TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
KÜTAHYA-GEDİZ KARAAĞAÇ KÖYÜ CİVARINDAKİ ALTIN-GÜMÜŞ MADENİ İÇİN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI
Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı ve Eskişehir Sivil Toplum Örgütleri Gediz Murat Dağına gitti.

Sivil Toplum örgütleri (Çevre Dernekleri, TMMOB’ye bağlı odalar, ODTÜ Mezunları Derneği, TEMA, vb.) 19 Ağustos 2019 günü Gediz-Karaağaç Köyü civarında faaliyete geçmek için Nihai ÇED Raporu alınan Kütahya ili, Gediz ilçesi, Karaağaç Köyü civarındaki Altın-Gümüş Madeni için yapılan bilirkişi incelemesinde bulunmak için erkenden Eskişehir’den Gediz Murat Dağı eteklerine hareket etti. Planlanan tesise karşı olduklarını ve bu tesisin yapımı sırasında çok sayıda ağaç kesileceğini, Türkiye’nin sayılı ormanlarının bulunduğu Murat Dağı`nın yok olacağını, tesisin yapımının riskli olduğunu beraberlerinde getirdikleri pankartlarla ve sahada yaptıkları konuşmalarda dile getirdiler.

Burada yapımı planlanan Altın Gümüş Madeni ile siyanür ile Altın elde etmek amaçlı havuzların bulunduğu alanda çok sayıda Eskişehirli, Kütahyalı ve Uşaklı örgütler toplantılar. Yörede bulunan köylerde yaşayan köylüler de bu eyleme katılarak destek verdi.

Yine Eskişehir, Kütahya, Uşak ve Muğla illeri CHP milletvekilleri eylemde hazır bulundular. CHP Eskişehir milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer sahada hakim ve davalı-davacılar ile birlikte yapılan bilirkişi incelemesinde hazır bulundular.

TMMOB’ye bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, Ziraaat Mühendisleri Odalarının Eskişehir Şube Başkanları da bu eyleme katılarak destek verdiler.

Bu davaya müdahil olarak katılan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi avukatları ile ESKİ’de bilirkişi incelemesinde bulundu. İnceleme sırasında davalı taraf olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı avukatlarının hazırlıksız oldukları ve kendilerini savunamadıkları gözlendi. Bu incelemede incelemeye mağdur olarak katılan yörede bulunan köy halkının yaşadıkları durumu ve mağduriyetlerini çok güzel ifade ettikleri görüldü. Köy halkından birinin hakime “Eskiden bir ağaç dalı koparsak devlet bizi 10 yıl hapis yatırırdı, şimdi bu firma altın aramak için 10.000 lerce ağaç kesecek bunlara bir şey yapılmayacak. Bu adalet midir?” deyince incelemeye katılanlar tarafından alkışlandı.
Yaklaşık 2.500 kişinin toplandığı alanda konu ile ilgili konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve türküler söylendi.

Sonuçta, bu yerde yapılması düşünülen Altın-Gümüş Madeni ile siyanürle altın elde edilecek havuzlarda olabilecek bir siyanür kaçağının, havuzların deprem ile yıkılabilme olasılığının tüm Gediz Havzası, ile Uşak-Kütahya-Eskişehir illerini etkileyebileceği konuları açık olarak gündeme geldi. Bu yerde toplanan vatandaşlar bu işin arkasında olduklarını, kararlı olduklarını ve işin peşini bırakmayacaklarını belirttiler.

 

Okunma Sayısı: 3138
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası