TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
75. JEOLOJİ KURULTAYI BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIZ ÇIKTI
Ülkemizin yerbilimlerinde, 1947 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen en köklü ve saygın bilimsel organizasyonu olan Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın yetmiş beşincisi 10-14 Nisan 2023 tarihleri arasında MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesinde gerçekleştirildi.

Ülkemizin yerbilimlerinde, 1947 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen en köklü ve saygın bilimsel organizasyonu olan Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın yetmiş beşincisi 10-14 Nisan 2023 tarihleri arasında MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesinde gerçekleştirildi.

Sürekli artan Dünya nüfusu ve teknolojideki gelişim ile buna bağlı tüketim ihtiyacının arttığı, taleplerin değiştiği günümüzde, ekonomik faaliyetlerin devam etmesi için doğal kaynakların temininin sürekliliği hayati öneme sahiptir.

2022 yılının başından itibaren Rusya-Ukrayna örneğinde olduğu gibi yakın coğrafyamızda yaşanan çatışmalar, petrol, gaz, kömür, jeotermal, metalik veya endüstriyel hammaddeler gibi jeolojik kökenli kaynaklara olan talebin baş döndürücü bir hızla artmasına ve Ortadoğu ve Akdeniz başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde ekonomik kriz ve istikrarsızlıklar tetikledi. Bu olguların ana nedenlerini tartışmak ve detaylandırmak amacıyla Kurultayımızın bu yılki ana teması ‘Jeolojik Kaynakların Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü’ olarak belirlenmiştir.

Jeolojik kökenli kaynak veya varlığa sahip olmak, tarihsel dönem boyunca ülkeler ve toplumlar için stratejik olarak her daim önemli olmuştur, bu durum günümüzde de artarak devam etmektedir. Zengin jeolojik kaynaklara sahip olan ve bunları kamusal yarar çerçevesinde toplum yararına kullanan ülkeler, toplumsal, sosyal, ekonomik olarak en gelişmiş ülkeler arasında yerlerini almışlardır.

75. Türkiye Jeoloji Kurultayımızda; bulunduğumuz coğrafya ve çevresinde emperyalist ülkelerin kaynak paylaşımı savaşlarının, ülkemize etkileri ile jeolojik kaynak ve varlıklarımızın aranması, araştırılması, bulunması, işletilmesi ve yönetilmesi süreçlerinde yer alan biz jeoloji mühendislerinin, ülke kalkınmasındaki rolü ve önemini topluma ve yöneticilerine doğru ve etkili anlatılmasını sağlamak önde gelen amacımızdır.

Kurultayımızın ana temasının belirlenip ilan edilmesini takip eden dönemde 6 Şubat 2023’te merkez üstü Pazarcık olan 7.8 büyüklüğündeki ve merkez üstü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki ikiz depremlerin ardından Kurultayımızda “Deprem” konusunun ele alınması ve tartışılması amacıyla “Doğa Kaynaklı Afetler ve Afet Yönetimi Oturumunun yanı sıra 13 Nisan Perşembe ve 14 Nisan Cuma günlerinde “Deprem Özel Oturumu ve Paneli” düzenlendi. Deprem konusunda çalışma yürüten meslektaşlarımızın deprem bölgesinde yaptıkları arazi çalışmalarının sonuçlarının sunulduğu oturumlarda bölge genelinde can kaybı ve ağır hasarlara neden olan fay ve fay mekanizmaları, depremin yarattığı hasar ve bu hasarın oluşmasına neden olan faktörler ayrıntılı olarak değerlendirildi.

Aklın ve bilimin rehberliğinde her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyetimizin 100’üncü, Kurultayımızın ise 75’inci yılı olması nedeniyle Kurultayımıza ulusal ve uluslararası yoğun bir katılım oldu. İki bini aşkın yerbilimcinin katıldığı kurultayda, yüz yüze ve online katılımlarla yapılan 56 oturumda 470’si sözlü, 54’ü poster olmak üzere 524 bildiri sunuldu. Enerji kaynaklarından, maden yataklarına, su kaynakları ve yönetimine; güncel ve geçmiş iklim değişikliğinden, doğal kaynaklı afetlere; göl ve deniz jeolojisinden, kayaçlara, jeokimyaya; jeolojinin temel konuları olan stratigrafi, tektonikten çevre atık yönetimine; Kent Jeolojisinden coğrafi bilgi sistemlerine, sayısal modellemeye; gezegen jeolojisinden kutup çalışmalarına, kültürel jeolojiden jeoloji eğitimine kadar geniş bir yelpazede sunulan bildirilere yoğun bir ilgi oldu. Ayrıca, jeoloji mesleğine emek veren meslektaşlarımızdan Dr. Necdet Özgül anısına şükran oturumu düzenlendi.  Mesleğin geleceği olan jeoloji mühendisliği öğrencileri iki sözlü ve bir poster oturumda çalışmalarını yerbilimcilerle paylaşma imkânı buldu.

Kurultayının Düzenleme Kurulunu başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt’u (ODTÜ) ve ekibini, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan’ı ve ekibini, kurultaya bildiri sunan, görev alan ve katkıda bulunan tüm yer bilimcileri Cumhuriyetimizin 100. Yılına ve Kurultayımızın 75. Yılına yakışır bir şekilde “yerbilimleri şöleni” havasında gerçekleştirdikleri için kutluyoruz.  Kurultaya destek veren MTA olmak üzere kurultaya katkı veren kamu ve özel sektör kurum, kuruluşlarına destekleri için teşekkür ediyoruz. (Prof. Dr. Cüneyt Şen)

Güzel günler dileğiyle.

https://www.kuzeyekspres.com.tr/75-jeoloji-kurultayi

 

Okunma Sayısı: 3269
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası