TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
24.DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI 24.DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 07-08 Nisan 2012 tarihinde Ankara‘da toplanan 23. Olağan Genel Kurulumuzda kabul edilen kararlar ve sonuç bildirgesinin yönlendiriciliğinde hazırlanan çalışma programımız; dünyaya, ülkeye, mesleğe ve Odaya bütünlüklü bakışın oda düzleminde yansımasını ifade eder.

GİRİŞ

Yaşadığımız bu süreçte, küreselleşmeye eklemlenen Türkiye, kapitalizmin kurumları olan IMF, AB, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü‘nün tercih ve direktiflerine harfiyen uymakta, bunun sonucunda milyonlarca insan eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi temel haklarından yoksun bırakılmaktadır. Kamu varlıklarımız özelleştirmelerle yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilerek, çalışanlar işten atılmakta, temel kamu hizmetleri ticarileştirilmektedir. Sermayenin soygun, vurgun ve yağmasının mekanı haline getirilen Türkiye, tam bir yeni sömürgeleşme sürecine sokulmuş durumdadır.

İşçilerin ve emekçilerin tarihsel süreç içerisinde büyük mücadelelerle ve bedeller ödeyerek elde ettiği tüm hakları adım adım ellerinden alınmakta; hak arayan sendikalar, emekçi kitleler ve eşitsizlikleri derinleştirerek pekiştirme gayesiyle tasarlanan düzenlemelere karşı duranlar, AKP iktidarının şiddetiyle karşılaşmakta, eşitlik, demokrasi, barış ve insan hakları savunucuları uzun süreli tutuklamalarla sindirilip, ülke adeta kapalı bir cezaevine dönüştürülmektedir.

Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm yerine, şiddete ve baskıya dayalı çözümsüzlüğe geri dönülmüş; barış yerine savaş, yaşam yerine ölüm tekrar öne çıkarılmıştır.

Gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve bölgeler arasındaki dengesizliklerin derinleştiği Türkiye‘de milyonlarca insan için, gelir dağılımındaki bozukluğu ya da yoksulluğu çoktan aşan bir durum ortaya çıkmış, yatırım, üretim ve istihdam politikalarının olmadığı ülkede işsizlik yakıcı bir hal almıştır.

Küreselleşmenin ideolojik saldırısının sonucu olarak Türkiye‘de ülke çıkarları, toplumsal gelecek, dayanışma ve ahlaki değerler terk edilmiş, bireysellik, özel alan, yerelcilik, yönetişim ve yolsuzluk yükselen değerler haline gelmiştir.

Özellikle AKP iktidarı döneminde tam bir bağımlılıkla uygulanan ekonomi politikaları sonucu ortaya çıkan olumsuz  tablo, toplumun her kesimi gibi mühendis, mimar ve plancıları da içine almıştır. Sermayenin krizi, iş gücü ile geçinen her emekçi gibi mühendis, mimar ve plancıları da işsizlik ve yoksulluk batağına doğru daha fazla itmiştir.

İktidarın emperyalist merkezlerle artırdığı bağımlılık ilişkisi, ülkemizin doğal, tarihi ve  kültürel varlıklarının yok edilmesine, yer altı ve yerüstü kaynaklarının talan ve işgaline, ülke değerleri olan ormanların, kıyıların ve sulak alanların üzerine ipotek konulmasına kısaca yaşanabilecek bir ülkenin gittikçe yok edilişine uzanan bir sürecin hızlanmasına yol açmıştır.

Ülkenin; üniversitelerini, yargısını, idarelerini, eğitimini, medyasını yani tüm kurumlarını "düzene sokan" AKP zihniyetinin ekonomik, siyasal, toplumsal ve sosyal alanı kendine uygun şekillendirmesine, yağma ve talan boyutunu aşan uygulamalarına karşı duran kendinden yana alternatifini yaratamadığı tek örgüt olan TMMOB ve bağlı Odalarının hukuki ve meşru haklarının elinden alınmasına yönelik girişim ve uygulamalar da giderek artarak sistemli bir hale gelmiştir.

İyiye, güzele dair bir gelişme ve umudun görünmediği böylesi bir ülkede, aklın, bilimin ve eşitliğin yol göstericiliğinde "başka bir yaşamın mümkün" olduğu bilinciyle; barış ve kardeşlik içerisinde bir arada yaşamın, gericiliğin ve karanlığın karşısında aydınlığın, anti demokratik uygulamalara, baskı ve şiddete karşı özgürlüğün, adaletin, demokrasinin, eşitliğin, düşünce ve ifade özgürlüğünün savunulması daha bir önem taşımakta, kazanılmış meşru ve hukuki haklarımızın elimizden alınarak odalarımızın işlevsizleştirilmesine karşı, dayanışma ve birlik ruhuyla karşı çıkışın örülmesi daha önemli hale gelmiş durumdadır.

ODA ÇALIŞMA İLKELERİ

16,000‘i aşan üyesinin çıkarlarını savunan, ekonomik/demokratik mücadeleyi kendi alanından hayata geçiren, demokratik işleyiş ve karar mekanizmalarına sahip olan, mesleğe ilişkin faaliyetlerini sürdüren, mesleki demokratik bir kitle örgütü olan Odamız, çalışmalarını bütün örgüt birimleriyle birlikte aşağıdaki temel ilkeler doğrultusunda yürütmeyi esas alır.

Oda çalışmalarını; sermayeden, devletten, idareden bağımsız olarak, halktan, emekten, demokratikleşmeden yana antifaşist, antiemperyalist, antişovenist bir temelde yürütür.

Savaşlara karşı barışı ve kardeşliği savunur. Kürt sorununun demokratik çözüme kavuşturularak barış ortamının tesis edilmesine, kardeşlik ve dostluğun pekiştirilmesine yönelik çabalara destek olur.

Kimlikler sorununu çözen, eşitlikçi, demokratik, katılımcı, çağdaş, çoğulcu, insan hak ve özgürlüklerini esas alan yeni bir Anayasa‘nın tüm kesimlerin katılım ve katkısı ile hazırlanması gerektiğini savunur.

Türkiye halklarının dil ve etnik köken farklılıklarını olduğu gibi kabul eder ve halkların bu bağlamda sahip oldukları değerleri ifade ederek özgürce yaşama hakkını savunur.

Türkiye‘nin farklı dilli-dinli kültürlerin bir arada yaşayan insanlardan oluştuğu gerçeğinden hareketle, etnik ve kültürel sorunların çözümü için siyasal alanda diyalog süreçlerinin yürütülmesi gerektiğini ve demokratik bir anayasa kapsamında ülke halklarının sahip olduğu farklı kimliklerin ve dillerin güvence altına alınması gerektiğine, anadilde eğitimin evrensel insan hakları çerçevesinde tartışmasız bir hak olduğuna ve demokratik hukuk devletinin mutlaka bu meşru talepleri desteklemesi gerektiğine inanır. ve bu anlamda insan odaklı bir anayasa oluşturulmasını savunur.

TMMOB JMO, ülke gündemini meşgul eden davaların, hukuksal zemini olmayan siyasal davalar olduğunu bilerek, kendinden olmayanı susturma ve sindirme çerçevesinde yürütülen tutuklamalara karşı çıkar.

4+4+4 eğitim yasası ile; biat eden, dindar ve kindar nesiller yetiştirilmesi projesinin altında, kadınların sosyal ve ekonomik yaşamdan soyutlanmasının yanı sıra, kız çocuklarının eğitim hakkının engellenmesini, çocuk gelinlerin meşrulaştırılmasını, sürekli bir imam hatip eğitimini amaçlayan gerici yasalara karşı koyar.

Kapitalizmin dünya halklarına; rahat bir yaşam değil, aksine daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla açlık, daha fazla savaş ve daha fazla ölüm getirdiğini bilerek, başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı savaş alanına çevirme niyetlerine karşı çıkarak, emeğin küresel gücüyle dayanışma içinde olur.

Örgütlenmenin ve hak arama yollarının önündeki tüm engellerin kaldırılmasına katkı sunmayı sürdürür.

Her tür eşitsizliğin giderilmesinde olduğu gibi, kadın üyelerimizin toplumsal eşitsizliğini bir nesnel durum kabul ederek kadın sorununda pozitif destek politikalarını esas alır.

TMMOB JMO, görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için kolektif bir çalışmayı esas alır. Demokratik mesleki kitle örgütü olarak örgütlenmenin olmazsa olmazlarından olan örgüt içi demokrasiyi geliştirir, demokratik merkeziyetçiliği işletir. Kararlarını alırken örgütün bütününden tartışma süreçlerinden geçmesini, içselleştirilmesini savunur, bu yolla alınan merkezi kararların eşgüdüm içinde örgütün bütününde uygulanmasını sağlar.

Üyesi ile canlı bağlar içinde olarak, üyelerini ortak amaçlar için mücadeleye katabilmeyi amaçlar. Toplumsal çıkar-ülke çıkarı ve mesleki çıkarlarımızın birebir örtüştüğü bilinciyle, mücadeleyi salt ekonomik ve mesleki hak-yetki ve sorumlulukların geliştirilmesine indirgemez, temsil ettiği üyelerinin ekonomik, mesleki kazanımlar mücadelesini, kazanımlarının kalıcı hale getirilmesinin ve daha da geliştirilebilmesinin bir gereği olarak demokrasi mücadelesi ile birleştirir. Bireysel çıkar ile toplum çıkarlarının karşı karşıya geldiği durumlarda toplum lehinde tavır alır.

TMMOB JMO, Siyasi iktidarın TMMOB ni ve Odaları etkisizleştirerek işlevsizleştirme amacıyla yaptığı her türlü girişime dayanışma ve birlik anlayışıyla karşı durur; üye bilincini de yükselterek bu niyetle çıkarılan mevzuatlara karşı TMMOB ve Oda mevzuatlarından gelen hukuki ve meşru haklarını savunur.

"Kamu yararı" kavramını; kurulu düzenin olumsuzluklarının devamı yerine; ülkede yaşayan tüm halkların ortak çıkarlarını ifade eden "toplum yararı" olarak görür.

Dogma ve hurafeye karşı aydınlığı, aklı ve bilimi savunur.

Yaşam alanlarının kirletilmesine ve tüketilmesine, doğa olaylarını afete dönüştüren her türden uygulamaya karşı mücadele eder, sağlıklı ve güvenli çevrede yaşamayı bir insan hakkı olarak görerek, bu konularda görüş oluşturur, kamuoyunu aydınlatır, yetkilileri uyarır, yasal düzenlemelere müdahil olur, meslek odaları, sendikalar vb. Demokratik Kitle Örgütleri ile bu amaçlara yönelik ortak çalışmalar yürütür.

Ülkemizin su kaynaklarının, havzalarının, sulak alanlarının sermayenin hizmetine sunulmasına yönelik olarak uygulanan politikalar karşısında toplumsal faydayı esas alarak anti-kapitalist bir mücadeleyi sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik örgütlerle birlikte yürütür. Başta su olmak üzere, doğal kaynaklarımızın, kamusal kaynak olduğu bilinciyle kamusal denetimde ve planlı uygulamalarla değerlendirilmesini ve ekolojik değerleri esas alan bir yaşamı savunur.

Enerjide yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermeyen, dışa bağımlılığımızı arttıran enerji politikalarını ve sadece nükleer lobilerin çıkarına olan nükleer santrallerin ülkemizde kurulmasını reddeder.

Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi yönünde yürütülen çalışmaları destekler, enerjinin üretimi kadar tüketim boyutunu da dikkate alan, ekolojik dengeyle olabildiğince uyum içerisinde bir modelin hayata geçirilmesi için mücadele yürütür.

Madencilikle ilgili olarak doğru politikaların hayata geçirilmediğini, bu kaynaklarımızın jeoloji bilim ve uygulamalarını esas alarak ülke yararına kullanılmadığını vurgulayarak; Çevresel, tarımsal, kültürel ve diğer doğal varlıklarımızı gözeten kamu yararını esas alan bir madencilik politikasını savunur. Sömürge tipi, talan madenciliğine karşı çıkar.

Doğal kaynakların kamu yararı ve bilimsel - teknik kurallara uygun işletilmesini savunur.

12 Eylül 1980‘den sonra başlayan YÖK süreciyle üniversitelerimizin dikta anlayışıyla yönetilmesini, üniversitelere yerleştirilen gençlerin, yeni liberal anlayışlarla birlikte ırkçı şoven bir ideolojik tercih içerisinde yetiştirilmeye çalışılmasını reddeder. İktidarların, uluslararası tekellerin ülkemize biçtiği rol üzerinden geliştirdiği, tasarımcı, planlamacı ve projeci özelliğini kaybeden, yapılacak işin sadece bir kısmını bilen ve diğerleri olmadan işin bütününü yapamayan, sınırlı bilgiye sahip mühendisler yetiştiren mevcut eğitim sistemini reddeder. Anadilde eğitimin toplumun bilgiye en kolay erişim aracı olduğu kabulüyle, eğitimde fırsat eşitliğini savunur.

Eğitimin, yaşamın her alanında bir bütün olarak ele alınıp halkımızın çıkarları doğrultusunda yeniden düzenlenmesine, üniversitelerde bilimsel ve yönetsel özerkliğin sağlanması konusunda çalışır.

Jeoloji Mühendisliği eğitim süreci ile mesleki uygulama standartlarının günümüz bilim ve mühendislik normlarına uygun olarak ele alınmasını ve eksikliklerin ivedilikle tamamlanması yönünde çalışmalarda bulunur.

Meslektaşların ve mesleğin gelişimini sağlamak, mesleki saygınlığı yükseltmek, meslek ve bilim etiğini korumak ve kamuoyunda gördüğü ilgi ve güvenin korunup pekişmesi için gerekli girişimlerde bulunur.

Meslek uygulamalarında yurttaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek, çağdaş bilgi ve teknolojinin yararlarını onlara aktaracak kapsam ve nitelikte hizmetler verilebilmesi için gereken her türlü tescil, denetim, eğitim ve desteği sağlayıcı olur.

Meslek alanlarının düzenlenmesi ile ilintili tüm yasal süreçlere kamu çıkarları, bilimsel ilkeler, mesleki haklar ekseninde müdahil olarak kamuoyu yaratır.

Jeoloji bilim ve uygulama alanlarında yapılan çalışmaları, kamuoyu, meslektaş ve üniversitelerle paylaşmak amacıyla sempozyum, konferans, kolokyum, çalıştay vb. çalışmaları yapar.

Üyeler arasındaki iletişimi geliştirir, üye olmayan meslektaşları üyeliğe özendirecek çalışmaları yürütür.

Gizli ve açık işsiz konumunda olan Jeoloji Mühendislerinin sorunlarına çözümler geliştirmeye çalışır, kamu ve özel sektörde Jeoloji Mühendisi istihdamının arttırılması için çalışmalarda bulunur.

JMO, öğrencilerinin mesleğe hazırlanmasında ışık tutucu olur, mesleğe yeni başlayan genç üyelerin doğru yönlendirilmesinde, bilgi birikimlerinin hızlı biçimde geliştirilmesinde yol gösterici olur ve gereken hizmet içi eğitim olanaklarını sağlar.

TMMOB JMO, başta genç meslektaşlarımız olmak üzere üyelerimizin ürettikleri hizmetlerin niteliğinin yükseltilmesi, bilgilerinin arttırılması amacı ile mesleğimizin değişik uygulama alanlarında meslek içi eğitim seminerlerini düzenlemeyi, yeni çalışma hayatına giren genç serbest çalışan meslektaşlarımızın bilgi birikimlerini artıracak programları geliştirmeyi temel amaçlarından biri olarak görür. Meslek içi eğitim seminerlerini gelir getirici bir araç olarak değerlendirmez, belgelendirilmiş uzmanlığı hizmet üretmenin bir şartı olarak görmez.

TMMOB JMO bu konuda "uzman mühendislik", "yetkin mühendislik" veya "profesyonel mühendislik" gibi elitist ve kastlaşmacı uygulamalara karşı çıkar. Mühendis ve Mimarların istismarına yol açabilecek uygulama ve sınavlar sonucunda bir belge ile tescillenmesine, mühendis ve mimarlar arasında eşitsizlik uygulamalarına dönüştürme ihtimaline karşı durur.

Emekli ve meslek dışı kalmış üyelerin oda ile bağlarını koruyarak deneyimlerinin yaygınlaştırılmasında aracı olur.

Üyeleri ile canlı bağlar kurar, karar verme süreçlerine etkin katılımlarını sağlar, dayanışmayı güçlendirir, bunu sağlamanın aracı olarak karar alma süreçlerinde en küçük örgüt birimi olan işyeri temsilciliğinden başlayarak ilçe temsilciliği, il temsilciliği, şube danışma kurulu, şube YK, Oda Danışma Kurulu ve MYK işlerliğinde kolektif iradenin esas alınmasını sağlar, kurumsal eksiklikleri tamamlayarak örgütsel işleyişin her alanında demokratik merkeziyetçilik ilkesini hayata geçirir.

Oda mali politikalarında merkezi ve bütüncül kaynak planlamasını temel alarak, mali kaynakların değerlendirilmesinde saydamlık ve titizlik anlayışını sürdürür.

Oda gelirlerinin, temel kaynağını üye aidatlarının oluşturduğu temel ilkesiyle hareket eder, örgüt birimlerinin hizmet üretimini ticari ilişkiye indirgemesine karşı durur.

Meslek şovenizminin, örgütü zayıflatıcı etkisini kabul ederek böl-parçala-yönet politikalarına karşı örgütsel bilinci oda bünyesinde ve TMMOB içerisinde geliştirmeyi ilke edinir.

Kamu ve özel sektörde ücretli olarak çalışan jeoloji mühendislerinin çalışma ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için sendikal örgütlülükle uyum içinde çalışmalar sürdürür.

Odamızın kamu yararı gözeten kimliğini zedeleyecek davranışlardan kaçınır, tüm emekçi kesimlerle dayanışmayı sürekli kılmayı amaçlar.

 

Oda Çalışma programı; önceki dönemden taşınan ve devam etmesi gereken görevler ışığında, Örgütsel yapı, meslek-meslek alanı, ekonomik-sosyal-toplumsal alan olmak üzere üç ana başlık altında şekillendirilmiştir.

I. ÖRGÜTSEL YAPI

1.1 Örgütlenme Çalışmaları

İl-ilçe temsilciliklerinden, şube ve genel merkeze kadar bütün örgüt birimlerinin, serbest hizmet üreten meslektaşlarımıza büro hizmeti veren birimler olmanın ötesine geçerek, mesleki demokratik kitle örgütü olmanın gereklerini bütünlüklü olarak yerine getirmeyi, Ana Yönetmeliğimizdeki amaçları tüm yönleri ile hayata geçirmeyi esas alan bir çalışma anlayışını temel yaklaşım olarak görür.

Örgütsel yapılanmada (temsilcilik/şube vb.) örgütümüzün mesleki demokratik kitle özelliğini derinleştirecek, toplumumuzun her kesiminde görülen ve meslektaşlarımızda da belirgin ölçüde ortaya çıkmaya başlayan odamıza ve toplumsal sorunlara yabancılaşmayı giderecek ilişkiler geliştirmeye çalışır.

Merkez-Şube, İl ve ilçe Temsilcilikleri arasındaki ilişkilerin bürokratik, hiyerarşik anlayışın dışında, demokratik merkeziyetçi ve işbirliği çerçevesinde yürütülmesini sağlar.

Demokratik süreçlerin işletilmesi sonucu alınan kararlara rağmen, kararların uygulanmasında ortaya çıkan yerelleşme eğilimlerine, ayrıştırıcı yaklaşımlara karşı örgütün bütünü tarafından paylaşılan, kolektif bir anlayışla mücadele eder.

1.2 Genel yaklaşım

Önceki dönemlerde tartışmaya açılan örgütlenme konusundaki zaaf ve eksiklikleri gözler önüne seren "Örgütlenme Raporları" ve "Örgütsel Sorunlarımız Sorumluluklarımız" konferansları çerçevesinde ; Oda Ana Yönetmeliğinin Örgütlenmeye ilişkin bölümlerinin değiştirilmesi de dahil olmak üzere; Oda Genel Merkez ve Şubelerinde "Örgütlenme Çalışma Gurubu" kurulacak ve bu çalışmaların sonucunda 2013 yılında düzenlenecek bir çalıştayda; örgütlenme modeli, örgüt yapısı ve mekanizmaları tartışılacak, alınan kararlar çerçevesinde etkin ve efektif bir örgüt yapısının oluşturulması sağlanmaya çalışılarak, sonuçlar 24. Olağan Genel Kurulu‘na taşınacaktır.

Bu çalışma dönemi içinde de Genel Merkez ve Şubelerimiz tarafından Oda birimleri ile yerinde toplantılar yapılarak, üye-oda etkileşimi yerel platformlarda arttırılacaktır.

Örgütlenme çalışmalarının veri tabanını oluşturmak amacıyla Jeoloji Mühendisliği profil verilerinin elde edilmesine yönelik geçtiğimiz dönemde başlatılan ancak sonuçlandırılamayan çalışma bu dönemde bitirilecek ve üye profilinin belirlenmesi kapsamında anket çalışması yapılacaktır.

Özellikle genç meslektaşların oda süreçlerine yeterince katılmadığı/katılamadığı tespiti üzerine örgütlenme çalışmalarında; başta kadın meslektaşlar ile genç meslektaşlara yönelik çabalar artırılacak, oda platformlarına katılımları için özel çaba gösterilecektir. Bununla birlikte, Oda Ana Yönetmeliğinde ifade edilen amaçlarla bütünselleşmiş, öğrenci üye, serbest ücretli çalışanlar, SMM bürolarını kapsayan seksiyon örgütlenmelerini de içeren güncel ihtiyaçlara yanıt verebilen etkin bir Oda yapılanmasının gerçekleştirilmesi için somut adımlar atılmaya çalışılacaktır. Üye olmayan meslektaşlarımızın Oda üyeliğine kazandırılması sağlanacaktır.

1.3 Üyelerimiz ile İlişkiler

Üyelerimizin bilgi ve ilişki birikimlerinin odamıza aktarılmasının koşul ve araçlarının yaratılarak katılımcı ve dayanışmacı bir örgüt olabilmek için; üyeler ile Oda arasında canlı bir bağ oluşturmaktaki eksikliğimizi gidermek Oda yönetimlerimizin önündeki en önemli görevlerden biridir.

Üye örgüt ilişkisinin kurumsallaşmasının asgari koşulu olan üye toplantılarının düzenli olarak temsilcilik, şube ve merkez düzeyinde yapılmasına çalışılacaktır. İllerde yapılan toplantılara Şube yönetim kurullarının, Şubelerde yapılan üye toplantılarına merkez yönetim kurulu üyelerinin katılımına çaba harcanacaktır.

Üyeler ile sağlıklı etkileşimin kurulabilmesi için anketler vb. araçlar da kullanılarak aksayan noktalar belirlenecek ve oda faaliyetleri hakkında sürekli bilgilendirme ve paylaşım sağlanacak, katkı ve katılımı arttıracak platformlar yaratılacaktır.

Üyeye erişimin ilk adımı olan üye bilgi ve iletişim adresi güncellemelerinin tamamlanmasına azami özen gösterilecek ve güncellenmiş bilgiler Oda BİS‘ne işlenecektir. Böylece, üye iletişimimizin verileri eksiksiz hale getirilerek, üyemize ulaşım, paylaşım ve katılım arttırılmaya çalışılacaktır.

Borçsuz üyelerimize yönelik ferdi kaza sigortası yaptırılması uygulamasına devam edilecek, istifa etmiş üyelerin 23. Genel Kurulumuzda alınan karar gereği 6 (altı) ay içinde başvurmaları halinde geçmiş yıllara dönük herhangi bir ücret alınmaksızın yeniden üyeliğe kazandırılmaları yönünde çaba harcanacaktır. Üye aidatlarının ödenmesine yönelik kolaylaştırıcı araçlar yaygınlaştırılacaktır.

1.4 Kadın Üyelere Yönelik Çalışmalar

Kadın meslektaşlarımızın sorunları ile ilgili olarak; İşlevsel ve üretken kadın çalışma komisyonları merkez ve şubelerde oluşturulacak, kadın meslektaşlarımızla her aşamada birlikte sorumluluk alarak, kadın sorununda olumlu destek politikaları hayata geçirilecektir. Örgüt birimlerinde oluşturulan kadın çalışma komisyonlarının merkezi kadın komisyonu ile koordineli çalışması sağlanacaktır.

Kadın sorununda olumlu destek politikalarına devam edilecek, istihdamda kadın meslektaşlarımız aleyhindeki uygulamalara her aşamada ve platformda müdahale edilmeye devam edilecektir.

TMMOB kadın kurultayı sonuçlarının Odamızda ve TMMOB‘de hayat bulmasına çalışılacaktır. 

1.5 Emekli Üyeler

Emekli üyelerimizin oda ve mesleklerinden kopmalarını önleyecek araçlar ve birliktelikler yaratılarak, birikimlerinin aktarılması, çalışmalara katılımlarının arttırılmasına önceki dönemlerde olduğu gibi devam edilecektir.

Yıllık olarak düzenlenen ve geleneksel hale getirilen emekli üyelerimizle buluşma etkinliğinin devam ettirilmesine çalışılacaktır.

 1.6 İşsiz ve Ücretli Üyeler

Jeoloji mühendisliğinin işsizliğin en yoğun olduğu meslek disiplinleri arasında olduğunun bilinciyle; mesleki hak ve yetkilerinin geliştirilmesine, eğitim, iş gücü, istihdam dengesinin kurulmasına, rant ekonomisi yerine üretim ve istihdama yönelik politikaların hayata geçirilmesine bu dönemde de çaba harcanmaya devam edilecektir. Kamuda istihdamı arttırmak amacıyla bütün kurumlarla görüşmeler yapılırken, jeoloji mühendisliği hizmetlerinin mevzuatlarda yer alması ile tüm sektörlerde jeoloji mühendisi istihdamının arttırılması çalışmalarına özel önem verilecektir. İşsiz üyelere yönelik somut destekleyici ve örgütleyici politikalar geliştirilecek, işsiz meslektaşlarımızın bilgi ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülecektir.

Ücretli çalışan meslektaşlarımızın kamuda ve özel sektörde güvenceli çalışmaları ortadan kalkarken, belirsiz ve uzun süreli çalışma saatleri, uygun olmayan iş koşulları gibi sorunlar da giderek artmaktadır. Diğer taraftan, işsizliğin neden olduğu mecburiyetle gelen meslek dışı hizmet alanlarında yer almanın yarattığı gizli işsizlik ise sorunun bir diğer boyutudur ve mesleğimiz açısından bakıldığında gizli işsizliğin de yadsınamaz düzeyde yaşandığı görülmektedir.

Odamızın yaptıklarında ve yapacaklarında sorumluluk alması gereken ücretli ve işsiz mühendislerin örgüt bünyesinde ne derece var olabildikleri ya da kendilerini ne kadar ifade edebildikleri, örgütlerini ne derece dönüştürmeye çalıştıkları da tartışma konusudur.

Oda üyelerinin çok büyük bir bölümünü oluşturan ücretli çalışan ve işsiz mühendislerin bir araya gelmesi ve olumsuzluklara ilişkin yapılabileceklerin tasarlanması son derece gerekli görünmektedir.

23. Olağan Genel Kurulunda da karar altına alındığı biçimiyle birimlerimizde Ücretli ve İşsiz Jeoloji Mühendisleri komisyonlarının oluşturulması, ücretli ve işsiz mühendislerin örgütümüzün etkin bir bileşeni olmasına hizmet etmiş olacaktır.

Komisyon çalışmaları kapsamında, ücretli çalışan ve işsiz mühendislerin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim çalışmalarının düzenlenmesi planlanacak, teknik geziler organize edilmesine çaba sarf edilecektir. Örgüt birimlerimizde bu amaçlarla kurulacak komisyonların koordineli ve aynı hedefler doğrultusunda çalışmaları sağlanacaktır.

Yine bu çalışma kapsamında ücretli çalışan üyelerimiz, istihdam alanları, ücretleri, çalışma koşulları ve işsiz mühendislerimizin sayısal durumunu belirleyebileceğimiz kapsamlı bir envanter çalışmasının yapılması da planlanmaktadır. İşsizliğin sürekli artan bir hale gelmesine karşı, yeni bölüm açılmaması, ikinci öğretimlerin kaldırılması yönünde girişimlerde bulunulacaktır. İşsizlik ve istihdam politikalarına ilişkin olarak kamuoyunda gündem yaratarak konunun muhatapları olan siyasal iktidar, TBMM, YÖK, ÖSYM ve Üniversiteler üzerinde demokratik bir baskının oluşturulmasına çalışılacaktır.

Ücretli çalışan ve işsiz jeoloji mühendisleri kurultayı da, iki yıl içerisinde yerellerden başlayarak örülecek geniş katılımlı merkezi bir kurultayla sonuçlandırılacaktır.

1.7 Öğrenci Üyeler - JeoGenç

Gençlik olmadan geleceğin kurulamayacağı bilinciyle, jeoloji mühendisliği öğrencileri ile daha sıkı bağlar kurularak, öğrencilerimizin yarın üyesi olacakları Odanın faaliyetlerine üniversite hayatları boyunca katkı ve katılımı sağlamaları amacıyla kurduğumuz jeogenç örgütlülüğünün geliştirilmesine bu dönem daha fazla önem verilecektir.Bu çerçevede; Bölümlerimizde kurulmuş olan yerbilimleri toplulukları, jeoloji kulüpleri ile ilişkiler geliştirilerek JeoGenç etkileşiminin artırılması ve bu toplulukların Oda şemsiyesi altında birleştirilmesine çaba gösterilecektir.

"Eğitim Komisyonları" ve "Öğrenci Üye Komisyonları" ile ilgili tanımlı bir düzenleme çalışması yapılarak, jeoloji mühendisliği bölümlerinin olduğu her örgüt biriminde mutlaka bu komisyonların kurularak işlevli olması hedeflenecektir.

Öğrenci üye uygulamasının özendirilmesi yönünde çalışmalara devam edilecek, öğrencilerle ilişkilerde okul mekanlarının kullanımı esas olmakla birlikte oda mekanlarında buluşmaları özendirilecektir.

Öğrenci üye örgütlülüğünün bir parçası ve de aynı zamanda örgütleyeni olan DISKORDANS dergisi yayını sürdürülecektir.

Öğrencilere staj yeri bulmada yardımcı olunacak; burs olanaklarının arttırılmasına çalışılacaktır.

Oda danışma kurulu toplantılarına, çalışma komisyonlarına, öğrenci temsilcilerinin katılmalarının olanakları yaratılarak, oda çalışmalarına katkıları sağlanarak örgüt bilincinin geliştirilmesine gayret edilecektir.

Dönem içerisinde 1. yıl öğrenci kurultayına hazırlık amaçlı "yaz eğitimi/çalıştayı", 2. yıl ise "öğrenci kurultayı" yapılacaktır. Öğrencilerimizle daha örgütlü ve kalıcı ilişkilerin geliştirilmesi hem de mesleğe ilk adım kapsamında "yaz eğitimi" 2012 yılı eylül ayında, öğrenci kurultayı ise 2013-14 eğitim-öğretim dönemi ara tatilinde düzenlenecektir.

 

 

1.8 İşyeri temsilcilikleri

Örgütsel basamağın en alt ve temel birimi olan iş yeri temsilciliklerimizin başta Üniversiteler olmak üzere meslektaşlarımızın yoğun olarak çalıştığı tüm  işyerlerinde oluşturulmaya çalışılacaktır. İl, şube ve merkez yönetim kurulları en az 6 ayda bir düzenli olarak işyeri temsilcilerini ziyaret ederek sorunları yerinde paylaşılacak, iş yerlerine özel yaşanan sorunlara ortak çözümler getirilerek dayanışma birlikteliği sağlanmaya çalışılacaktır. Örgütlülüğün temel ve lokomotif gücü olan işyeri temsilciliklerinin güçlenip, etkinleşmesi için gerekli çalışmalar hızlandırılacaktır. Kamu kurumlarındaki üyelerimizin Oda bağını arttırmaya özel bir önem verilecek, bu kapsamda kamu kurumlarımızdaki iş yeri temsilciliklerimizin işlevli haline getirilmesine çalışılacaktır.

1.9 İl temsilcilikleri

Temsilcilerimizin oda yönetmeliklerine uygun ataması iki ay içerisinde tamamlanacaktır. Temsilcilik yürütme kurulu ilin koşullarına göre 3-5-7 sayısal sistematiği dikkate alınarak oluşturulacak, mesleki ve kamusal sorumluluklarımızın paylaşımcı ve daha etkin olarak yerine getirilmesine çaba harcanacaktır.

Bu çalışma dönemi içerisinde de odanın ekonomik olanakları çerçevesinde temsilciliklerimizin mekan-personel ve donanım altyapısının geliştirilmesi çalışmalarına devam edilecektir. Tüm temsilciliklerin odamız bilgi işletim sistemi (JMOBİS) üzerinden iş ve işlemlerini yürütmeleri hedeflenecektir.

Temsilciliklerimizin de şubelerimizde olduğu gibi yukarıda belirtilen aynı amaç ve kapsamda 6 aylık ve yıllık faaliyet raporlarını hazırlayıp Şubelere ve şubeler üzerinden Genel Merkeze iletmeleri sağlanacaktır.

Temsilciliklerimizin idari iş ve işleyişinde şubelerle olan ilişki basamağı esas olacak, şubelerin çözüm getiremediği konular Genel Merkeze iletilerek ortak çözüm mekanizmalarının yaratılması sağlanacaktır.

Temsilciliklerimizin de sadece rapor onaylayan, kendini idari faaliyetlerle sınırlamayan bir anlayışla mesleki ve toplumsal faaliyetleri birlikte yürüten bir yapıya kavuşturulmasına çalışılacaktır.

Fiziki koşullar ve örgütsel ihtiyaçlar gözetilerek, TMMOB İKK‘nın oluşturulduğu ve nüfus, üye/büro sayısı, mesleki hizmet üretim yoğunluğunun olduğu ilçelerimizden bir veya iki üyenin il temsilciliği yürütme kurulunda yer alması sağlanarak, örgütsel faaliyetlerin yürütülmesi ile mesleki hizmetlerin verilmesine yönelik kolaylaştırıcı yöntemler işletilecektir.

1.10 Şubeler ve Şubelerle İlişkiler

Şubelerin Ana Yönetmelikte tanımlı işlevleri üstlen(e)memesi; tüm etkinlik alanlarını kapsayacak bir yapılanma ve örgütsel ilişki geliştirememesi, bulunduğu il merkezi ile sınırlı kalan bir çalışma anlayışı içinde olmaları giderilmesi gereken önemli bir eksikliğimizdir. 

Şubelerimizin; "Oda politikalarının oluşturulmasına katkı ve desteğini arttırmak, Oda çalışma programı ve özellikle çalışma ilkelerini içselleştirerek sahiplenmek, Oda görüş, yayın ve faaliyetlerinin takip edilerek buna uygun davranış ve söylemleri geliştirmek, kendini bulunduğu il merkezi ile sınırlandırmadan İl temsilcilikleri ile sistematik bağları geliştirip Şube Danışma Kurullarını düzenli toplamak, Üniversiteler ile ilişkileri arttırarak Öğrenci örgütlülüğünün geliştirilmesine yönelik çaba sarf etmek, mesleki ve toplumsal sorunlara sahip çıkmak, il temsilcilikleri, İşyeri temsilcilikleri, çalışma komisyonları ile kolektif üretme anlayışını hayata geçirmek" temelinde bir oda çalışmasını yürütmeleri ortak yaklaşım ve hedefimiz olacaktır.

Şube merkezi ve etkinlik alanındaki illerdeki temsilciliklerimiz ile merkeze bağlı temsilciliklerimizin belirlenecek bir formata uygun olarak hazırlayacağı faaliyet raporunu 6 ayda bir Genel Merkeze  iletmesi sağlanacak,  her Şubenin 24. çalışma döneminde merkez yönetim kurulu üye/üyelerinin de katılacağı altı ayda bir şube faaliyetlerinin değerlendirilmesi toplantısını şube etkinlik alanındaki tüm üyeler ile temsilcilerin katılımı ile düzenlemesine özel önem verilecektir. Bu toplantılarda, Ana  yönetmeliğimizde tanımlanmış olan, mesleki, kamusal ve üyelerimize yönelik amaçların yerine getirilmesi değerlendirilecek ve faaliyetlerimiz üyelerimizle paylaşılacak olup, şubelerin temsilciliklerle yerinde ilişkileri, yaptıkları toplantılar mutlak suretle irdelenecektir. Ayrıca faaliyetlerin değerlendirilmesi toplantılarına il-ilçe temsilcilerinin katılımı zorunlu hale getirilecek olup, temsilciliklerde yapılan çalışmaların da bu toplantılarda dile getirilmesine fırsat tanınacaktır.

Ayrıca bu çalışma döneminde; şube başkanları ile 6 ayda bir düzenli toplantılar yapılarak gündeme ilişkin sorunlar ile çalışma programında yer alan hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar takip edilecektir.

1.11 Danışma Kurulları

Ana yönetmeliğimizde belirtilen danışma kurulları yılda en az bir kez tüm örgütün katılımıyla gerçekleştirilerek, Danışma Kurulları yönetmelik gereği danışma niteliğinde bir organ olsa da olabildiğince ortaklaştırılarak oluşturulacak kararların son kararlar biçimine dönüştürülmesine özen gösterilecektir.

Şubelerimizin de danışma kurullarını aynı amaçlarla yapmaları hedeflenecektir.

1.12 Yönetim Kurulu Toplantıları

Yönetim Kurulu toplantıları asil ve yedek üyelerle birlikte yapılarak, kolektif bir yönetim anlayışının yerleştirilmesi, kadro yenileme, genişleme ilkelerimizin de hayata geçirilmesine çalışılacaktır. Aynı işleyişin şube/temsilciliklerimizde de geliştirilmesine çaba gösterilecektir.

1.13 Genel Eğitim Çalışmaları

Güncel, mesleki, toplumsal, ekonomik, sosyal sorunlara yönelik olarak söyleşiler, toplantılar, eğitim çalışmaları yapılacaktır.

Genel Merkez ve Şube yönetim kurulları ile İl Temsilcilerimizin katılımı ile, örgütsel, idari, mali, mesleki uygulamalarımıza, Oda Bilgi İşletim Sistemi kullanımına ilişkin eğitimler düzenlenerek, bilgi, deneyim ve birikimin paylaşılmasına ve bütünlüklü ortak bir işleyişin sağlanmasına çalışılacaktır.

Ayrıca oda örgütlülüğünün bir parçası olan oda çalışanlarına yönelik bölgesel toplantılar yapılarak oda çalışanlarının idari, mali işleyiş ile JEOBİS altyapısını daha etkin ve verimli kullanmaları sağlanacaktır.

1.14 Sosyal Etkinlikler

Üyelerimizle bağları güçlendirme, ilişkileri geliştirme, paylaşımı arttırma amacıyla sosyal faaliyetlerin yürütülmesine çalışılacak, değişik alanlarda sosyal, kültürel aktivitelerin arttırılmasına gayret edilecektir. Bu amaçla toplumsal, sosyal ve mesleki güncel gelişmelerle ilgili olarak konferansların verilmesine çaba harcanacaktır. Ayrıca bu çalışma dönemi içinde bazı kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılarak üyelerimizin bu kurum ve kuruluşların sundukları hizmetlerden indirimli olarak yaralanmaları konusunda girişimlerde bulunulacaktır

1.15 Yönetmelik / Yönerge Geliştirme

Başta genel kurulumuzda alınan kararlar gereği yapılması gereken yönetmelik değişiklikleri olmak üzere, örgütsel ihtiyaçlarımızı gözeten ve işleyişimizi kurallı hale getirerek kolaylaştıran, tanımlayan yönetmelikler / yönerge geliştirme çalışmalarına bu dönem de devam edilecektir. Bu kapsamda, Altın Çekiç Jeoloji Bilim Ödülü ve Araştırma / Makale Ödülleri Yönetmeliği, TMMOB JMO Serbest Jeoloji Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Uygulama, Büro Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği‘nde değişiklikler yapılacak, Personel Yönetmeliği, Yayın Kurulu ve Yayın Yönetmeliği ile Mesleki Denetim Yönergesi yeniden hazırlanacaktır.

1.16 JMOBİS (Jeoloji Mühendisleri Odası Bilgi İşletim Sistemi)

Jeoloji Mühendisleri Odası Bilgi İşletim Sistemi JMOBİS‘in mali raporlama ve mizan hazırlamaya da kolaylık sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi çalışmaları tamamlanarak hizmete açılacaktır.

Web sayfamızdan üyelerimizin "JMOBIS ÜYE GİRİŞİ" üzerinden üye bilgi güncellemeleri yapabilmeleri ile bu ekranlar aracılığıyla internet üzerinden güvenli bir şekilde aidat ödemelerinin etkin kullanımı için çaba harcanacaktır.

Süreç içinde  üyelerimizin web sayfamız üzerinden yayın alma, rapor vb. ücretleri yatırmalarına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Oda veri tabanının yaratıldığı ve üyelerimize hizmet sunumunda kullandığımız JMOBİS Otomasyon sisteminin kullanımının örgüt geneline yaygınlaştırılması tamamlanarak, temsilciliklerin tüm idari, mali iş ve işleyişi sistem üzerinden gerçekleştirmesi sağlanacak bu amaçla şubelerin etkinlik alanındaki il temsilcilerine her türlü teknik desteği sunmalarına çalışılacaktır.

Oluşturulan sistemin daha etkin ve verimli kullanılması konusunda oda çalışanlarına sürekli eğitim verilecektir.

1.17 Web Sayfası

Oda web sayfası yenilemelerine devam edilecek, görsellik, kolay kullanım olanağı yaratılmasının yanı sıra; esas olarak, sürekli güncellenmesi sağlanarak, gerek üyelerimize gerekse topluma dönük bilgi zenginliğinin arttırılmasına çalışılacak, bilgiye daha kolay ulaşılır bir sistematiğin yaratılmasına gayret edilecektir.

İnternet üzerinden ulaşılır Kütüphane indeksi daha da geliştirilecek, Jeoloji ile ilgili bağlantılar zenginleştirilecektir.

 

1.18 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler

23. Dönem çalışmaları kapsamında oluşturulan basın yayın sekretaryası aracılığı ile mesleğimizin tanıtımı ve tüm çalışmalarımızın kamuoyuna ve meslektaşlarımıza aktarılması faaliyetlerine devam edilecek, odamızın kurumsal kimliğinin bütünlüğü ve sürekliliğinin sağlanması, kurumsal tanınırlığın artırılması çalışmaları kapsamında öncelikle "‘TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kurumsal Kimlik Kılavuzu" hazırlanacaktır.

Hazırlanacak olan bir kılavuz ile odamızın kurumsal kimlik standartları belirlenerek Genel Merkez, Şube ve Temsilciliklerimizin basılı ve görsel tüm materyallerinin üretim ve kullanımı ile oda birimleri tarafından düzenlenecek her türlü etkinliklerde kullanımı zorunlu hale getirilecektir. Kurumsal kimliğin titizlikle uygulanması takip edilerek Odanın kamuoyu nezdinde bir bütün olarak sunumuna ve hafızalarda yer etmesine daha fazla olanak sağlanacaktır.

Mesleğimizi ve Odayı tanıtıcı broşürler çıkarılarak jeoloji ve JMO nun toplumda bilinmesine çalışılacaktır.

1.19 Hizmet Mekanları ve Personel

Odamız merkez ve Şubelerin yanı sıra temsilciliklerimizin de büro işleyişinde etkinliğini arttırıcı teknik alt yapının güçlendirilmesine devam edilecektir.

Örgüt birimlerimizin Çalışma/büro hizmet mekanlarının idari işleyiş ile oda çalışma hedeflerine ulaşılmasına hizmet eder şekilde geliştirilmesine mali olanaklarımızın sürekliliği çerçevesinde çalışılacaktır.

Personel yönergesi, yönetmelik haline getirilerek Oda ve çalışanlar açısından daha tanımlı bir işleyiş oluşturmaya devam edilecektir. Daha kalıcı bir yönetici-personel işleyişi ve daha da kurumsal bir oda, çabası içinde olunacaktır.

Ayrıca genel kuruldan alınan yetki çerçevesinde Oda gelirlerimizdeki gelişmelerin belirleyiciliğinde, mali açıdan gelir-gider dengesi gözetilerek, üye sayısı ve hizmet üretimin yoğunluğu dikkate alınarak oda birimlerine hizmet mekanları yaratılmasına ve personel istihdamına gidilerek daha düzenli örgütsel faaliyet yürütülmesini sağlamaya mali imkanlarımıza paralel olarak gayret edilecektir.

1.20 İdari İşleyiş

Oda işleyişinin idari hiyerarşik sistem içinde yürütülmesine özel önem verilecek olup, idari ve mali konularda yapılan çalışmaların il-şube-genel merkez ekseninde yürütülmesi sağlanacaktır. Oda birimlerine ulaşan yazılı başvuruların yasal süresi içinde yanıtlanması, Oda birimleri arasında yazılı görüş alışverişinin geliştirilmesi, üye hizmetlerinin daha hızlı verilmesine çalışılacaktır.

Odamızın gerek kendi birimleri ve üyeler ile, gerekse diğer kurum ve kişilerle iletişiminin daha sağlıklı kılınması amacıyla, Jeoloji Mühendisliği Bilgi İşletim Sistemi destekli, etkin bir idari işleyiş sağlanmıştır. Oda bilgilerinin daha etkin kullanımı ve hızla temini amacıyla Bilgi İşletim Sistemi içinde arşiv sisteminin oluşturulması yaygınlaştırılacaktır.

Ayrıca web üzerinden bilgi edinme başvurusu kapsamında yapılan başvurulara süresi içinde yanıt verilmeye devam edilecektir.

 1.21 Mali İşleyiş

Odamızın mali politikalarında merkezi bütçe ve bütüncül kaynak planlaması anlayışını esas alan mali işleyişimiz, Oda Mali İşler Yönetmeliği ile Bütçe Uygulama Esasları dahilinde sürdürülmeye devam edilecektir. Şube ve temsilciliklerimizin idari, mesleki ve örgütsel çalışmaları için bugüne kadar olduğu gibi kaynak aktarımına devam edilecek, ancak mali koşullarımıza bağlı olarak zorunlu olmayan giderlerde azami tasarrufa gidilmesine özen gösterilecektir.

Zaman zaman şube/temsilciliklerimizde yaşanan mali işleyişteki farklı uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik saymanlar ve temsilcilerle mali işleyiş üzerine eğitim/bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.

Oda gelirlerinin ağırlıklı olarak üye aidat gelirlerinden oluşması gerektiği yaklaşımı paralelinde, aidat gelirlerinin arttırılmasına yönelik kolaylaştırıcı ödeme yöntem ve araçları geliştirilerek her örgüt biriminin bu yönde özel çaba harcamasına önem verilecektir.

Bütçe ve gelir dengesini bozmadan hizmet mekanları başlığında da ifade edildiği gibi şubelerimizin, temsilciliklerimizin ve genel merkezin mekanlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesine, oda bilgi işletim sisteminin de bir parçası olacak şekilde örgüt birimlerimizin teknik altyapısının güçlendirilmesine devam edilecektir.

Mali işleyişte daha hızlı ve koordinasyonu sağlayacak şekilde muhasebe programımız ile bis /otomasyon / kasa sistematiği kurularak uyumlu hale getirilmeye çalışılacaktır.

Mekan ve personel olan birimlerimizde fotokopili makbuz kullanımına geçilecektir.

Bu dönemde, üye aidat gelirlerinin arttırılmasına yönelik çalışmaların etkin biçimde sürdürülmesi temel mali hedeflerimizden biri olacaktır. Tüm birimlerimizle birlikte üye aidat borçlarının en aza indirilmesi ve borçların tahsili için yoğun çaba gösterilecek, bu kapsamda; yapılan etkinliklerde odanın stant açarak oda tanıtımı ve üye borçlarının tahsiline gidilmesinin yanı sıra, meslektaşlarımızın yoğun olarak çalıştığı kurum/bankalarla diyalog geliştirilerek maaştan kesme yoluyla aidat ödenmesi veya borçlarının taksitlendirilerek ödenmesi konusunda girişimlerde bulunulacak, ayrıca borçlu üyelere düzenli olarak borç miktarlarının ileti adreslerine bildirilmesi yönünde hatırlatma yapılacaktır.

II. MESLEK VE MESLEK ALANLARI

2.1 Meslek İçi Eğitim Programları

Meslektaşlarımızın birikimlerini artırmaya, bilgilerini geliştirmeye yönelik olarak, gelir getirici bir unsur olarak görmeden kurs, seminer vb. meslek içi eğitim faaliyetlerine devam edilecektir.

2 yıllık dönem için "Eğitim Programı" takvimi oluşturulmaya çalışılacak, eğitimler, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi  yaygın uygulama alanlarımızda sürdürülecek  ayrıca eğitim faaliyetlerinde üyeler ile yapılacak anketlerde  ortaya çıkacak konulara ağırlık verilecektir.

Ayrıca mesleki çalışma alanlarına yönelik yaygın kullanılan bazı program eğitimleri ile öznel tekil konulara ilişkin konferans veya seminerlerin düzenlenmesi hedeflenecektir.

Eğitim çalışmalarında; altyapı ve insan kaynağı açısından yeterli olan şubelerimizin kendi etkinlik alanındaki yerlerde kurs ve seminerleri vermeleri esas alınacak, yetersiz olması durumunda veya bazı öznel konularda talep gelmesi halinde Genel Merkezin desteği ile bu eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Şubelerimizin meslek içi eğitimler konusunda kendi yeterliliklerine sahip olmaları ve bu konuda kurumsallaşmalarını yaratmaları hedeflenecektir.

Tüm eğitim etkinliklerinden işsiz üyelerimizin bir kontenjan dahilinde ücretsiz faydalanmalarına yönelik pozitif destek uygulanacaktır.

Ayrıca 23. dönem genel kurulunda alınan karar çerçevesinde yeni genel merkez hizmet binası içindeki kütüphane, konferans salonu ve eğitim salonunun tamamlanmasından sonra bu birimleri de içine alacak şekilde bir eğitim sekretaryasının oluşturulması ve bu sekretaryaya bağlı olarak sürekli eğitim merkezi kurulmasına çalışılacaktır. Söz konusu mekanların tamamlanması ve altyapısının oluşturulmasından sonra WEB/internet üzerinden standart bazı eğitimlerin şube/temsilciliklere verilmek üzere pilot çalışma başlatılacak, başarılı olunması durumunda bu yöntem yaygınlaştırılacaktır.

Tüm şube ve temsilciliklerimiz bu çalışma döneminde üyelerimizin ihtiyaç duyduğu eğitim seminerleri konularını belirleyerek Ağustos-2012 sonuna kadar genel merkeze bildirmeleri sağlanacak ve istenen eğitim seminerlerinin belirli bir program dahilinde Genel Merkezde ve Şubelerimizde verilmesi hedeflenecektir.

2.2 Serbest Jeoloji Mühendisliği Hizmetleri- Tescilli Bürolarla İlişkiler

Oda, ile SMM bürolarımız arasındaki ilişkinin zorunlu bir ilişki algısından çıkarılıp, örgütsel sorumluluk temelinde iletişim ve dayanışmanın arttırılması sağlanacaktır. Oda merkezinde ve şubelerimizde tescilli bürolarımızın yer aldığı SMM çalışma grupları oluşturulacak, gerek sorunlara gerekse mesleki mevzuat gelişmelerine karşı ortak görüşler oluşturularak adımlar atılacaktır.

Serbest çalışan üyelerimizin daha birikimli hale gelebilmesi için meslek içi eğitim kurslarının yoğunluğu artırılacak ve öznel sorunlara yönelik periyodik toplantılar yapılarak, çözümler birlikte oluşturulmaya çalışılacaktır.

İlk defa SJMMH belgesi alan üyelerimiz öncelikli olmak üzere tescilli bürolara yönelik olarak yılda bir SJMMH, asgari ücret, standart ve normlar ile işleyişimize yönelik genel bir eğitimin ücretsiz verilmesi hedeflenmektedir. İlk eğitimin 2012 yılı sonbahar döneminde verilmesi planlanmakta olup, bu konuda şube ve temsilciliklerimizin de benzer eğitim çalışmalarını sürdürmeleri sağlanarak tescilli büro oda ilişkilerinin ve hizmetlerin niteliğinin geliştirilmesine çaba harcanacaktır.

SJMMH Bürolarının oda ile arasındaki idari işleyişine ve odanın verdiği hizmetlerin niteliğine yönelik şube ve merkezde izleme araçları oluşturulacak, oda hizmetlerinin niteliğinin arttırılmasına özen gösterilecektir.

Geçen dönem bazı birimlerimizde mesleki denetim yönergesi çerçevesinde başlatılan ve pilot olarak uygulanan "personellerimiz üzerinden rapor kontrol ve onaylarının yapılması" na şube ve temsilciliklerin iş yoğunluğu ve uygulama sonuçları değerlendirilerek karar verilecektir.

2.3 Mesleki standartlar

TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası Serbest Jeoloji Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Yönetmeliği‘nde tanımlanan hizmet alanlarına ilişkin mesleki standartların oluşturulması önemli bir görev olarak devam etmektedir. Bu kapsamda, ihtiyaç ve öncelikler dahilinde mesleki standartların oluşturulmasına, uluslararası standartların Türkçeye çevrilerek uygulamaya ve mevzuata yerleştirilmesine önem verilecek ayrıca uygulama alanlarımıza yönelik kılavuz el kitapçıkları hazırlanmasına çalışılacaktır. Yönetmeliğimizde tanımlanan hizmet alanlarımızın ulusal mevzuatta yer alması çalışmalarına devam edilecek, bu hizmetlerin jeoloji mühendisleri eliyle verilmesine yönelik olarak ortaya çıkan olumsuzluklarla meslek şovenizmine düşmeden mücadele edilecektir.

Mesleki uygulama standartlarının yerleştirilmesine yönelik olarak Jeoloji Mühendisliğinin hak, yetki ve sorumluluk alanlarının gelişmesi sonucu imar ve kentleşme, jeoteknik, madencilik, jeotermal, çevre, su yönetimi, afet yönetimi, enerji kaynakları gibi geniş bir yelpazede üretilen mesleki ürünlerimiz için ulusal ve uluslararası bilimsel kriterler gözetilerek araştırma, analiz, sentez ve tasarım açısından standartlarının geliştirilmesi ve ulusal mevzuata kazandırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda öncelikle geçen dönem çalışmalarına başladığımız ve bazı çevirileri yaptığımız başta madencilik, jeotermal ve jeoteknik çalışmalara ilişkin (JORC ve CRİSCO kodlarının) basım işlerine ilişkin çalışmalar yürütülecektir.

2.4 Bilimsel ve Teknik Etkinlikler

BTK‘nın da görüş ve önerileri ile şube ve temsilciliklerden gelen öneriler dikkate alınarak mesleki etkinliklere devam edilecektir.

Her yıl yapılan Türkiye Jeoloji Kurultayının  uluslararası niteliğini de koruyacak şekilde daha geniş bir etkinlikler demeti olarak düzenlenmesine devam edilecektir.

Jeoloji ve Jeoloji Mühendisliğine ilişkin bilimsel etkinliklerde uluslararası Mühendislik Jeolojisi Türk Milli Komitesi, Kil Milli Komitesi, Paleontoloji Çalışma Grubu, Petrol Jeologları Derneği, Yerbilimleri Derneği, Uluslararası Kaya Mekaniği Türk Milli Komitesi, Kıyı Alanları Yönetimi Türk Milli Komitesi, ATAG gibi jeoloji odaklı ulusal kuruluşlar ile mesleğimizdeki uluslararası örgütlerle ilişkiler geliştirilerek ortak etkinlikler düzenlenmesine çalışılacaktır.

YAS, Çevre, deprem- kentleşme, jeoteknik, mühendislik jeolojisi, yapı denetim, doğal afetler, doğal kaynaklar, yer altı suları, sondaj, madencilik, jeotermal vb. mesleki hizmet alanlarımızda  sempozyum, çalıştay, kolokyum, panel, konferans gibi ihtiyaca yönelik etkinliklerin merkez, şube veya temsilciliklerimizin sekretaryasında yürütülmesine çalışılacak, bu kapsamda şube ve temsilciliklerimizin de görüşü alınarak bir etkinlik programı hazırlanacaktır.

JeoTurizm, tıbbi jeoloji, kültürel jeoloji, jeolojik miras, jeosit, jeopark gibi mesleğimizle ilintili popüler alanların geliştirilmesi üzerine çalışmalar sürdürülecektir. Geçmiş dönemde yapılan etkinliklerin değerlendirmeleri ve sonuçlarının tasnifi yapılarak sektörel alana yönelik rapor altlıkları oluşturulacaktır. Mesleki, sosyal veya toplumsal çalışmalara altlık oluşturan belirli bir alana, sektöre, soruna  odaklı çalıştaylara bu dönem de ağırlık verilecektir.

 

2.5 Bilimsel ve Teknik Kurul - BTK

Bilimsel Teknik Kurul üyelikleri ilgili yönetmelikte tanımlanan alanlarını kapsayan biçimde oluşturulacaktır. Bu kapsamda, mineraloji petrografi üyeliğinin oluşturulması söz konusu olacak, Mesleki uygulama alanlarımızda ortaya çıkan ihtiyaca göre yeni üyelikler oluşturulabilecek, bazı üyelikler ise birleştirilebilecektir.

 BTK  ile birlikte programlanan çalışmalar önceki dönemde olduğu gibi; BTK‘nın, genel olarak yönetmelikte  belirtilen görev ve sorumlulukların yanı sıra, özel olarak aşağıdaki konularda ayrıntılı çalışmaları yürütmesi hedeflenecektir.  

1. Jeoloji Mühendisliği meslek alanlarının yaşadığımız süreçte gelişim yönü, evrimi,  bilimsel ve uygulamalı çalışmalarda öne çıkan alanlarımız, üniversite bölümlerimizin bu gelişme ve evrilmedeki konumu, yurt dışı eğitim uygulamaları da değerlendirilerek jeoloji eğitiminin üretimle olan ilişkilerini geliştirici neler yapılabileceği, konusunda araştırma ve incelemelerde bulunarak Odanın bu konudaki çalışmalarını yönlendirici rapor ve görüşlerin hazırlanması,

2. BTK yönetmeliğinde belirtilen konular çerçevesinde etkinlikler programlanması,

 3. SJMMH Yönetmeliğimizde tanımlanarak Resmi Gazetede yayınlanan 27 meslek alanımızdan başta uygulamalı alanlar olmak üzere mesleki norm ve standartlarımızın oluşturulması konusunda çalışmalar yapılması veya yapılan çalışmalara katkı konması, 

 4. Mesleki konularda  cep kitapları, broşür, teknik kılavuzların  hazırlanması veya gelişmiş ülkelerde hazırlanan ve ülkemize adapte edeceğimiz dokümanların belirlenerek çevrilmesi konusunda yönlendirici girişimlerde bulunulması,

5. Yönetim Kurulu tarafından ihtiyaç duyulan ve oluşturulan çalışma grupları ve komisyonlara iştirak ederek bu komisyon veya çalıma guruplarının yönlendirilmesine katkıda bulunulması, bu komisyon ve çalışma guruplarının hazırladıkları eğitim programlarına katkı ve destek sunarak bu etkinliklerin zenginleştirilmesinin sağlaması,

 6. Web sayfamızın içerik ve görsellik açısından zenginleştirilmesi konusunda her BTK üyesinin kendi alanıyla ilgili hazırlık yapması,

 7. Mesleğimiz ile ilgili açtığımız dava dosyalarının hazırlanması süreçlerinde; jeoloji mühendislerinin bu konuda aldıkları eğitim, bilgi birikimi, o işi yürütmedeki görev ve sorumluluğunun bilimsel ve teknik gerekçeleri, uluslararası uygulamalardaki örnekleri, iş tanımı içinde rolünün doğru tanımlanması gibi konularda destek olması,

 8. Meslek alanlarımızla ilgili mevcut yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek,  mevzuatlarda jeoloji mühendisinin konumu üzerine değerlendirme ve raporlaştırmanın yapılması,

9. Meslek alanımızı ilgilendiren ve toplumun geniş kesimini ilgilendiren başta depremler, heyelanlar, su baskınları, çevresel sorunlar vb. olayların yerinde incelenerek rapor hazırlanması çalışmalarına katkıda bulunulması,

10. Meslek alanımızla ilgili gündemde yer alacak konulara ilişkin olarak mesleki derinliğimize bağlı olarak basın yayın organlarında toplumun doğru bilgilendirilmesi çalışmaları kapsamında radyo, TV vb. araçlarda oda adına katılımın sağlama çalışmalarına destek olunması,

çalışma amaçları olarak esas alınacaktır.

 2.6 Kurul ve Komisyonların Oluşumu

Mesleki, sosyal ve toplumsal konulara ilişkin olarak Oda merkezi ve örgüt birimlerimizde çalışma komisyonları oluşturulacaktır. BTK‘nın varsa ilgili üyesinin katılımı ile oluşturulacak komisyonların çalışmalarını tutanaklı bir şekilde yürütmeleri ve her komisyondan sorumlu bir YK üyesinin bulunması ve komisyon çalışmalarına katılarak Yönetim ile komisyonlar arasında bağ kurulmasının sağlanmasına dikkat edilecektir. Böylece yönetimin ihtiyaç duyduğu konuların komisyon veya çalışma gurupları, çalışma gurupları ile komisyonların ihtiyaç duyduğu konuların ise yönetim kurullarında gündeme gelmesi sağlanarak efektif bir çalışma yöntemi sağlanacaktır. Bu çalışma anlayışının başta şubelerimiz olmak üzere temsilciliklerde de kurulacak komisyonlarda sürdürülmesi konusunda gerekli çaba gösterilecektir.

Bu çalışma dönemi içinde AR-GE çalışma gurubunun oluşumu sağlanarak toplumda mesleki tanınırlığın artırılmasına, örgütün ihtiyaç duyduğu çalışmaların yürütülmesine veya örgütün önceliklerinin belirlenmesi çalışmalarına bu gurubun katkı koyması hedeflenecektir. Ayrıca bu çalışma gurubuna ilave olarak, "Mesleki Denetim Çalışma Grubu", "Eğitim Komisyonları" ve "Öğrenci Üye Komisyonları" ile Örgütlenme komisyonu" kurulacaktır.

Şubelerde oluşturulan komisyonların çalışmalarının merkezi komisyonla koordinasyon içinde yürütülmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda, ÇED, hidrojeoloji, imar/afet, jeoteknik, jeotermal,  madencilik, mermer, sondaj, yapı denetimi ve yapı malzemeleri, serbest çalışanlar, kadın, sosyal ilişkiler, uluslar arası ilişkiler, laboratuvar, işsiz ücretli çalışanlar ve özel büro komisyonları kurularak çalışmalara başlanacaktır.

TMMOB düzleminde tüm mimar mühendisleri ilgilendiren alanlarda oluşturulan ya da oluşturulacak komisyon/çalışma gruplarına gücümüz oranında katılarak katkı konacaktır.

2.7 Oda yayınları

Odamız yeni Yayın Yönetmeliği uygulamaya konularak, süreli, süresiz yayınların ve çeviri gibi yapıtların yayın, basım ve dağıtım esasları belirlenerek kurallı ve tanımlı bir yayın işleyişi sağlanacaktır.

Ülkemizdeki mesleki ve toplumsal gelişmeleri, mesleki sorunlarımızı paylaşmanın aracı olan Haber Bültenimizin, zengin içerik ve görsel olarak yenilenmiş bir şekilde yayınlanması için çalışmalar yürütülecektir. Bu amaçla Haber Bülteni için yeni bir format hazırlanmasına başlanacaktır. Haber Bültenimize üyelerimizin daha etkin bir şekilde katkı ve katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülecektir. Üyelerimizin Haber Bültenine yaklaşımını ‘okuyucu‘ olmanın ötesine geçirecek, onları Haber Bülteni‘nin aktif birer katılımcısı haline getirecek çalışmalar planlanacaktır.

Oda faaliyetlerini paylaşmak, bilgilendirmeyi arttırarak katılıma yol açmak amacıyla aylık e bülten uygulamasına başlanacaktır.

Ülkemizde kamu kurumlarında ve üniversitelerde gerçekleştirilen güncel jeoloji araştırmalarını ve sonuçlarını, yeni açılımları meslek kamuoyuna iletmeyi hedefleyen TJB‘nin ve uygulamacı kamu kurumlarında, üniversitelerde ve özel sektörce yürütülen projelerde gerçekleştirilen Uygulamalı Jeoloji araştırmalarını ve sonuçlarını, Jeoloji Mühendisliğindeki gelişmeleri ve uygulamaları meslek kamuoyuna iletmeyi hedefleyen JMD‘nin ulusal ve uluslararası platformlarda daha iyi tanınması ve indekslerde taranması için çalışmalar yoğunlaştırılacaktır. Bu amaçla geçen dönem çalışmalarına başlanılan ‘Online Bildiri Yönetim Sistemi‘ devreye alınarak etkin olarak kullanılması sağlanacaktır. Türkiye Jeoloji Bülteni (TJB) ve Jeoloji Mühendisliği Dergisi (JMD)‘nin uluslararası indekslerde taranması için yaptığımız çalışmalara bu dönemde devam edilecektir.

Mavi Gezegen Dergisi, geliştirilerek geniş kitleler tarafından izlenen bir yayın haline getirilmesine çalışılacaktır.

Süreli yayınların ve oda yayını olan kitapların jeoloji mühendisliği bölümleri ile kütüphanelere, kurum arşivlerine gönderilmesine devam edilecektir.

Mesleki, toplumsal, sosyal süreçlere koşut olarak özel sayı, bülten, broşür vb. yayınlarla güncel süreçlerin ve görüşlerimizin üyelere aktarımı sağlanacaktır.

Meslek alanlarımızla ilgili, gerek üyelerimize gerekse meslek dışı kesimlere yönelik tanıtıcı el kitapları hazırlanacaktır.

Meslek alanlarımızda ihtiyaç duyulan ders kitabı niteliğinde de olacak yabancı dilde yayınlanmış kaynakların tercümesinin yapılarak yayınlanmasına çalışılacaktır.

2.8 Üniversiteler ve Jeoloji Mühendisliği Eğitimi

"TMMOB- Jeoloji Mühendisleri Odası Eğitim Eşgüdüm Kurulu Kuruluş ve Görevlerine İlişkin Yönetmeliği" çerçevesinde Oda ve Bölüm Başkanlıkları arasındaki ilişkinin sistematik ve kalıcı bir platformda gelişmesine yönelik çalışmalar bu dönem daha etkin hale getirilecektir. Geçen dönem başlatılan ve her yıl yapılması planlanan toplantıların üniversiteler tarafından sahiplenilmesine çalışılacaktır. Bu kapsamda 17-18 Mart 2012 eğitim eşgüdüm toplantısında alınan karar gereği 2013 yılının başında 3. toplantı İzmir‘de Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. Her toplantıda bir önceki toplantıda alınan kararlar ve sonuçları değerlendirilecektir.

Bu çalışma dönemi içerisinde 2012 yılı Mart ayında Antalya‘da gerçekleştirilen eğitim eşgüdüm toplantısında alınan kararların yaşam bulmasına gayret gösterilecektir.

Bu kapsamda bölüm başkanlıklarımızla birlikte;

-Jeoloji Mühendisliği Eğitim Programlarının günün ihtiyaçları temelinde yeniden oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çabalar yoğunlaştırılarak öncelikle "Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Uygulamalar", sondaj, jeotermal, ÇED, Kentleşme ve Jeoloji gibi uygulamaya yönelik derslerin zorunlu ders olarak programlara konulması girişimlerin sürdürülmesi,

-Yeni Jeoloji mühendisliği bölümü açılmaması, kontenjan ve ikinci öğretim sorunlarına çözüm geliştirilecek, bölüm başkanlıkları, YÖK, ÖSYM ve Üniversiteler üzerinde demokratik bir baskının oluştuşturularak girişimde bulunulması,

-İlköğretim/liselerde "Jeoloji Dersi" nin müfredata girmesi için çalışmaların yürütülmesi,

- Jeogenç örgütlülüğünün bölümlerde kurumsallaşması,

-Oda ile bölüm başkanlıkları arasında iletişimin sürekliliğinin sağlanması için bölümlerde mutlaka işyeri temsilciliklerinin oluşturulması,

-Şube ve temsilcilikler de dahil yapılan etkinliklerin üniversitelerimizle birlikte ortak düzenlenmesi,

- Meslek alanımızda yaşanan sorunlara üniversitedeki meslektaşlarımızın da katkı ve önerileri ile çözümler geliştirilmesi,

konularında işbirliği sağlanmasına çalışılacaktır.

 

 

2.9 Uluslararası İlişkiler

Uluslararası meslek örgütleri ile ilişkilerin kurularak geliştirilmesine çaba gösterilecek, üye olunacak uluslararası meslek örgütlerinin seçiminde bağımsız örgütler olmasına dikkat edilerek, eşitlik ilkesi çerçevesinde eğitim-bilgi transferi vb. çalışmalar sürdürülecektir.

Uluslararası meslek örgütleri ile ortak bilimsel etkinliklerin yapılmasına çalışılacaktır.

2.10 Hukuksal Çalışmalar

Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak, yetki ve sorumluluklarını göz ardı eden veya zedeleyen yasal düzenlemelere karşı gerekli hukuksal çalışmalar bugüne kadar olduğu gibi yürütülmeye devam edilecektir.

Meslekle ilgili konularda değişen mevzuatı takip etmek amacıyla Resmi Gazeteler, Kamu kurumlarınca hazırlanan teknik şartname, ihale ilanı vb. düzenlemeler düzenli olarak taranmaya çalışılacak, hukuksal müdahalelerimizin yanı sıra gelişmeler ve uygulamalar konusunda üyelerimiz bilgilendirilecektir.

Oda hukuk dosyasının gerekçeli ekleri ile beraber oda da arşivlenmesine devam edilecek, özellikle kamuoyunu ilgilendiren dava dosyalarının kamuoyu ve diğer demokratik örgütlerle paylaşımına önem verilecektir.

Mevcut mevzuat içerisinde meslek alanlarımıza yönelik düzenlemelerin oluşturulması, geliştirilmesi için kamu kurum kuruluşları, Bakanlıklar, Yasama  organları olmak üzere her düzeyde sürekli girişimlerde bulunulacaktır.

Oda hukuki çalışmalarının sürekli istihdam edilecek bir avukat tarafından yürütülmesi yönünde çalışmalar yapılacaktır.

2.11 JeoPark

2015-2020 hedefi açısından Ankara‘da "doğa tarihi müzesi" ile Ankara ya da diğer illerde bazı belediyeler ve bölüm başkanlıkları ile ortak proje kapsamında "JeoPark" alanları yapılması olanakları için ön çalışma yapılacaktır. Bu konuda 24. dönem hedefi olarak tüm şubelerimiz ilgili belediyeler ve bölüm başkanlıkları ile görüşerek "JeoPark" oluşumu için çaba gösterilecektir. Ayrıca tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi jeopark kavramının yasal manada tanımlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulacaktır.

III. EKONOMİK-SOSYAL-SİYASAL ALAN

3.1 Yasal Düzenlemeler- Demokratikleşme

Gerek mesleki gerekse diğer alanlara yönelik yasal düzenlemelerin sermayeye hizmet eden özünden kopartılarak, kamusal çıkarlara ve bilimsel gerçekliğe uygunluğu konusundaki değerlendirmeler odamızdan ve mesleki uzmanlık alanlarımızdan yapılarak kamuoyu ile paylaşılacak, başta TMMOB odaları olmak üzere DKÖ, Sendikalar ve diğer emek örgütleri ile güçlü bağlar kurup, ortak çalışmalar yürüterek, birlikte mücadele etme anlayışımız sürdürülecektir.

Toplumu ve mesleğimizi ilgilendiren yasal düzenleme ve yönetmeliklerle ilgili olarak tüm örgüt birimlerinin katkısı arttırılacak, örgütün ortak üretimi ile yaratılan görüş ve önerilerimizin kamusal ve mesleki çıkarlar temelinde yasal düzenlemelerde yer almasına çaba sarf edilecektir.

Mesleki alanımıza ilişkin mesleki ve toplumsal ihtiyacı karşılamayan başta Afet, İmar, Yapı denetim, Yas, Maden, Çevre, Enerji olmak üzere yasalara ve diğer mevzuatlara, kamu yararı ve mesleki hak yetki ve sorumluluklarımız temelinde örgütsel ve hukuki girişimlerimiz bu dönemde de sürdürülecektir.

JMO mesleki demokratik bir kitle örgütü olarak gerek iç işleyişinin gerekse faaliyetlerindeki amaç ve ilkelerinin bir sonucu olarak ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin bir parçası olmaya devam edecektir.

Oda-siyaset ilişkisini, dar grupsal çıkarlara yönelik siyasi çevre - grup - parti ilişkisi olarak görmeyerek, mesleğimizin çıkarlarını da doğal olarak kapsayan emeğin ve kamusal çıkarların doğrultusunda siyaset yapılmasını esas alarak, emekten yana örgütlenmelerle dayanışma içinde olunmaya devam edilecektir. Odamız her türlü cins, ulus, dil, din ayrımcılığına ve baskısına karşı temel insan haklarının savunucusu olmayı esas alarak bu hakların hayata geçirilmesinde çaba gösterecektir.

Kürt sorununun demokratik çözümü, eşitlik, barış ve kardeşlik temelinde bir arada yaşamanın koşullarının yaratılması savunulacaktır.

En temel insan hakkı olan yaşam hakkından, düşünce ve ifade özgürlüğüne, kimlik sorunundan ezilen emekçilerin sorunlarına, güvenli bir çevrede yaşama hakkından, sağlık, barınma, eğitim haklarına varıncaya kadar kamusal sorumluluklarımıza uygun politikalar üretilmeye devam edilecektir.

3.2 TMMOB, Sendikalar ve Diğer Demokratik Kitle Örgütleriyle İlişkiler

Sistemle bütünleşik, uyumlu, siyasetten uzak salt meslekçi ehlileştirilmiş bir TMMOB yaratma çabalarına karşı, örgütsel bütünlüklü bir mücadelenin önemli bir bileşeni olunacak, kazanılmış meşru ve hukuki haklarımızın korunmasına, TMMOB ve Odalarımızın işlevsizleştirilerek güçsüzleştirilmesine karşı durulacaktır.

Dar meslekçi ve mesleki şoven yaklaşımların, serbest piyasada pay kapma anlayışlarının odalarımızda giderek egemen olduğu, bu durumun birlik ruhunu zedelediği ve örgütsel yapımızda zafiyete yol açmaya başladığı günümüzde, mesleki çıkarların öne çıktığı bir anlayış yerine birlik ruhunun yaşatılmasına çaba harcanacaktır.

Üyenin gücüne dayanan ve kendini sadece mesleki faaliyetlerle sınırlandırmayan bir çalışma anlayışını hayata geçirerek odaların ve TMMOB nin toplumsal muhalefetin içinde daha güçlü yer alması gerektiği düşüncesiyle, AKP nin saldırılarına karşı daha güçlü ve etkin bir TMMOB ve Oda örgütlülüğü yaratmanın gerekliliği üzerinden hareket etmeyi esas alan bir anlayış geliştirilecektir.

Bu amaçla önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de örgütte bürokratlaşmaya yol açan dar-grupçu, dar meslekçi yaklaşımların tecrit edilmesi, profesyonel ve uzman yöneticiliğin sınırlanması, devletten, siyasi partilerden ve sermayeden bağımsızlık ilkesinin yaşam bulması, odaların piyasaya hizmet üretmemesi, Odaların TMMOB‘ye karşı örgütsel sorumluluklarını yerine getirmesi her platformda savunulacak ve bu yaklaşımın hayata geçmesine çalışılacaktır.

Mesleki alanlardaki yetki anlaşmazlıklarının örgütsel bütünlük içinde TMMOB platformlarında aşılmasına yönelik anlayışın yaratılması hedeflenecektir.

TMMOB bünyesi içinde TMMOB nin halktan, emekten, demokrasi ve barıştan yana konumlanışının güçlenmesi yönünde çabalarımız sürdürülecektir.

Üyelerimizin ağırlıklı olarak bulunduğu kamu çalışanları sendikaları ile ilişkilerin sürdürülmesi, birlikte mücadele anlayışının devam ettirilmesi, dayanışmanın geliştirilmesi ve kamu çalışanlarının grevli-toplu sözleşmeli sendikal hak mücadelesine katkı ve ortak mücadele doğrultusunda örgütlü çaba sarf edilecektir. Diğer taraftan, kamu çalışanlarının yanı sıra özelde çalışan meslektaşlarımızın da sendikalaşma çabalarına destek olunacak, çalışma koşullarındaki olumsuzluklara  karşı girişim ve çalışmalara devam edilecektir.

Kamu yararı, emek ve toplumsal çıkar, barış ve demokrasi temelinde diğer demokratik kitle örgütleriyle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çabalar bu dönemde de sürdürülecektir. 

Altın işletmeciliğine karşı oluşan yerel oluşumlarla ilişki geliştirilirken, özelleştirme karşıtı platform ve nükleer karşıtı platform gibi örgütlenmelerde bundan önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de etkin bir şekilde yer alınmaya gayret edilecektir.

Siyanürlü Altın İşletmeciliği, plansız HES‘ler, Nükleer Enerji Santral inşası gibi giderilmesi mümkün olmayan çevre sorunları yaratacak girişimlere karşı  yöre halkıyla olan dayanışma arttırılarak sürdürülecektir.

3.3 Ülke gündemine ilişkin olarak

AKP iktidarının her alanda hegemonyasını arttırarak muhalif unsurları yok etmeye, bunu beceremediği yerde ehlileştirmeye çalışarak, kendinden yana bir Türkiye‘yi oluşturmak adına her türlü baskı-zor politikalarını üretmeye devam ettiği; en doğal hak arayışlarının, insani taleplerin, muhalif her arayışın, eleştirel her karşı çıkışın "terörle" ve kolaylıkla "terör örgütü üyeliği" ile ilişkilendirilerek muhaliflerin tutuklamalarla sindirildiği; ekonomi alanında, küresel sermayenin bunalımlarını çözecek önlemleri kitlelere rağmen hayata geçirerek, ucuz işgücü-güvencesiz çalışma koşullarını emekçilere sadece karın doyurma karşılığında dayatarak yaptığı restorasyon sonucu gelir dağılımındaki adaletsizliğin derinleştiği; reel işsizliğin düşmeyerek sömürünün arttığı bir süreçte; aklın, bilimin, eşitliğin yol göstericiliğinde "başka bir yaşamın mümkün" olduğunun savunulmasına devam edilecektir.

Kazanılmış meşru ve hukuki haklarımızın elimizden alınarak odalarımızın işlevsizleştirilmesine karşı dayanışma ve birlik ruhuyla karşı çıkmanın daha bir önemli olduğu her platformda bilince çıkarılacaktır.

Sonuç olarak,

24. Dönemde de bilim ve emekle ürettiklerimizi umut ve inatla toplumun ve meslektaşlarımızın hizmetine sunmaya; yaşanası güzel bir ülke ve başka bir dünyanın mümkün olduğunu Odamızdan hayata geçirme gayreti içinde olacağımız bir çalışmayı yürütmeye devam edeceğiz.

 

BİLİMLE, EMEKLE, İNATLA VE UMUTLA.

 

Okunma Sayısı: 3642
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası