TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
DENİZLİ VALİSİ DR. HASAN CANPOLAT ZİYARET EDİLDİ.

 

SAYIN VALİM;

  

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İlimizde son zamanlarda deprem olgusunun unutulduğu, depreme yönelik hazırlıkların rölantiye alındığı ve hatta kendi akışına bırakıldığı bir gerçektir.

2000 yılı içinde İlimizde, 23 Temmuz 2003 günü Md=5.3 ve 26 Temmuz 2003 günü Md=5.1 , Md=5.5 ve Md= 5.0 büyüklüklerinde 4 ayrı deprem olmuştur. Bu depremlerin Denizli Merkezli olmaması çok büyük bir şanstır. Bu depremlerin Denizli Merkezli olabileceği göz önüne alınırsa, Denizli Resmi Kurumları ve Halkı depreme mutlaka hazırlıklı olmak zorundadır.

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak;17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümü olan, 17 Ağustos 2006 tarihinde, bu depremde hayatlarını kaybeden insanlarımızı anmak için Çınar meydanında küçük bir stant açtık. Bu stantta, deprem konusunda bilgi veren el bildirisi dağıtıp, o tarihe ait resim ve fotoğrafları sergiledik. Ayrıca Denizli Halkı‘nın depreme karşı duyarlılığını ölçmek için bir anket yaptık. Yaptığımız bu ankete 400 kişi katılarak büyük bir ilgi oluşturdu, anket sonuçlarından anladık ki Halkımız deprem konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Anket sonuçlarını değerlendirip bir basın açıklaması ile Kamuoyuna duyurup ilgili kurumlara bilgilendirme yazısı yazdık.

             T.C. Denizli Valiliği‘ne ve Denizli Belediye‘sine konunun ciddiyetini göz önüne alarak bilgilendirme yazısı yerine, Denizli Deprem Koordinasyon Kurulu (DDKK) oluşturulması yönünde ayrı bir yazı yazdık. Bu yazılardan sonra deprem gerçeğini basında gündeme getirmemize rağmen sonuç alamadık.

  

SAYIN VALİM;

 

            Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak talebimiz;

  

            Denizli‘de olası bir depreme karşı insanlarımızın bilinçlendirilmesi yönündedir. Bu bilinçlenmenin İlköğretim seviyesinde başlatılarak, basın aracılığı ile tüm Denizli Halkına ulaşmasının sağlanmasıdır. Bu tür bir çalışma için oluşturulacak bir Kurul (DDKK) Denizli‘de olası bir depreme karşı Halkın Depremden önce, Deprem anında ve Depremden sonra nasıl davranacağını öğreterek bilinçlenmesinde büyük katkı sağlayacaktır, ayrıca bugün faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve Resmi kurumlar bünyesinde kurulan kurtarma ekiplerinin çalışmalarına yön vererek etkin ve koordineli çalışmaları sağlanabilecektir.

            Ülkemizde bu güne kadar yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu Deprem sonrası içindir.

             Deprem anındaki davranış bilincinin Halkımıza yerleştirilmesi ile büyük can kayıplarının önleneceğini düşünmekteyiz. Artık depremden sonra kurtarma çalışmaları için yapılan hazırlıklar kadar, deprem öncesi ve deprem anı içinde Halkı bilinçlendirmeye yönelik hazırlıklar yapılmak zorundadır. (İnsanlarımız; deprem öncesi, deprem çantası edinmeyi, evindeki eşyalarını sabitlemeyi, deprem anında balkondan atlamamayı ve depremden sonra toplanma yerleri oluşturmayı v.b. ön hazırlıkları öğrenmek zorundadır.)

 

SAYIN VALİM;

           

            Denizli İli içersindeki okulların tamamına yakın bir bölümü T.C. Denizli Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün çabaları sonucu oluşturulan KURUL (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Denizli Belediyesi, İnşaat mühendisleri Odası, jeoloji Mühendisleri Odası, Pamukkale Üniversitesi v.b.)tarafından değerlendirilmiş ve yapı dayanımı bakımından zayıf

 

 

 

olan okullar projelendirilerek binanın güçlendirme çalışmaları yapılmış/yapılmaktadır. T.C. Denizli Valiliği böyle bir KURUL oluşturmuşken, Denizli İli içindeki konutların örnekleme yöntemiyle değerlendirmesini yapması mümkün değil mi dir ?

 

           

            Arz Ederiz.

 

JMO DENİZLİ ŞUBE

YÖNETİM KURULU

 

Okunma Sayısı: 3132
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası