TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ERZURUM İL TEMSİLCİMİZ EYÜP TAVLAŞOĞLU‘NUN “O FAYLARA YAKIN MARKAJ!“BAŞLIKLI KÖŞE YAZISI ÇIKTI.
Erzurum ve komşu illerde sıklıkla yaşanan depremlerin ardından Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, harekete geçti. Erzurum’a gelen Jeologlar Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Pasinler ve Karayazı Fay Zonu üzerinde araştırma çalışmaları başlattı.  

 

Erzurum ve komşu illerde sıklıkla yaşanan depremlerin ardından Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, harekete geçti. Erzurum’a gelen Jeologlar Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Pasinler ve Karayazı Fay Zonu üzerinde araştırma çalışmaları başlattı.  

Manolya BULUT-PUSULA

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde 50 bin 783 kişi ölmüş, 122 binden fazla vatandaş da yaralanmıştı. Uzmanlar, depremlerle birlikte Anadolu Levhasının yer değiştirdiği ve fayların tetiklenmesiyle sarsıntıların birçok ilde süreceği yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Türkiye’yi derinden etkileyen yıkıcı depremlerin ardından aylardır özellikle bölge illerinde sarsıntılar sürüyor.  Uzmanlar, Malatya, Hatay, Adana, Kahramanmaraş, Bingöl ve Erzurum gibi illerde sık sık yaşanan depremlerin bir süre daha süreceğini öngörüyor. 

Pusula manşetten duyurmuştu

Deprem uzmanı Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, bölgede yeni fay oluşumlarının yaşanabileceğini gündeme getirmiş, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu ise fay hatları üzerinde araştırma yapılmasına yönelik uyarılarda bulunmuştu. Pusula Gazetesi’nin manşetten duyurduğu haberde ise; uzmanların il sınırları içerisinde yeni fayların oluşabileceği veya ölü fayların harekete geçebileceği ihtimali gündeme taşınmıştı.

 

Aylar önce uyarmıştı

Pusula Gazetesi’nin 4 ay önce gündeme getirdiği haberde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum’da da yaşanan sarsıntılarla ilgili, “Depremlerin olduğu fay hattı sistemde diri fay hattı olarak görünmüyor. Bölgede ya ölü bir fay hattı diriliyor ya da yeni bir fay hattı oluşuyor, bir an önce araştırma yapılarak tespit edilmesi gerekiyor. MTA’nın daha önce yapmış olduğu fay haritasında yer almayan bu bölgede yakın zamanda fayların incelenip bu bölgedeki hareketliliğin daha önce oluşmuş olan ölü bir fay mı veya yeni oluşan bir fay mı olduğu belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Fay hatları inceleniyor

MTA Genel Müdürlüğü’nün haritasında görünmeyen faylar üzerinde de yaşanan depremler, yetkilileri harekete geçirdi. Müdürlüğün bünyesinde görev yapan jeologlar, Erzurum’a geldi. Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Pasinler ve Karayazı Fay Zonu’nda paleosismolojik çalışmalar yapan görevliler, meydana gelen depremlerin izlerini araştıracak. Öte yandan yapılan araştırmalar sonucunda Erzurum bölgesindeki diri fay haritalandırma çalışmaları yapılarak fay hatları güncellenecek.

https://www.gazetepusula.net/o-faylara-yakin-markaj/331257/

 

 

Okunma Sayısı: 3156
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası