TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ESKİŞEHİR OGÜ JEOGENÇ TARAFINDAN “ SİYANÜRLÜ ALTIN İŞLETMECİLİĞİ VE TÜRKİYE ÖRNEKLERİ “ KONULU SEMİNER YAPILDI.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrenci örgütlülüğü önderliğinde, JMO Eskişehir Şubesi desteğinde düzenlenen " Siyanürlü Altın İşletmeciliği ve Türkiye Örnekleri" konulu seminer, 20/11/2008 tarihinde Suat Mirza Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

 Konferansta konuşan Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, ne zaman bir kriz dönemi yaşansa, Türkiye‘de 6 bin 500 ton altın bulunduğu gündeme getirilerek, bu durumun ‘krizden çıkış‘ olarak gösterildiğini öne sürdü. Küçük, "Dünyada yüz bin civarında altın cevheri yatağı bulunuyor. Kriz ortamlarında, ‘Altın çıkarmayan yok‘ şeklinde söylemlerle, krizden çıkış meselesi altın işletmeciliği olarak konmaktadır" dedi.

Altını kimlerin işlettiğine ve hangi ülkelerde siyanürlü yöntemle altın arandığına bakmak gerektiğini söyleyen Küçük, merkezi gelişmiş ülkelerde olan tekellerin, gelişmemiş ülkelerde altın aradığını, ama aynı yöntemle kendi ülkelerinde altın aramadıklarını kaydetti. Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, "Tarihsel süreç içinde dünyada 165 bin ton altın üretilmiş. Altının hep krizlerde yükseldiğini, yani bir spekülasyon aracı olduğunu görmekteyiz.  Yılda, dünyada 2 bin 500, 3 bin ton civarında altın çıkarılmaktadır. Aramayı yapanların kapitalist ülkelerin tekelleri olduğunu, altının arandığı yerlerin ise geri kalmış ülkeler olduğunu görüyoruz. Örneğin Almanya, altın rezervi bakımından önemli bir ülke olmasına rağmen, Alman şirketler geri kalmış ülkelerde altın aramaya yönelmiştir" diye konuştu.

Bugün altının Merkez Bankası stoklarında para karşılığında kullanılması için bulundurulduğunu ve süs eşyası olarak kullanıldığını söyleyen Küçük, siyanürün çok zehirli bir madde olduğunu, buna rağmen altın aramada yüzde 85 oranında siyanür kullanıldığını belirtti. Doğada birçok malzemede siyanür bulunduğunu da söyleyen Küçük, bunların aşırı tüketilmesinde ölümlerin olabileceğini, bu yöntemle altın çıkarılmasının da doğayı tahrip ettiğini kaydetti.

ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Mutlu, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Gül ve JeoGenç Temsilcisi Çağdaş Fırat da kısa birer konuşma yaparak, ülkemizde ‘ulusal maden politikasının geliştirilmesi gerektiği‘ üstünde durdu. Konferansa çok sayıda mühendis ve mühendislik fakültelerinden öğrenci katıldı. Yerel basında Seminer‘e geniş yer verildi.

                                               Jeogenç Temsilcisi Çağdaş FIRAT

                                                          Prof.Dr. Halim MUTLU

                            Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin GÜL 

 

                            Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin KÜÇÜK

 

 

 

Okunma Sayısı: 3139
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası