TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
`ELMAS-II` BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIZ ÇIKTI.
Elmasın değerini kesilme şekli, rengi, büyüklüğü ve parlaklığı belirler.

Elmasın değerini kesilme şekli, rengi, büyüklüğü ve parlaklığı belirler. Elmas, ham haldedir. Kesilerek işlendiğinde pırlanta halini alır. Elmasın 57 fasetli özel olarak kesilmiş haline pırlanta adı verilir. Faset ise, ışığı yansıtan açılı yüzeylere denir. Kısaca pırlantada 57 farklı açıda yüzey bulunur. Yani ham elmasın kesilerek işlenmesi sonucu pırlanta ortaya çıkar.

Dünyada en yaygın kesim şekli “gül kesim” adı verilen kesimdir. Bu kesimde elmasın altı düzdür. Başka bir deyişle elmasın kesim yüzeyi az ve altı düzken, pırlantanın kesim yüzeyi çok ve altı kubbe şeklindedir. Elmasın kesim teknikleri şunlardır; sivri uçlu kesim, tabla kesim, mazarin kesim, eski sekizli kesim, gül kesim, peruzzi kesim, pırlanta kesim (ideal Amerika kesimi), Brezilyalı kesim, Lizbon kesim…

Dünyada en değerli taşlar arasında birinci sırada yer alan elmasın kendi arasında da değerli olanları var. En nadir bulunan ve değerli elmaslar kırmızı ve pembe renkli elmaslardır. Bu elmaslardan en değerli 5 tanesini yazarsak;

1- Cullinan (Güney Afrika Yıldızı): Tarihin en büyük ve en değerli mücevheri. Güney Afrika’da bulunan elmasın ağırlığı 6,21 kilogram yani 3106 karat. Bu elmas çıkarıldıktan sonra İngiltere’ye getirildi ve 7 büyük, 96 küçük parçaya ayrıldı. 7 büyük parçanın değeri 2 milyar dolar civarında.

2- Centernary Elması: 1986 yılında bulunan elmasın ham hali 600 karat. İşlendikten sonra 274 karat ağırlığa düşen elmasın değeri 90 milyon dolar.

3- Cullinan Mirası: 104 karatlık, 35 milyon dolar değerinde bir elmas.

4- Kaşıkçı Elması: Topkapı Sarayı’nda sergilenen elmas, 49 adet pırlantayla süslenmiş. Osmanlı Sarayı’na nasıl geldiği tam olarak bilinmiyor. Değeri tam bilinmeyen bu muhteşem elması 1699 yılında bir kaşık ustasının Eğrikapı çöplüğünde bulduğu ve bir kuyumcuya çok ucuz bir fiyata verdiği rivayet edilir. Napolyon’un annesinin kullandığı da rivayetler arasında…

5- Graff Pembesi: 24,78 karatlık elmas pembe renkli ve çok nadir bulunan bir elmas çeşidi. 2010 yılında 46 milyon dolara satıldı.

Elmas, ilk olarak Hindistan’da bulundu. Ardından sırayla Brezilya, Güney Afrika, Rusya, Avustralya ve Kanada’da elmas madenleri bulundu. Türkiye’de ise henüz tespit edilmiş veya açıklanmış elmas rezervi bulunmuyor.

Günümüzde elmasın çıkarıldığı ülkelerden bazılarını şöyle sayabiliriz; Gine, Gana, Angola, Tanzanya, Demokrotik Kongo, Zimbabve, Liberya, Güney ve Orta Afrika ülkeleri, Rusya, Çin, Endonezya, Hindistan, Avustralya, Kanada, Venezüella, Brezilya, Fransız Ginesi…

Elmas kesimi yapılan yerler ile çıkarıldığı yerler farklı olup, Elmas kesim endüstrisi Hindistan, Çin, İsrail, Belçika, Kanada, Rusya ve Amerika’da gelişmiş durumdadır.

Güzel günler dileğiyle.

 

https://www.kuzeyekspres.com.tr/elmas-ii-makale,21171.html?fbclid=IwAR11eG-hmbI0pWfCH7AUj1JlBpOxEgjVGcUK5GKCQfe3ZY2J4HXYj1Ynvpw

 

Okunma Sayısı: 3155
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası