TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
MERSİN DE DEPREM PANELİ DÜZENLENDİ
TMMOB bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Panel Düzenledi.

04.03.2020 tarihinde Yenişehir Belediyesi Nikah Salonunda TMMOB bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında 6 bilim insanının konuşmacı olarak katıldığı “Mersin Deprem Paneli”ni gerçekleştirildi.

Panel öncesinde Mimarlık ve İnşaat mühendisliği öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu 1999 Depremini canlandıran bir tiyatro gerçekleştirildi.

Deprem gerçeğini acı olaylarla hala afet olarak yaşayan ülkemizde; deprem konusunu güncel tutmak, tüm paydaşları bilgilendirmek ve deprem konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayarak kamuoyunun dikkatini “ülkemiz deprem gerçekliği” üzerine çekmeyi amaçlayan panelde 6 konuşmacı sunumları ile katılım sağlamıştır.

Mersin Üniversitesi Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerinin sahneye koyduğu deprem farkındalığı yaratmayı amaçlayan "En Uzun 45 Saniye" adlı oyun Mersin Deprem Paneli açılışında sergilendi.

Panelin Açılış konuşması İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin BARBAROS AK tarafından yapıldı.

Panelde sunumlarıyla;
1. Jeoloji Müh. Odası Mersin İl Tem. Jeoloji Yük. Müh. Erkan DEMİR “Doğa Olayından Afete” sunumuyla, Ülkemiz deprem riskleri, Doğa olaylarının Afete neden dönüştüğü, Fay Yasası, Yapı Denetim ve yerel yönetim işleyiş süreçlerinde Jeoloji mühendisliği ve denetimsizlik konu başlıklarına vurgu yaparak, bütüncül bir yaklaşımla çözüm üretilmesi gerektiğine değindi.
2. Mersin Ünv. Müh. Fak. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof.Dr.Selim İNAN “Mersinin Depremselliği” başlıklı sunumuyla, Deprem nedir?, Dünyada ve ülkemizde yaşanan deprem örnekleri, Mersinin jeolojik açıdan zemin durumu, aktif fay hatları, Depremlere karşı neler yapmalıyız konu başlıklarına değinmiştir.

3. İnşaat Müh. Mersin Şubesi adına Mustafa ÇÖPLÜ “Depremde İnşaat Mühendisliğinin Yeri ve Depreme Karşı Alınması Gereken Tedbirler” Türkiye’de depremler sonrası hasarlı ve yıkılan yapılarda tespit edilen tasarım, uygulama ve malzeme kaynaklı yanlışlar. İnşaat Mühendisliği açısından farklı ülkelerde depreme dayanıklı yapı örnekleri ve bu yapıların mühendislik özellikleri ve depremlere karşı daha güvenli yapı anlayışı için neler yapmamız gerektiği konu başlıklarına değinmiştir.

4. Mersin Yapı Denetimler Birliği Adına M.Alp BULUKLU “Deprem ve Yapı Denetim Uygulamaları”Yapı Denetim Sisteminin 2012-2019 tarihsel sürecinde yaşadığı sorunlar, Yapı Denetim Sisteminin Yapılaşma ve Depremler açısından üstlendiği roller, 2019 değişikliği ile Yapı Denetim Sisteminin güncel durumu hakkında bilgilendirmeler yaptı.

5. Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal ŞAHİN “Mesleki Denetimsizliğin Yapı Sektöründe Yarattığı Olumsuzluklar” Mesleki Denetim sürecini 2012 sonrası torba yasalarla rafa kaldıran merkezi hükümetin neden denetimsiz bir işleyişi hayata geçirdiği, Bu denetimsiz süreçten kaynaklı inşa edilen yapıları barındırdığı riskler, TMMOB olarak bu denetimsizliğe karşı neler yapmamız gerektiği, Yapı Sektörünün denetimsizlikten kaynaklı yarattığı riskler ve toplumsal yaşamımıza etkileri gibi önemli konu başlıklarına değinmiştir.

6. Mersin Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fikret ZORLU ”Deprem Riski ve Kentsel Dönüşüm” Zemin koşulları, bina yaşı, ve yapı stoğu açısından Mersinde Kentsel Dönüşüm süreci, nasıl bir yol haritası oluşturulması gerektiği, Kentsel dönüşümde diğer ülkelerdeki uygulamalar ve ülkemizdeki genel durum ile Kentsel Dönüşümün neden hayata geçirilemediği konu başlıklarına değindi.

Okunma Sayısı: 3062
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası