinde o yörenin sorunlarını ele alan mesleki, bilimsel ve teknik toplantılar örgütlenip gerçekleştirilmesi için Şube Yönetim Kurulu‘muz da öneren, destekleyen, kolaylaştıran, destekleyen bir konumda olacaktır. İl Temsilciliklerinin istemesi durumunda, aşağıda üzerinde durulacak olan hizmet içi eğitim etkinlikleri İllerde de yinelenebilecektir.

 

İşyeri Temsilcilikleri: Yıllardır ihmal edildiğinden yakınılan bir alan da İşyeri Temsilcilikleridir. Bu organ Odamız örgütlülüğünün en önemli araçlarından biridir. Ama, öncelikle işyeri temsilciliklerini yalnızca Odanın üye ödentisi toplama aracı olarak görmekten kurtulunması gerekmektedir. Bu temsilcilikler, üyelerin mesleki yaşamlarındaki deneyim ve sorunlarının anında Odanın gündemine taşınmasının yolu olmalıdır. Bu anlayışla ve en büyüklerinden başlanarak İşyeri Temsilcilikleri canlı bir organ olarak çalışır duruma getirilecektir.

 

Emekli Üyeler: İstanbul Şubemizin üyeleri arasında, çoğu kamu kurumlarından emekli olmuş çok sayıda meslektaşımız da bulunmaktadır. Geçmişte de bir çoğu Şube çalışmalarında doğrudan ve değerli katkıları olmuş olan bu üyelerimiz Şubemiz için büyük bir zenginlik kaynağıdır. Onların mesleki, örgütsel ve toplumsal deneyimlerinden yararlanmak ve bunları paylaşmak için sürekli çaba içinde olunacaktır. Kuşkusuz bu üyelerimizle yılda bir kere topluca bir araya gelmek sürdürülecektir. Ancak, bu üyelerimizle gruplar halinde ve belli konulardaki deneyimlerini paylaşmaya yönelik olarak bir araya gelmenin yeni fırsatları da yaratılacaktır.

 

İşsiz Üyeler: Ne yazık ki işsizlik, üyelerimiz arasında azımsanamayacak oranlardadır. Bu oranın daha da artması kaygısını pek çok kişi paylaşmaktadır. Bu üyelerimizin sorunlarını konu edinmek Yönetim Kurulu‘muzun önde gelen bir sorumluluğudur. İş bulmada bir aracı ortam olmak, dayanışma olanaklarını zorlamak ve onların iş bulmalarını kolaylaştırıcı hizmet içi eğitim ortamları oluşturmak bugünden üzerine gidilebilecek görevler olarak ele alınacaktır.

 

Destekçi ve Dostlar: Şubemiz geçmiş dönemlerde toplumsal sorumluluğunun gereği girdiği her etkinlikte bölge halkı ve çeşitli meslek ve sivil toplum örgütleri ile canlı bağlar kurmuş ve dostluklar edinmişti. Bunun en iyi örnekleri deprem tehlikesine karşı örgütlenen semt girişimleri idi. Bunun yanında pek çok başka meslek örgütü ile ortak etkinlikler gerçekleştirilmişti. Yer bilimlerine ilişkin ciddi sorunları olan İstanbul halkından ya da bazı örgütlerinden Şubemize taşınan sorunlara içtenlikle sahip çıkılmış ve onlara yol gösterilmişti. Ne yazık ki, bu canlılığın biraz tavsadığını düşünüyoruz. Ve Odamızın bölgesinde kendisine yakışır aydınlatıcı rolü, halkla dayanışma alışkanlığı, disiplinler arası duvarları kaldırmaya ve işbirliğini öne çıkarmaya yatkınlığı yeniden canlandırılacaktır.

 

Nöbet: Şubemiz, üyelerinin bir bölümünün sürekli olarak hizmet beklediği bir konumdadır. Serbest jeoloji mühendisliği hizmeti veren meslektaşlarımızın Şubemiz ile sürekli ilişkileri vardır ve hızlı ve düzenli hizmet beklemektedir. Bunun için Şubemizde 4 personelimiz özveri ile çalışmakta. Yine de, gerek Odamızın uygulamalarından; gerekse, işverenler ya da kamu kurumları ile ilişkilerinden kaynaklanan sorunların çözümü, söz konusu üyelerin Şubemize çok sık başvurularına neden olmaktadır. Bu dönem bu tür soruların yanıtlanması ya da sorunların çözümünü anında ve yerinde yapabilmek için ayrı bir çaba gösterilmesi gerektiğinin farkındayız. Bunun için, Yönetim Kurulu üyelerimiz her gün öğlen sonraları sırayla Şubemiz ofisinde nöbette olacaktır. Bu üyelerimiz her türlü sorunuzu yanıtlayacak, uygulamaya ilişkin çözümler için inisiyatif kullanacak ya da yakınmalarınızı dinleyip bunları Yönetim Kurulu‘muza taşıyacaklardır.

 

Lokal: Üyelerimizle Şubemizin içiçeliğini sağlamada yıllardır kullanılmamış olan bir olanağımız var, Şubemizin halen yararlanmadığı bir mekanı bulunuyor. Bunun sürekli ve düzenli hizmet veren bir lokale dönüştürülmesi bu dönemin önde gelen hedefi olacaktır. Bunun için en kısa sürede bir döşeme projesi hazırlanacak, fiyat araştırması yapılacak, bir bütçe hazırlanacak ve gereken izinler için Merkez Yönetim Kurulu‘na başvurulacaktır. Umudumuz, en çok 1,5-2 ay içinde buluşup birlikte olacağımız bir lokale kavuşmamız.

 

Elektronik Haberleşme: Bir süredir Şubemiz ile üyelerimizin bazıları arasında kısa mesaj biçiminde hızlı bir haberleşme yolu açılmış ve yararları görülmeye başlanmıştır. Bu alanı geliştirmeye kararlıyız. Haberleşmenin kısa mesajdan öteye taşınması için, üyelerimize maillerle ulaştırılacak bir kaç sayfalık aylık bir elektronik bülten hazırlanacaktır. Bunun uygulaması Şubat 2008 ayı içinde gerçekleştirilecek ve bu uygulama üyelerden gelecek görüşlerin ışığında geliştirilecektir.

 

Şube WEB Sayfası: Bu dönemde gerek üyelerimize hizmet verecek ve gerekse kamuoyuna ışık tutacak bir web sayfası mutlaka yaşama geçirilecektir. Bunun da, birkaç ay içinde yaşama geçirilmesinde kararlıyız. Üyelerimizin birikim ve deneyimlerinin, çok zengin ve çok başvurulan bir web sayfası oluşturulmasını sağlayacağından kuşku duyulmamalıdır.

 

 

İSTANBUL‘UN SORUNLARI

 

Yaşadığımız bölge ülkemiz nüfusunun beşte birini barındıran, hızla kentleşen, devasa sorunları olan, yüksek riskli bir deprem bölgesinde yer alan ve çok sayıda büyük ve çok yüksek mal oluşlu projelerin gündeme getirildiği, derin çevre sorunları olan bir bölgedir. Hemen her gün yer bilimcilerinin müdahalesini gerektiren konular ve yanlışlarla karşılaşıyoruz. Bu dönem çabalarımızın önemli bir bölümü bu konularda müdahil olmak, kamuoyuna doğru bilgileri taşımak, gerektiğinde bu sorunlara karşı çıkan sivil toplum örgütlerinin yanında yer almak için harcanacaktır. Şimdiden gündemde olan İstanbul‘un mikro bölgeleme çalışmaları, planlama çalışmaları, depreme hazırlık çalışmamaları, kentsel dönüşüm girişimleri, ulaşım sorunları ve projeleri, Boğaz geçişleri, yer altı kazıları, su sorunları, yer altı suyu felaketi, madencilik, vb konularında yapılması gereken çalışmalar bulunmaktadır. Şubemiz bu konularda ilgili kurumlarla ilişkiler kuracak, danışmanlarından yardım alacak, bir bilgi bankası oluşturacak, gelişme raporları hazırlayacak, bu sorunlara ilişkin yayınları kapsayan bir kitaplık kuracak, kamuoyunu aydınlatıcı bildiriler yayımlayacak, toplantılar düzenleyecektir.

 

 

YAYINLAR

 

Şubemiz bugüne değin hemen hiç yayın çalışması yapmamıştır. Bu konudaki eylemsizlik bu dönemde aşılacak ve öncelikle Şube üyelerinin gereksindiği alanlarda yol gösterecek el kitaplarından başlayan bir yayın çalışması yapılacaktır.

 

 

İKK VE ÖTEKİ MESLEK ÖRGÜTLERİ İLE İLİŞKİLER

 

Bu ilişkiler geçmişte zaman zaman çok canlı ve verimli olarak sürdürülmüştü. Yakın geçmişte Şubemiz bu konuda sinik ve dışarda kaldı. Bundan hem mesleğimizin saygınlığı ve hem de bazı üyelerimiz zarar gördü. Bu dönemde odamız eski öncü ve dayanışmacı yaklaşımıyla başta TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) olmak üzere öteki meslek örgütleriyle olan ilişkilerini yükseltecektir. Üyelerimiz bu ilişkilerden sürekli olarak bilgilendirilecektir.

 

 

SJMMH YÖNETMELİK UYGULAMASI

 

Üyelerimizin önemli bir bölümünün mesleki yaşamları Odamızın SJMMH Yönetmeliğince düzenleniyor.

Bu konu geçmişte de çok tartışılmış, günümüzde de tartışılmakta ve hiç kuşkusuz gelecekte de tartışılacaktır. Düşüncemiz bu uygulamayla üyelerimizin ticari yaşamlarına müdahale edildiği, üyelerimizin mesleki çalışmalarından yurttaşların can ve mal güvenliğine uzanacak sorunların çözülmediği; haksız rekabetin ve kartel girişimlerinin önünün açıldığı, ticari sırlara el uzatıldığı ve niteliği belirsiz bir denetçilik kurumu oluşturularak üyeler arasında gerilim alanları oluşturulduğu doğrultusundadır. Elbette bu kurallar dizisi nerede konmuşsa orada, Merkez Genel Kurulu‘nda değiştirilebilir. Bunun bilincinde olunarak konu üyelerimizle enine boyuna tartışılacak, Şubemiz delegeleriyle çalışılacak, değişiklik önerileri ve gerekçeleri hazırlanacak, Odamızın öteki Şubeleriyle ilişkiler kurulacak ve Merkez Genel Kurulu‘nda ısrarlı ve kararlı bir çalışma yapılacaktır. Ancak, bilmekteyiz ki bu yönetmelik bir yandan her yerde farklı uygulanmakta ve bir yandan da Şubemizde Yönetmeliğin sınırlarını da aşan katılıkta uygulamalar yapılmaktadır. Bu nedenle, hemen düzeltilecek bazı konuların varlığı belirlendiğinde bu sorunlar kararlılıkla düzeltilecektir.

Yönetim Kurulu‘muz, serbest jeoloji mühendisliği hizmeti veren meslektaşlarımızın, ister Oda ve isterse kamu kurumlarınca denetlenmiş olsunlar, verdikleri hizmetin tek ve devredilemez, paylaşılamaz sorumlusu olduklarını düşünmektedir. Ayrıca Odamızın denetlemesinden geçmiş de olsa, hazırlanacak raporların sunulacağı merkezi ya da yerel kamu kurumlarının beklentilerine uygun ve uyumlu olması gerekmektedir. Odamızın denetimi bu ürünleri kamu kurumlarının beklentilerine uygun olmasına yardımcı olmaya yöneliktir. Bu nedenle, üyelerimize yardımcı olunması düşüncesiyle en kısa sürede bu çalışmaları ilgilendiren ve merkezi ve yerel kamu kurumlarının koydukları kuralları, yasaları, yönetmelikleri, genelgeleri, şartnameleri kapsayan bir kitapçık hazırlanıp bütün SJM‘lerine ve isteyen üyelere dağıtılacaktır.

Bunun yanında serbest hizmet konusu olan bütün yasaların, yönetmeliklerin, genelgelerin, standartların, şartnamelerin toplandığı özel bir kitaplık oluşturulacaktır. Bu kitaplıkta konuyla ilgili uluslararası standartlar da bulundurulacaktır. Üyelerimiz bu kitaplıktan yerinde ya da maliyeti karşılığında verilecek fotokopi hizmetleri ile yararlanabilecektir.

Bunların dışında SJM ve SJMB çalışanı üyelerimizle ilgili olarak Şubemizde bir sicil kaydı tutulacak ve bu üyelerimizin seminer ve bilimsel toplantı gibi hizmet içi eğitimleri izlemeleri, yayınlardan yararlanma konusundaki titizlikleri, vb konular bu sicillerine işlenecek; bu kayıtlar gelecekte yetkinlik ya da başka nitelik belirlemelerinde göz önünde tutulacaktır.

 

 

DELEGELER VE GENEL KURUL

 

2008 Mart ayı sonunda yapılacak olan Merkez Genel Kurulu gerek mesleğimiz ve gerekse örgütümüz açısından çok önemli gördüğümüz bir platformdur. Şubemizin bu Genel Kurul‘a 100 delege ile katılma hakkı bulunmaktadır. Bunu sağlamayı da bir görev olarak algılamaktayız. Bu nedenle, seçilen asıl ya da yerlerine yedek delegelerin eksiksiz ve ciddi bir biçimde Genel Kurul‘a katılması için elimizden geleni yapacağız. Bunun için Genel Kurul öncesinde Şubemizde en az 2 delege toplantısı yapılacak; delegelerin adres, telefon ve email listeleri hazırlanacak; kendilerine özel bültenler iletilecek; Genel Kurul‘a birlikte yolculuk ve konaklama örgütlenecek; gelemeyeceklerin yerine yedeklerin gitmesi sağlanacaktır. Delegelerimizin Genel Kurul‘a hazırlıkları, Yönetmelik konusundaki çalışmalarla da bağlantılandırılacaktır.

 

 

SÖYLEŞİLER

 

Şubemizin bir geleneği olmuştu, her hafta sonu bilimsel, teknik ya da toplumsal konularda bir uzmanı, bir aydını dinlemek. Giderek tavsadı. Bunu bütün canlılığı ile yeniden yaşamak istiyoruz. Bunun için, yeni bir söyleşi program hazırlanacak, ilişkiler kurulacak, yaygın duyurular yapılacak ve bu kez söyleşi metinlerinin yayınlanmasına çalışılacaktır.

 

 

 

 

 

İSTANBUL‘UN JEOLOJİSİ ÜÇÜNCÜ SEMPOZYUMU

 

İstanbul‘un Jeolojisi 3. Sempozyumu istendiği ve alışıldığı gibi olmadı. Ama yine de büyük emekler verildi ve değerli sunumlar yapıldı. Sempozyum sırasında yayınlanmamış ta olsa bundan kalan katkıları yayınlamak için kararlı bir çalışma yapılacaktır.

 

 

İSTANBUL‘UN JEOLOJİSİ DÖRDÜNCÜ SEMPOZYUMU

 

İstanbul‘un Jeolojisi 4. Sempozyumu‘nun görkemli bir şekilde yaşanması için çalışmalara hemen başlanacaktır. Kurul‘lar kısa sürede oluşturulacak ve 1. Duyuru bu ilk baharda yayınlanacaktır. Sempozyumun bilimsel sunumlar, toplumsal değerlendirmeler, sergiler, ödüller, yarışmalar ve başka etkinliklerle zenginleştirilmesi için çaba harcanacaktır. Bu fırsattan yararlanılarak İstanbul Jeoloji Bibliyografyası kitapçığı yenilenecek ve bir İstanbul Jeoloji Haritası hazırlanacaktır.

 

 

KAROT BANKASI

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin yaptırdığı Mikro bölgeleme çalışması sırasında yapılmış olan derin sondajlara ilişkin karot örneklerinin saklanamayacağı ve isteyenlerin almasına açık olduğu bildirilmiştir. Oysa dünyanın pek çok çağdaş kentinde böylesi değerli verileri saklayıp araştırmacıların hizmetinde tutan karot ve kırıntı örnek bankaları (repositories) bulunmaktadır. Odamız bu konuya sahip çıkmış, Şube Genel Kurulu bununla yeni Yönetim Kurulu‘nu görevlendirmiştir. Şimdi Yönetim Kurulu‘muz bunun için bilgi derlemektedir. Bir proje hazırlanacak, destek aranacak, kurumsallaştırma olanakları araştırılacak, gerekirse ilgili mühendisler ve bilim insanlarının katılacağı bir forum toplanacaktır. Şubemiz, İstanbul‘un yer altı bilgilerinin böylesi çağdaş bir kurumda saklanması için elinden geleni yapacaktır.

 

 

EVRİM SERGİSİ

 

Bir süredir İstanbul‘un elverişli hemen bütün sergi mekanlarında bir sergi dolaştırılıyor ve bilimsel bilgi ayaklar altına alınıyor. Sözde bir takım fosil kalıpları sergilenip evrimin olmadığı ve evrenin bütünü ile ve bugünkü durumuyla yaratıldığı gibi durduğu halka sindirilmeye çalışılıyor. Ülkemiz ve halkımız uzun bir dönemdir bilim ve bilimsel düşünceye yönelik bir saldırı altında ve bu sergi de bunun bir parçası. Jeoloji Mühendisleri bu alanda büyük sorumluluk altında. Bizim de bilimsel gerçekleri halka taşımamız gerekiyor. Destek alabileceğimiz çok saygın, seçkin ve kararlı bilim insanları ve yararlanabileceğimiz koleksiyonlar var. Bu konuya jeoloji biliminin projektörünü tutmak, ışığını düşürmek için bir "Fosiller ve Evrim Sergisi" düzenlenecektir. Bu sergi de, kentin değişik yerlerinde dolaştırılacak, özellikle de öğrencilerin yoğun bir şekilde katılması için çaba gösterilecektir. Ayrıca serginin bir kataloğu hazırlanıp yaygın bir biçimde dağıtılacaktır.

 

 

JEOGENÇ

 

Odamızın çok başarılı ve yerinde bir girişimi de jeoloji mühendisliği öğrencilerini Jeogenç‘te örgütlemesi oldu. Bu örgütlenmenin İstanbul‘a taşınması biraz gecikti; ama başladı. Şubemiz İstanbul Jeogenç‘e bütün gücüyle destek verecektir. Bunun için merkez Yönetim Kurulu‘nun desteği alınacak, öğrencilerle bağlar kurulacak, İstanbul Jeogenç‘e mekan ve alt yapı desteği verilecek, web sayfasında yer ayrılacaktır.

 

KURULLAR

 

Meslek alanımız çok sayıda uzmanlık alanı olan bir dal. Bu nedenle önümüze çıkan her soruna hemen doğru tepki göstermemiz olanaklı olmayacak. Buna karşı, beklenen gündemlerde sağlıklı ve iyi donanımlı olabilmek için konunun uzmanlarından oluşan kurullar oluşturulacaktır. Bu çalışmaların başarısı çok sayıda kurula dağılmamak ve oluşturulan kurulların olabildiğince özerk çalışabilmesini sağlamakla olanaklı. Bu dönemde her zaman en az 2 kurul çalışır durumda tutulmaya çabalanacaktır.

 

MESLEK İÇİ EĞİTİM

 

Meslek alanımızda çok sayıda uzmanlık alanı vardır ve özellikle serbest meslek hizmeti veren üyelerimiz günün gereğine göre farklı dallara yönelebiliyor. Bu durum meslek içi eğitim gereksinimini arttırıyor. Bütün dünyada geçerli olmaya başlayan yetkin mühendislik yaşama geçene kadar ve geçtiğinde hazırlıksız yakalanmamak için de meslek içi eğitimi hizmetlerin denetiminin ayrılmaz bir parçası olarak kullanmaya kararlıyız. Bu düşünce ile üye toplantıları ile belirlenecek alanlarda meslek içi eğitim çalışmalarına başlanacak ve üyelerin ilgi ve katılımları sicillerine işlenecektir.

 

 

İSTANBUL‘UN JEOLOJİSİ

 

İlimizin jeolojisi farklı kurumlarda, farklı kadrolarca çalışılmakta ve hazırlanan harita ve raporlar yayınlanmakta ya da arşivlenmektedir. Ancak, giderek çelişkili ve tartışmalı çok sayıda yargı ve kabulün ortaya çıktığı da görülmektedir. Şubemiz bu dönemde bütün bu çalışmaları derleyen ve eleştirerek yeniden değerlendiren bir İstanbul Jeoloji Haritası‘nı hazırlatıp yayınlayacaktır.

 

 

PERSONELİN ÖZLÜK HAKLARI

 

Şubemizde 4 görevlimiz bulunmakta ve özverili bir şekilde çalışmaktadır. Bu dönemde de çalışanlarımızın sözleşmeden ya da yasalardan doğan bütün haklarının takipçisi olunacaktır.

 

 

KİTAPLIK

 

Odamızda çeşitli yollardan gelerek biriken kitaplardan oluşan; ancak, kullanılamayan bir kitaplık bulunmaktadır. Bu dönemde bu kitaplık yeniden düzenlenecek ve özellikle kolay ulaşılamayacak, tükenmiş yayınlar; yasa, yönetmelik, genelge ve standartlardan oluşan bir Başvuru Kitaplığı; ve bağışlarla zenginleşecek bir yer bilimleri kitaplığı oluşturulacak ve üyelerimizin yararlanmasına açılacaktır.

 

 

ÖDÜLLER

 

Şubemizin geçmişte yürürlüğe koymuş olduğu staj ödülleri sürdürülecektir.

Ancak, bir önceki dönemde verilip, geçtiğimiz dönemde ihmal edilmiş olan "bilimsel düşüncenin savunulmasına hizmet ödülü" yeniden yaşama geçirilecektir.

Bunların yanında, tescilli bürolarımız arasında bir de "Rapor Yarışması ve Ödülü" düzenlenecektir.

 

 

 

ANMA VE KUTLAMA GÜNLERİ

 

Şubemizin üyeleriyle paylaşıp birlikte kutladığı, bir bölümü geçmişten beri sürdürülen Dünya Kadınlar Günü, Dünya Su Günü, Emekliler Günü, Dünya Çevre Günü, Deprem Yıl Dönümü, TÜYAP, Dünya Barış Günü, vb anma ve kutlamaları sürdürülecektir.

 

 

GEZİLER

 

Geçmişte her dönemde düzenlenen ve üyelerimizin ilgisini çektiğini bildiğimiz "jeoloji ve doğa gezileri", "büyük projelere geziler" ve "kültür gezileri" bu dönemde de arttırılarak sürdürülecektir.

 

 

KRİZ YÖNETİMİ

 

Hepimizin izlediği gibi ülkemiz ekonomisi hem iç ve hem de dış etkenlerle çok kırılgan bir ekonomik dönemden geçmektedir. Ekonomik yaşam, yatırımlar, üretim, istihdam, gelir bölüşümü ve bütün öteki yönleriyle pazardaki denetlenmeyen finansal oyunların etkisi altında salınmaktadır. Bu kuşkusuz Jeoloji Mühendisleri‘nin yaşamını da doğrudan etkiliyor. Daha şimdiden çok sayıda meslektaşımız işsiz ya da Pazar koşulları altında varlığını sürdürmeye çabalıyor. Ücretli çalışan meslektaşlarımızın çoğu da onur kırıcı ölçüde düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Kamu görevlisi ve akademisyen meslektaşlarımızın çalışma koşulları ve gelirleri de doyurucu olmayan düzeyde olduğu gibi, iş güvenceleri de her geçen gün zayıflatılıyor.

Bu koşullar süre giderken, bir yandan da herkesin kaygıyla beklediği küresel bir krizin doğrudan ve en ağır biçimde çalışanları ezeceği de kuşkusuz. Belli ki, gelecek günler işsizlik ve yoksulluğun artmasını getirecek ve Jeoloji Mühendisleri de bundan payını alacak.

Bugüne değin Odamızın çatısı altında buna karşı yeterli önlemler alınamadı. Şimdi, yürürlükte olan bir Yönetmeliğimiz var. Bunu hızla yaşama geçirmek öncelikli sorumluluğumuz ve bu çok güncel. Ama bununla yetinemeyiz. Bunu tamamlayacak her türlü girişime öncülük etmek, destek vermek ve başarıya ulaşılabilmesi için bütün gücümüzle çalışmak en önemli görevlerimizden olacak. Bu alanda, işsiz meslektaşlarımıza iş bulmak ve zor durumda kalan meslektaşlarımızın sorunlarını biraz olsun hafifletmede yararlanılacak fonlar örgütleme, vb çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz.

Bu arada, yaklaşan krizin etkisini Odamızın kendisinin de yaşayacağı ve bugün gelirleri içinde en büyük payı tutan vize ücretlerinin şiddetle düşebileceği de açık. Buna karşı da, bir yandan üye ödentilerinin daha sistemli ve aksatılmadan toplanabilmesi için örgütlülüğe ağırlık verilecek; bir yandan da, Odanın kurumsallaşması çabalarına destek verilecektir.

Önümüzdeki iki yılda hep daha fazlasını ve daha doğrusunu, el birliği ve geniş katılımlarla gerçekleştirebilmek üzere görüş ve eleştirilerinize sunarız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 3156
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası