TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ DOLAYISI İLE ŞUBE BAŞKANIMIZ DR. MEHMET TATAR BASIN AÇIKLAMASI YAPMIŞTIR.
Temiz ve Sağlıklı Suya Erişim Zorlaşıyor

Şube Başkanımız Dr. Mehmet Tatar, suyun ülkelerin doğal zenginliği olduğunu belirterek, suya olan ihtiyaç arttıkça, suyun daha stratejik bir önem kazandığının altını çizmiştir. Bu önemle birlikte tatlı su kaynaklarının korunmasının, verimli ve planlı kullanımı ile değerinin daha önemli bir hale geldiğini kaydeden Dr. Tatar, “Suyun tüm canlılar için yaşamsal bir hak olduğundan hareket edilerek, bu yaklaşım temelinde yaşanan olumsuzlukları giderecek bir ‘Su Yasası’ çıkarılmalıdır” demiştir.

TEMİZ SUYA ERİŞİM SORUNU
Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yaptığı açıklamada temiz suya erişim sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarının korunup geliştirilebilmesi amacıyla 22 Şubat 1993‘te Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasının önerildiğini ve bu önerinin BM Genel Kurulunda da kabul edildiğini aktarmıştır.

İHTİYAÇ ARTTIKÇA STRATEJİK ÖNEMİ DE ARTIYOR
Suyun ülkelerin doğal zenginliği olduğunu dile getiren Dr. Tatar, ülkelerin suya olan ihtiyacı arttıkça suyun daha stratejik bir önem kazandığını vurgulamıştır. Bu önemin artmasıyla birlikte tatlı su kaynaklarının korunması, verimli ve planlı kullanımı ile değerinin de daha önemli bir hale geldiğini ifade eden Dr.Tatar, Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye’de günümüz teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, yıllık tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli toplamının 112 milyar m3 olduğunu söylemiştir.

TÜRKİYE SU STRESİ YAŞAYAN BİR ÜLKE
Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten bin 346 metreküpe indiğine dikkati çeken Dr. Tatar, “Türkiye kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından henüz su fakiri bir ülke olmasa da su stresi yaşayan bir ülkedir. Etkili adımlar atılmazsa 2030 yılındaki nüfus tahminlerine göre su fakiri bir ülke olacaktır. Bu dramatik düşüşün başlıca sebepleri arasında küresel iklim değişiminin yanı sıra yeşil alanların azalıp betonarmenin artışı, su kaynaklarının bilinçsizce kullanımı ve kirletilmesi, hızlı üretim/tüketim ve günlük hayatımızdaki su israfı gösterilebilir” demiştir.

 

SU KAMUSAL BİR MİRASTIR
Tarih boyunca insanların ve uygarlıkların gelişiminde en önemli unsurların başında gelen tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılmasının yaşamsal bir öneme sahip olduğunun altını çizen Dr.Tatar, “Ülkemizin geleceği için hayati önemde bir sorun olan “Su Yasası”nın yalnızca politikacıların inisiyatifine bırakılacak bir konu olmaktan çıkarılması gerekmektedir” ifadelerini kullanmıştır. 

Şube Başkanımız Dr. Mehmet TATAR tarafından yapılan açıklama görsel ve yazılı basın da geniş yer almıştır.

 

Okunma Sayısı: 3133
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası