TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
SONDAJ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
"Sondaj Çalıştayı", Konya Şubemizin ev sahipliği ve yürütücülüğünde, 23-24 Mart 2013 tarihlerinde Konya‘da gerçekleştirilmiştir.

Odamızca yapılması kararlaştırılan "Sondaj Çalıştayı", Konya Şubemizin ev sahipliği ve yürütücülüğünde, 23-24 Mart 2013 tarihlerinde Konya‘da gerçekleştirildi.

Ülkemizin gün geçtikçe değişen ve jeopolitik önemine bağlı olarak gelişen sürdürülebilir yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızın (petrol, doğalgaz, su, jeotermal, kömür, metalik maden ve endüstriyel hammaddeler vb.) aranması ile imar planına esas jeolojik-jeoteknik etütler, parsel bazında zemin etütleri ve büyük mühendislik yapılarının (baraj, tünel, otoyol vb.) tasarımında gerekli olan mühendislik jeolojisi verilerinin elde edilmesi yönündeki çalışmalarında sondajcılığın önemi giderek artmakta olup her biri ayrı bir sektör haline gelen bu uygulama alanlarında ciddi bir şekilde nitelikli donanım ve personele ihtiyaç duyulmaktadır.

Sondajcılığımızın mevcut durumu, sorunları, çözüm önerileri, gelecek projeksiyonları ve mesleki standartların geliştirilmesi için JMO birimleri Şube Yönetim Kurulları, Genel Merkze Sondaj Komisyonu üyeleri, sondaj sektörünün önde gelen firmaları, üniversitelerin, Serbest Jeoloji Mühendisliği bürolarının ve ilgili uzmanlaşmış Kamu kurumlarının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

23 Mart 2013‘te Konya Rixos otelde başlayan çalıştayın açılış Konuşmasını Şube Başkanımız Fetullah ARIK yapmıştır. Ardından sırasıyla MTA Genel Müdürü Sn. Mehmet ÜZER, Maden İşleri genel Müdürü Sn. M Hamdi YILDIRIM kurumları adına sondajcılığın önemi ile ilgili konuşmalarını yaptılar. Daha sonra Genel Merkez 2. Başkanımız Sn. Hüseyin ALAN Odamız adına "Neden sondaj çalıştayı" konulu bir sunuş konuşması yapmıştır.

"Zemin -Jeoteknik Sondajları, Sıcak Su (Jeotermal) Sondajları, Soğuk Su Sondajları ve Maden Sondajları" ana başlıkları altında sondajcılığımızın mevcut durumu, sorunları, çözüm önerileri, gelecek projeksiyonları ve mesleki standartların geliştirilmesi ile ilgili konuların tartışıldığı çalıştayımızda aşağıda tartışma konuları verilen 3 Çalışma Grubu oluşturulmuştur.

•1.      Sondaj Açımı ve Takibi Sürecinde yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri,

•2.      Jeoloji Mühendisliğinde Sondaj Eğitiminin Yeri ve Önemi,

•3.      Ülkemiz sondaj makine ve ekipman üretiminde mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri

Çalıştay‘ın ikinci gününde ise çalışma grupları tarafından hazırlanan raporlar çalıştay üyeleri ile paylaşılarak üyelerinin görüş ve önerileri alındıktan sonra Oda 2. Bşk. Hüseyin ALAN genel değerlendirme yaptığı kapanış konuşması sonrasında Çalıştay son buldu.

Çalıştay Düzenleme Kurulu olarak çalıştayımıza katılan, katkı sağlayan oda birimlerimize, kurum, kuruluş, kişi ve meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Okunma Sayısı: 3159
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası