TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
MADEN SAVAŞLARI
MADEN SAVAŞLARI KONFERANSI BÜYÜK KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

14 Mart 2008 Cuma günü saat 14.30‘da MTA Konferans Salonunda Şubemiz, Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve MTA Orta Anadolu II. Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve eski Müşteşar yardımcılığı görevinide üstlenmiş olan Prof.Dr. Doğan AYDAL tarafından anlatılmıştır.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Maden Tetkik Arama 2. Bölge Müdürlüğü‘nde Maden Savaşları konulu konferans düzenledi. Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi ve KOSKİ‘den üst düzey yetkililerin katıldığı programa Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.
Programın açılış konuşmasını yapan MTA Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci, İngilizlerin meşhur lideri William Çörçil‘in ‘bir damla petrol bir damla kandan önemlidir‘ sözüne atıfta bulunarak, geçmişten bugüne devam eden maden savaşlarının ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı.
Ardından söz alan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, ülkemizdeki maden zenginlikleri hakkında bilgi verdi ve bu gücün harekete geçirilmesi için yapılması gerekenleri açıkladı.
Maden savaşlarının insanlığın tarihi ile süregeldiğine işaret eden Prof. Dr. Karakaya, "Bize düşen, bu savaşın olmazsa olmaz olduğunu kabul ederek, üzerimize düşeni yapmaktır" ifadesini kullandı. Türkiye‘nin maden yatakları açısından çok zengin olduğunu, 50‘nin üzerinde maden veya mineral kaynakların ülkemizde bulunduğuna dikkat çeken Karakaya, son yıllarda önemi giderek artan bor madeninin de en çok Türkiye‘de bulunduğunu söyledi. Muazzez Çelik Karakaya, Türkiye‘nin güçlü bir ülke olarak dünya devletleri arasında yer alması için bu bor madenlerini en iyi şekilde kullanması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Bor fizyon reaktörleri kurularak, 200 gram bordan elde edilen enerjiyle 100 bin kişilik şehrin bir günlük bütün enerji ihtiyacı karşılanır. Üstelik ne kirlilik, ne de enerji kaybı yaşanır. Maalesef Türkiye‘nin bor zengini olmasına rağmen dünya pazarındaki payı yüzde 20 civarında. Türkiye‘de bir trilyon dolarlık bor madeni var. Bu işlendiği takdirde değeri 100 kat artacaktır."
Bor madenlerinin işlenmesi ve enerjide kullanılması için birer araştırma merkezi olan üniversitelerin bu konuda çalışma yapması gerektiğini ifade eden Karakaya, ancak Türkiye‘de üniversitelere ayrılan kaynakla bunu gerçekleştirmenin söz konusu olmadığı gerçeğine dikkat çekti. Karakaya, bu tür araştırmaların yapılması için üniversitelerin desteklenmesini istedi.

ltın, elmas, bor, toryum, uranyum, doğalgaz, petrol, kömür ve diğerleri... Dünyanın bağrında sakladığı onca zenginlik, yeryüzünün kalkınması için büyük bir ümit olabilecekken, ele geçirip sahip olma dürtüsü, her şeyin önüne geçti. Son yüzyılların neredeyse tüm savaşları madenler için yapıldı. Suni ayrımlar yaratıldı, halklar birbirine kırdırıldı, haritalar yeniden çizildi, sınırlara kan sızdı. Maden jeolojisi uzmanı Prof. Dr. Doğan Aydal, dünyanın kara talihi olan madenler için yapılan savaşları anlattı. Elmas‘ın bulunuşu, Altın‘a hücum, Altı yüz madene sahip Anglo-Amerikan şirketi Cecil John Rhodes kimdir? Tutsi ve Hutu savaşlarının iç yüzü... "Mavi Akım" projesi gerçekte nedir? Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ne getirecek? Kerkük şimdi neden kan ağlıyor? Barzani ve Talabani Bush‘tan ne istiyor? Madenciliğimiz ve bor gerçeği hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Konferansın sonunda katkılarından dolayı Sayın Aydal‘a şükran plaketi verildi. Plaket Sayın Prof.Dr. Ahmet Ayhan tarafından takdim edildi.

Okunma Sayısı: 3305
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası