TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
SAKARYA`DA ``DEPREM GÜVENLİ KENTLEŞME`` PANELİ YAPILDI
İstanbul Şubemiz ve Sakarya İl Temsilciliğimizin işbirliği ile Marmara depreminin 15‘inci yılı dolayısıyla 16 Ağustos 2014 tarihinde ‘Deprem, Güvenli Kentleşme Paneli‘ düzenlendi.

İstanbul Şubemiz ve Sakarya İl Temsilciliğimizin işbirliği ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu‘nda Marmara depreminin 15‘inci yılı dolayısıyla 16 Ağustos 2014 tarihinde ‘Deprem, Güvenli Kentleşme Paneli‘ düzenlendi. Sakarya İl Temsilcimiz Ali Buran, Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Murat Yılmaz ve Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan günün önemini belirten konuşmalarını yaptıktan sonra panele geçildi.

Genel Merkez Yönetim Başkanımız Hüseyin Alan‘ın moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. İsmail Hakkı Demir ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe katıldı. Vali Yardımcısı Akın Yılmaz‘ın da söz aldığı panel de katılımcı olarak Adapazarı Belediye Başkan Vekili Erol Aydın da yer aldı.


750 ORTA HASARLI BİNA

Depremin unutulduğunu ve Kentsel Dönüşümün amacına ulaşmadığını anlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, "Sakarya‘da binlerce deprem yönetmeliğine uymayan ve güçlendirmeyi bekleyen 750 orta hasarlı konut var. Bu binalar şehir için büyük risk oluşturmaktadır. Bunlar beton tabuttan başka bir şey değildir. Marmara depremi sonrası 54 bin kamu binasının sadece 1,4‘ü güçlendirilmiştir. 2008 yılına kadar 9.2 milyar TL deprem riskini azaltıcı çalışmalarda kullanıldığı ifade edilmektedir. Yüksek Hızlı Tren projesi bilimsellikten uzak siyasi rant için bir an önce açılmış, ödeneğin yüzde 40‘ından fazla ek maliyetler için kullanılarak kamu zarara uğratılmıştır" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise, "Biz bilim insanları olarak doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz" dedi. Bir kenti depreme hazırlamak için yapı stokunu deprem güvenli bir hale dönüştürülmenin yeterli olmayacağını kaydeden Görür, "Kentin insan, altyapı çevre ve yönetim anlayışının da afetle baş edebilir hale getirilmesi gerekir. Bu da ancak kentte yaşayan herkesin yönetimle bütünleşip bir seferberlik havasıyla iş ve güç birliği ile yapmasıyla olur" dedi.

AYNI NOKTADAYIZ

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de, depremin üzerinden 15 yıl geçtiğini hatırlatarak "1999 yılında ki yapı stokumuz neyse şimdi de odur. Marmara Depreminde İstanbul kendi depremini yaşadı.110 kilometre ileride meydana gelen depremden İstanbul bu kadar etkilenebiliyorsa 20 kilometre ilerisinden geçen fay hattı nedeniyle binaların yüzde 25‘i etkilenecektir. Mevcut yapı stokumuz güçlendirilmelidir" dedi.

TEK DERT RANT
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki ise, fotoğrafın pek ümit vermediğini anlatarak, "Ülkeyi yönetenlerin tek derdi rantı nasıl cebime doldururumdur. Türkiye‘yi Anadolu‘ya taşımaktan başka çaremiz yok. İnsanlar Marmara‘ya geldikçe rant ortaya çıkıyor bu rantta birilerini cebine giriyor. Rantlara hata teslim ediyoruz, kaderdir, fıtrattır diyerek kendimizi kandırıyoruz" dedi.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr İsmail Hakkı Demir ise, depremin yeryüzünde oluşumu ve etkileri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

  

Okunma Sayısı: 3071
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası