TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
2.DANIŞMA KURULU TOPLANTISI (DENİZLİ BELEDİYESİ ÇINAR PROJESİ)

 

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBESİNİN

ÇINAR PROJESİ İLE İLGİLİ

GÖRÜŞLERİ

 

               15 Mart 2006 tarihinde toplanan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Danışma Kurulu, Denizli Belediyesi’nin yapmayı planladığı Çınar Projesi’ni değerlendirmiştir. Yapılan değerlendirmede iki konu başlığı oluşmuş ve proje bu konu başlıkları altında ele alınmıştır.

 

1-   Mesleki Değerlendirme,

2-   Toplumsal Değerlendirme,

     Değerlendirme sonuçlarının projelendirme çalışmalarında göz önünde bulundurulmasını dileriz.     

           1- MESLEKİ DEĞERLENDİRME: Uygulaması düşünülen Çınar Projesi’nin alanı  jeolojik özellikleri bakımından masaya yatırılmış ve aşağıdaki sonuçlar çıkarılmıştır.

             

a)    Bölge, Qa4 olarak tanımlanan organik kökenli zayıf bir zeminle örtülü dür. Bu birim kalınlığının yaklaşık 15 m. Civarında olduğu düşünülmektedir. Bu birimin altında birbiri ile geçişli çakıllı + kumlu ve çakıllı, killi, siltli birimler bulunduğu bölgesel olarak ta çakılların tutturulmuş olabileceği düşünülmektedir.

b)    Bölgede yer altı su seviyesi 1-2 m. civarında bulunduğu çakıllı seviyeler içinden su akışının halen devam etmekte olduğu düşünülmektedir.

c)    Bölgenin zemin büyütme değerinin yüksek olması ve kayma dalga hızının düşük olması zeminin sıkı bir zemin olmadığını göstermektedir.

d)    Sıvılaşma riskinin mevcudiyetinin göz önünde bulundurulması projelendirme safhasında gereklidir.

e)    Değirmendere olarak adlandırılan eski dere yatağının günümüzde de akışının yeraltından devam ettirdiği, Çınar meydanının da bu akış alanı içinde kaldığı göz önüne alınmalıdır.

 

               Sonuç olarak;

1-   Denizli Belediyesi tarafından yapılacak Çınar Projesi’nin projelendirme  sırasında, proje maliyetinin % 5-6’sı oranında bir değerin zemin maliyeti olarak düşünülmesi gerekmektedir.

2-   Yapılacak projede eğer çok yüksek katlı yapılar yapılacaksa, zemin profilinin kesitlerle belirlenmesi ve sondaj çalışmasının bina yüksekliğiyle ilgili olarak arttırılması gerekmektedir(Bu bölgede yapılacak yüksek katlı yapılarda kazık sistemi ile projelendirileceği zemin özellikleri değerlendirildiğinde görülmektedir.). Bölgede çok detaylı bir zemin çalışması gerekmektedir.

3-   Yerin altında yapılması düşünülen otopark vb. yapılar için yer altı suyu problemi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu da yeraltı suyu için çok iyi drenaj sisteminin oluşturulması gerekmektedir.

 

 

4-   Zeminin taneli ve yeraltı su seviyesinin yüksek olması nedeniyle zeminin açılmaya başlandığı anda yanal göçmeler ve çok fazla su birikimi olacağı göz önüne alınarak değerlendirmeler bu yönde yapılmalıdır.

 

 

2-   TOPLUMSAL DEĞERLENDİRME: Yapılan toplantıda Çınar Projesi, toplumsal açıdan da ele alınmıştır. Toplantı sonucunda çıkan değerlendirme ve sorular şöyledir;

 

1-   Bu projenin başlanacağı tarih ile bitiş tarihi ne olacaktır? Bu dönem içerisinde bitirilebilecek midir? Çınar bölgesinde çalışmalar başladığı zaman oluşan şantiye havası ne zamana kadar sürecektir?

2-   Çınar projesi kaç yıl sonrası düşünülerek yapılmaktadır? Nüfus artışına bağlı olarak aynı bölgenin ilerde genişletilmesi mümkün müdür ? Bu projenin genişliği nüfus yoğunluğuna bağlı olarak şehir plancıları tarafından mı belirlenmiştir?

3-   İleride Denizli’de yapılacak muhtemel yer altı ulaşımına (metro) yönelik bir çalışmamıdır? İstenildiği takdirde bu bölgede dönüşüm yapılabilecek midir?

4-   Meydan denilince akla açık alan gelmektedir bu bölgede iş yeri ve konut amaçlı yapı olmamalı, eğer bu gerekliyse meydanın bir bölümünde içinde kültür merkezleri (Tiyatro,müze vb..) olan Denizli’yi de sembolize edecek çok yüksek katlı tek bir yapının yapılması,

5-   Bölge içinde kalan eski Denizli evlerinin restore edilerek kültür merkezlerine  dönüştürülmesi ve bu evlerin etrafının yeşil alan olarak bırakılması,

6-   Projeye bakıldığı zaman belediye önünden camiye kadar olan bölgede zaten bir meydan oluşturulmuştur. İş yeri ve konutlar meydan için gerekli midir?

7-   Meydanın etrafının bir bölümü yolla çevrilmiş bir bölümü konutlara yaslanmıştır. Bu alanlarında açılıp komple yolla çevrilmesi,

8-   İş merkezlerinin tamamının yeraltına alınıp, meydanın boş alan olarak değerlendirilmesi düşünülmelidir.

         Jeoloji Mühendisleri Odası’nın yaptığı toplantıda çıkan sonuç ve değerlendirmeler böyledir.Projelendirme safhasında göz önüne alınmasını dileriz.

                  SAYGILARIMIZLA

 

 

 

 

Özer TUNÇTÜRK

JMO Denizli Şube Başkanı

 

 

 

 

NOT:Değerlendirmeler Denizli Belediyesi’nin Antalya-Belek’te düzenlediği toplantıda Belediye Başkanı,Meclis Üyeleri ve katılımcılara aynen aktarılmıştır.

Okunma Sayısı: 3138
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası