TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
LİCE DEPREMİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

LİCE DEPREMİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI     

6 Eylül 1975 tarihinde Lice‘de ve çevre köylerde 2386 vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin 39. yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak basın açıklaması ile önerilerimizi kamuoyuyla ve karar vericilerle bir kez daha paylaştık.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak Lice depreminin 39. Yıldönümünde Lice Depremi acısını kamuoyunun vicdanıyla paylaşıyoruz.

 

 

  BASINA VE KAMUOYUNA

"LİCE ACISI 39 YAŞINDA !"

6 Eylül 1975 tarihinde Lice‘de meydana gelen Magnitüdü Richter ölçeğine göre 6.6 olarak belirlenen depremde Lice‘de ve çevre köylerde 2386 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Deprem sonucu Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ve Diyarbakır çevresindeki yapıların 8.159‘u ağır, 4.550‘si orta ve 7.283‘ü hafif hasar görmüştür.

Alp Himalaya kuşağının batı Zagros kısmında yer alan ülkemiz, KAF(Kuzey Anadolu Fayı) ve DAF (Doğu Anadolu Fayı) ve Güneydoğu Anadolu Bindirme Fayı etkisi altındadır.

Güneydoğu Anadolu Bindirme Fayı (GABF); Elazığ‘dan başlayıp Diyarbakır, Batman, Bitlis, Siirt, Van, Hakkari‘ye kadar devam etmektedir. Diyarbakır‘ın Çermik, Çüngüş, Ergani, Hani, Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri bu fayın etkisi altındadır. Bu ilçelerimiz 1. derece deprem bölgesindedir.

Bu nedenle ülkemizin ve bölgemizin deprem gerçeği dikkate alınarak yerleşim yerlerinin belirlenmesindeki planlama sürecinde mühendislik yapıların inşasında ve denetiminde mühendislik verileri esas alınmalıdır.

Diyarbakır`daki kentsel dönüşüm çalışmalarına, 1. derece deprem riski altındaki alanlarda başlanmalıdır. Uygulanacak kentsel dönüşüm politikaları ranta değil insan ve çevre odaklı olmalıdır.

1975 yılında meydana gelen deprem sonrası Lice`de geçici konutlar yapılmış 39 yıldır depremzedeler bu geçici konutlarda yaşamını idame etmektedirler. Deprem sonrası Lice ve çevresi başta olmak üzere Diyarbakır ilçe ve köylerinde deprem risklerini azaltıcı hiçbir mühendislik tedbiri alınmamıştır.

39 yıl geçmesine rağmen hala mağduriyetlerini koruyan Lice halkının yanında olduğumuzu bir kez daha belirterek Merkezi ve Yerel Yönetimlerin olabilecek yeni afetlerde ihmallerin olmayacağı afet planlarına göre yürütmelerini istemekteyiz.

39 yıldan beri unutulmuş ve mağdur edilmiş Lice deprem yaraları acilen sarılmalıdır. Mağdurlar için kalıcı konutlar inşa edilmeli ve ücretsiz tahsis edilmelidir. Lice‘nin acısı senin acındır! Acına tutunup da yürü…

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

6 Eylül 2014

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

 

 

Okunma Sayısı: 7400
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası