TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
13.04.2006 TARİHİNDE YRD.DOÇ.DR. METE HANÇERTARFINDAN SUNULAN BABADAĞ FAYININ GENEL ÖZELLİKLERİ (SUNUM ÖZETİ)

 

BABADAĞ FAYININ GENEL ÖZELLİKLERİ

 

 

Yrd.Doç.Dr. Mete HANÇER

 

 

Güneybatı Anadolu’da KB-GD gidişli Denizli grabeninin KD kanadını oluşturan fay Pamukkale Faylarıdır. Grabenin GB kanadını oluşturan fay ise Babadağ fayıdır. Babadağ fayı genel olarak  N700-800W doğrultulu, kısmen sağ yönlü oblik atımların da gözlendiği eğim atımlı normal faydır. Fay düzleminin eğim açısı 350-600 arasında değişir. Fayın KD da kalan bloğu düşmüş GB bloğu ise yükselmiştir. Fayın taban bloğunda genelde Paleozoyik yaşlı metamorfik şistler ve mermerler bulunur. Tavan bloğunda ise Neojen yaşlı marn ve çakıltaşı birimleri ile Pliyo-Kuvaterner yaşlı çakıltaşı ve Kuvaterner yaşlı Alüvyon yer alır.

 

Babadağ fayı birkaç fay düzleminden oluşmuş bir fay zonu şeklindedir. Toplam uzunluğu 55 km. olan fay,  doğuda Bağbaşı civarından başlar, Denizli’nin güneyinden geçer ve batıya doğru Başkarcı, Göveçlik, Altındere, Mollaahmetler, Kelleci ve Yeniköy hattı boyunca Babadağ’a kadar uzanır. Babadağ’ın batısında Kıranyer ve Hisarköy dolaylarına kadar uzanır.

 

Yeniköy güneydoğusundaki fay aynasında da fayın konumu K750B/600KD (150/600) olarak bulunmuştur. Buradaki slikinsaydların konumu da K350D/550KD ‘dur. (350/550). Babadağ fayının tavan bloğundaki Neojen yaşlı birimlerde fayın doğrultusuna paralel gelişen bir antiklinal mevcuttur. Hisarköy-Kelleci arasındaki gözlenen antiklinal ekseni yaklaşık K700-800B gidişlidir. Fayın önünde gelişen bu kıvrım bir roll-over kıvrımdır. Antiklinal ekseninin GB kanadında Neojen yaşlı birimlerin tabaka eğimleri Babadağ fayına doğrudur. Ayrıca Neojen yaşlı birimler içerisinde Babadağ fayına paralel gelişen sintetik ve antitetik birçok normal fay mevcuttur ve bunların fay düzlemi eğimleri grabenin ortasına doğru gidildikçe artar.  

 

1900 yılı öncesi tarihsel dönemde Babadağ fayı üzerinde yıkıcı etkisi olan depreme ait herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. 1900-2006 yılları arasında ise magnitudu 5.5 den büyük deprem yoktur. Babadağ fayı üzerinde en büyük deprem 1961 yılında magnitudu 5.4 ve 1976 yılında ise magnitudu 5.3 olan depremler bulunur.

 

Denizli Grabeninin depremsellik riski yüksektir. Babadağ fayı grabenin kenar fayı olduğuna göre bu fay ve ona paralel gelişen havza içindeki fayların sismotektonik yönden deprem üretme riski ayrıntılı incelenmelidir. 

Okunma Sayısı: 3144
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası