TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
05 MART 2011 CUMARTESİ GÜNÜ ŞUBEMİZDE, “DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” DOLAYISIYLA CUMARTESİ SÖYLEŞİSİ DÜZENLENMİŞTİR.

05 MART 2011 CUMARTESİ GÜNÜ SAAT:13.30 DA JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI TRABZON ŞUBEMİZDE, "DÜNYA KADINLAR GÜNÜ" DOLAYISIYLA KADINLARIN HAKLARININ VE TOPLUM İÇİNDE YAPTIKLARI ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLDİĞİ CUMARTESİ SÖYLEŞİSİ DÜZENLENMİŞTİR. SÖYLEŞİDE KONUŞMACI OLARAK GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN KONUŞMA YAPMIŞTIR. "MESLEK ODALARINDA VE ÜNİVERSİTELERDE TOPLUMSAL ÜRETKENLİKTE KADININ ROLÜ" KONUSUNDA KONUŞMA YAPAN DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN KADINLARIN SİYASET İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİNE DE VURGU YAPMIŞTIR. JMO OLARAK BASINA VERİLEN METİN VE DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN HOCAMIZIN METNİ AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR. BAŞTA DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN HOCAMIZ OLMAK ÜZERE SÖYLEŞİYE KATILAN TÜM KONUKLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ.

KADINA VERİLEN EĞİTİM,

TOPLUMUN GELECEĞİNE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIMDIR.

Kadınlar Günü, 1857 yılından bugüne kadar ülke gündemlerini oluşturmuştur. Birleşmiş Milletler Örgütü 8 Mart tarihini 1975 yılında Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamayı kabul etmiştir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, çağdaş Türk kadınının toplum hayatındaki yerini ifade etmesi bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.

Her ne kadar günümüz kadınının hak ve özgürlükleri iyi bir düzeye gelmiş olsa da, özellikle mesleğimizde hala cinsiyet ayrımı yapılmakta ve iş başvurularında cinsiyet koşulu ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca kurumlarda çalışan bayan jeoloji mühendisleri gerek arazi çalışmalarında gerekse iş arkadaşlarının yaklaşımlarından kaynaklanan problemleri günümüz modern dünyasında istenmeyen durumlardır. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak bu konuda akıcı çözümler bulmak, çalışma koşullarını iyileştirme yönünde fikirler üretmek amacındayız. Bu konuda gerekli kurum ve kuruluşların kadına ve mesleğimize verilen değer çerçevesinde olumlu davranmalarını ve somut adımlar atmalarını temenni ediyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınların haklarının ve toplum içinde yaptıkları çalışmaların değerlendirileceği bir toplantıyı Jeoloji Mühendisleri Odası olarak tertiplemiş bulunmaktayız. Bugün gerçekleştirdiğimiz Cumartesi Söyleşisinde konuşmacı olarak Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe ÖZCAN bir sunum yapacaktır. "Meslek Odalarında ve Üniversitelerde Toplumsal Üretkenlikte Kadının Rolü" konusunda konuşma yapacak olan Doç. Dr. Ayşe ÖZCAN kadınların siyaset içindeki yeri ve önemine de vurgu yapacaktır. Trabzon ilimizde bulunan kadın platformları toplumun tüm sorunlarına çözüm olabilmek için gönülden hizmet eden kadınlarımızla doludur. Bunları gördükçe bu milletin sırtı yere gelmeyeceğine inancımız daha da perçinleşmektedir. Çünkü kadınlarımız bir anadır, bir eştir, neslin devamı için vazgeçilmez unsurdur. Cumhuriyetimizin yükselmesinde, demokrasimizin gelişmesinde ve milli kültürümüzün çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılmasında eğitimli, özgür düşünceli ve erdemli Türk Kadınına büyük görevler düşmektedir. Hiçbir siyasi parti gözetmeden, kadınlarımızın siyasal partiler içinde de halka hizmet etme noktasında kararlı adımlar atmalarını takdirle karşılamaktayız. Önümüzdeki dönemde daha fazla kadın milletvekili adaylarını görmek de altı çizilecek bir talebimizdir.

Tüm kadınlarımızın bu günlerini gönülden kutluyor, saygılar sunuyoruz.

 

Semih PEKER

TMMOB JMO

Trabzon Şube Yönetim Kurulu Adına

Başkan

 

Doç. Dr. Ayşe ÖZCAN Basın Metni

Kadın, dünya tarihi boyunca kendini var etme uğraşıyla didinmiştir. Biyolojik üretkenliğinin yani doğurma ve çocuk yetiştirmenin dışında TOPLUMSAL ÜRETİMDE de yer almak için etkenliğini bugün de sürdürmektedir ve sürdürmek zorundadır. Kadın, toplumda çalışan, üreten, evinde üreten, sokakta üreten, işyerinde üreten, kendisinin, eşinin, çocuğunun, kardeşinin geleceğini hazırlayan; kısacası TOPLUMDA BELİRLEYİCİ BİREY konumdadır.

KADIN, TOPLUMUN MİMARIDIR. Kadının el değmediği hiçbir şey yoktur yeryüzünde! Bu yüzden BİR TOPLUMU ekonomik ve toplumsal hastalıklardan kurtarmanın en iyi yolu O TOPLUMDA KADININ KONUMUNU İYİLEŞTİRMEKTİR. Kadın için yararlı olan TOPLUM İÇİN de yararlıdır! KADININ DÜZEYİ NE İSE TOPLUMUN DÜZEYİ DE ODUR!

KADIN, TOPLUMUN AYNASIDIR! AYNAYA BAKMAK istiyorsak, önce KADINLARIMIZIN toplumdaki konumlarına bakmalıyız. Kadınlarımız nerede ve hangi işi yapıyorlar? Kadınlarımız hangi yönetici kadrolarında sorunsuzca çalışabiliyorlar? Kadınlarımız hangi PARTİ‘yi, hangi kurumu, hangi meslek odasını, hangi üniversite yönetimini ERKEKLEŞMEKTEN kurtarmıştır? Kadınlarımız nerede, ne iş yapmaktadırlar? Seslerini ve düşüncelerini hangi ortamda dile getirebilmektedirler? KADINLARIMIZ yıllardır AYNI TÜRKÜYÜ söylemekten (Kadın-Erkek hak eşitliği istiyoruz!), dinlemekten, okumaktan kurtulabilmişler midir? Hangi siyasal parti, hangi kurum veya kuruluş kadın-erkek hak eşitliğine ilişkin EZBER BOZABİLMİŞTİR?

Bir TOPLUMDA ÜRETKENLİK, KADININ O TOPLUMDAKİ KONUMUYLA ÖLÇÜLEBİLİR!... BİR TOPLUMDAKİ EN ÜRETKEN UNSUR, kadınlardır! Kadınların toplumsal konumlarının, kimliklerinin, saygınlıklarının olması ancak üretim ve karar mekanizmalarında yer alması ile gerçekleşebilir. Refah düzeyi yüksek ve mutlu bir toplum için KADIN ve ERKEĞİN yan yana eşit koşullarda TOPLUMSAL ÜRETKENLİK mekanizmalarında etkin biçimde yer alması gerekir. Yönetici kadrolarında, siyasal partilerde, tüm kamu ve özel kurumların karar mekanizmalarında, sivil toplum örgütlerinin karar mekanizmalarında KADIN SAYISI artmadığı sürece bir ülkenin KALKINMIŞ ve GELİŞMİŞ kabul edilmesi olanaksızdır. KADINSIZ bir MECLİS, kadınsız bir PARTİ, KADINSIZ bir MESLEK ODASI ve KADINSIZ bir ÜNİVERSİTE ayakta kalması ve gelişmesi için en önemli organından yoksun demektir. Bu açıdan KADININ soyutlandığı veya hak ettiği yönetici kadrolarında kadına yer açılmayan bir toplumda KAN DOLAŞIMI ve SİNDİRİM SİSTEMİ bozuktur demektir.

Meslek Odaları ve Üniversiteler KADINA veya KADIN-ERKEK HAK EŞİTLİĞİNE KÖR BAKMAYAN, aksine bu eşitliğin sağlanması için katkı sağlayan kurum ve kuruluşlardır. Meslek Odaları ve Üniversiteler; kadın emeğinin, kadın düşüncesinin ev dışına çıkmasının ÇOK ÖNEMLİ BİR ARACIDIR. Bu açıdan baktığımızda Meslek Odaları ve Üniversiteler Türkiye‘de kadına karşı en CÖMERT kurumlardır. İşte bu iki kurumda kadının göreli olarak iyi durumda olması Atatürk‘ün bizlere hem armağanı ve hem de vasiyetidir. Bu emanete ve vasiyete sahip çıkmamız gerekir.

 

Okunma Sayısı: 3133
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası