TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
VAN,BİTLİS,HAKKARİ İL TEMSİLCİLİKLERİ TOPLANTISI YAPILDI

     21 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilen Van İl Temsilciliği ziyareti ve üye toplantısına Yönetim Kurulu Üyelerinden Şube Başkanı A.Cihat PARLAK, Fahrettin ÇAĞDAŞ, Dicle BARÇ ve Murat EMİNOĞLU katıldı. Van İl Temsilcisi Y.Altan ÖZTÜRK ve Temsilci Yardımcıları Bülent ARAS ve Serdar Bilgin ÖZDEMİR ile kayıtlı üyelerin yanı sıra Yeni kurulan İl Temsilciliklerimizden Bitlis İl Temsilcisi Engin TEMİZ ile Hakkari İl Temsilcisi Fireydun ATAK ve Hakkari iline kayıtlı beş üyemiz de toplantıya iştirak ettiler.

Aşağıdaki gündem maddeleri ile yapılan toplantı oldukça verimli geçti.

 

TOPLANTI GÜNDEMİ

  1. Örgütsel işleyiş

  2. Yeni kurulan İl Temsilciliklerindeki idari-mali işleyiş

  3. İl Temsilciliklerin Genel Merkez- Şube- Üye -Yerel Yönetimler-Kamu Kurumlar ve Üniversite ile olan ilişkileri

  4. Üye aidat borçları ve tahsili

  5. İşyeri Temsilciliklerinin oluşturulması

  6. Zemin etüt raporlarının hazırlanması ve incelenmesi esnasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri

  7. Jeogenç yapılanması

  8. Üyelerin talep, görüş ve önerileri

Şube Yönetim Kurulu Üyelerimizin kendilerini tanıtmalarının ardından, toplantıya katılan üyelerle tanışıldı. Şube Başkanımız A.Cihat PARLAK yaptığı açılış konuşmasında; Oda ve örgütlülüğümüz hakkında genel bir çerçeve çizdi. Van İl Temsilciliğimizin örgütlenmesinin önemini vurguladı. Kamu yararı gözeten bir meslek kuruluşu olan Oda‘nın amaçlarının başlıca iki grup altında toplandığını ve bunların; meslek ve üyelere ilişkin ve kamu yararına ilişkin amaçlar olduğunu belirtti; Tüm Jeoloji Mühendisi ve Yüksek Mühendislerini üye kaydederek, üyeler arası dayanışmayı sağlamak, Üyelerinin mesleki alanlardaki hak ve yetkilerini tanımlamak ve bu hak ve yetkiler çerçevesinin korunması ve genişletilmesi yönünde çalışmalar yürütmek; bunların, meslek ve üye onurunun korunarak uygulanmasını sağlamak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla, uyulması zorunlu kuralları koymak ve denetlemek, Üyelerinin, iş ve toplumsal güvenliklerini sağlama ve cinsiyet ayrımcılığını giderme yönünde çalışmalar yapmak, gerekli önlemleri almak, Kamu yararı doğrultusunda; yurt kalkınmasının vazgeçilmez kaynaklarından olan maden, içme ve kullanma amaçlı yeraltı ve yerüstü suları, su buharı, petrol ve benzeri doğal kaynakların araştırılması, bulunması ve işletilmesinin her aşamasında mesleki yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmesi için gerekli bilimsel, teknik ve hukuksal çalışmaları yapmak; doğal kaynakların aranması, bulunması, işletilmesi, üretimi ve kalitesinin artırılması ve bu etkinlikler nedeniyle oluşacak çevre sorunları konularında her türlü çalışmayı yapmak, görüş belirtmek ve önerilerde bulunmak; olduğunun altını çizdi. Ayrıca Odanın idari-mali işleyişine değindi.

Van İl Temsilcimiz Y.Altan ÖZTÜRK, Van İlinin zemin açısından sorunlu olması nedeniyle çok katlı binalar yapılmaması gerektiğini belirtti. Belediyelerin 8-9 katlı binalara ruhsat verdiğini, İlçe Belediyelerde Oda onayının istenmediğini belirtti. Denetimin yetersiz olduğunu bu nedenle Temsilcilikte çalışmak üzere bir teknik personele ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Ücretli Jeoloji Mühendisi istihdamının acilen giderilmesinin gerektiğini vurguladı. Milli servet ve can, mal kaybının önüne geçmek gerektiğini bunu önlemenin yolunun da etütlerin yerinde kontrolünden geçtiğini belirtti. Van ilinde meslek disiplinleri arasında dayanışmanın da olmadığını, bunun da birçok problemlere yol açtığını belirtti.

Temsilci Yardımcısı Bülent ARAS; 1989 yılından bu yana jeoteknik etüt çalışmalarının yapıldığını, bu konuda oldukça yol kat edildiğini, çalışmalarının karşılığını yavaş yavaş aldıklarını, Belediye ile 3 katın üzerindeki yapılar için protokol imzaladıklarını belirtti. Daha önce yeni mezun bir meslektaşın Temsilcilikte çalışması için istihdam edildiğini, o dönem içinde işlerin daha iyi kontrol edilebildiğini ancak ücreti karşılanamayınca ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Her yeni mezun kişinin jeoteknik çalışmaları yapamaması gerektiğini, en azından bu konuda belirli bir süre eğitim aldıktan sonra rapor hazırlamaları gerektiğini ifade etti. Böylece kalitenin yükseleceğini, dolayısı ile mesleğimize olan saygınlığın artacağını belirtti.

Bitlis İl Temsilcimiz Engin TEMİZ, toplam 8 üyesi olan bir Temsilciliğimiz olması nedeniyle üyelerle iletişime daha kolay geçildiğini ve kayıtlı 3 tane serbest çalışan olmasının avantajını kullanarak herkesin birbirini denetlediğini ve böylece sorunların ortadan kalktığını belirtti. Ayrıca Belediye ile protokol yapıldığını, bunun çalışmalarda disiplin getirdiğini ifade etti.

Hakkari İl Temsilcimiz Fireydun ATAK, Temsilcilik kurulmadan önce raporların Van‘da onaylandığını bu durumun bir çok problemlere yol açtığını belirtti. Belediyelerin zemin etüt raporları istemediğini ifade etti. Kamu-kurumların buna dikkat ettiğini ancak Belediyelerle ivedili olarak görüşmeler yapılması ve bu durumun hassasiyeti konusunda açıklamalar yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca zeminin problemli olmasının yanı sıra heyelan, çığ tehlikesinin bulunduğunu ve I. Derece deprem Bölgesi olduğunu ifade etti. Bayındırlık Müdürlüğünün belirlemiş olduğu yasaklı alanlarda yapılaşmanın arttığını ve yasaklı alan olması nedeniyle de etütsüz, raporsuz inşaatların yapıldığını belirtti. Tek büro sahibi olan meslektaşımızın Yüksekova‘da ikamet etmekte olduğunu belirtti.

Ardından söz hakkı alan Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Fahrettin ÇAĞDAŞ; Jeoloji Mühendisleri Odasının mesleki ve toplumsal sorunlarının irdelenmesinde, üye görüşü ve katılımının önemini belirterek, Şube Yönetimi olarak böylesi toplantıların demokratik katılımcı yönetim anlayışının bir gereği olduğunu ifade etti.

Van, Hakkâri, Bitlis illerinin ekonomik, sosyal problemlerinin fazla olduğu, bu sorunların meslektaşlarımıza yansımalarını bildiklerini ve buna müdahil olmamız gerektiğini belirtti.

Meslektaşlarımızın en büyük avantajlarının ise Van ilinde Jeoloji Bölümünün olduğunu Oda-Üniversite ilişkilerinin güçlenmesi halinde sorunların çözümünde bilimsel desteğin sağlanabileceğinin altını çizdi. Van ilinde; Van Gölünün kirlenmesi, kentleşme politikaları, deprem, sel, çığ gibi jeolojik olayların çözümünde jeoloji biliminin esas alınması gerektiğini, dolayısıyla Üniversite, Temsilcilik ve üyelerimize görev ve sorumluluklar düştüğünü; dönem dönem bölgede yaşanan toplumsal olaylara karşı aydın olma sorumluluğu ile Odamızın emekten, demokrasiden, barıştan, eşitlikten yana evrensel ilkeleri ile bir duruş sergilememiz gerektiğini ifade etti. Çünkü Odamızın idareden, devletten bağımsız, bilimsellikten yana olduğunu ve bunun savunulması halinde toplumda bir saygınlığın kazanılabilineceğini belirtti.

Ayrıca Jeogenç örgütlenmesinin önemine vurgu yaparak eğitim sorunları, sosyal sorunlar ve iş hayatına atılmadan önce, mesleki sorunlarımız ile sorumluluklarımızın paylaşımında Temsilcilik başta olmak üzere tüm mezun üyelere görevlerin düştüğünü, Oda ciddiyetinin öğrencilik yıllarında kazanılması gerektiğini Jeogenç‘in, yönetsel yapımızın bir parçası olduğunu ve karar süreçlerine mutlaka katılımlarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Son Genel Kurul kararı ile temsilcilik yönetiminde nicel bir değişimin gerçekleştiğini; üye sayısına göre Temsilci Yardımcılığı sayısının arttırıldığını, bunun da karar süreçlerine katılım ve demokratik yönetim olunmasında fayda sağlayacağını; kadın üyelerimizin bu süreçlere mutlaka dahil olmalarının gerektiğini çünkü toplumdaki cins ayrımcılığı nedeniyle bu üyelerimizin sorunlarının daha fazla olduğunu, mesleki uygulama sorunlarımızın yasal mevzuat eksikliğinden kaynaklandığını, yerel yöneticilere ve yereldeki siyasi yapılara bu konular ile ilgili raporların sunulması gerektiğini; diğer meslek alanları ile yaşanan sorunlara meslek şovenizmi yapmadan bilimsel kriterler ile tartışmaların yürütülmesi gerektiğini, meslek uygulamalarını serbest piyasada yerine getiren üyelerimizin kazanç hırsı ile sistemin yarattığı arızaların bir parçası olmamaları gerektiğini; bilimden, toplumdan yana kamusal bir duruş sergilemeleri halinde itibar kazanacaklarını; sevgiden ve bilimden yana bir meslek örgütü olduğumuzu belirterek, katkı ve katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

 

Temsilciliğin Talepleri

  1. Mekan ihtiyacının ivedili olarak değerlendirilmesini, diğer Odalarla ortak tutulan mevcut mekanın yetersiz olduğunu, üyelerin sürekli gidebileceği özellikle Jeogenç üyelerinin hafta sonları kullanabileceği bir yere ihtiyaçlarının olduğunu, gerek toplantıların gerekse sosyal faaliyetlerin yapılabileceği bir mekanın oluşturulması gerektiğini,

  2. Ücretli bir personelin istihdamının gerekli olduğunu, Temsilciliğe kayıtlı 19 büro olması, işleyişin zamanında, düzenli olması ve mekanın sürekli açık olması nedenlerine dayanarak sürekli çalışan bir personele ihtiyaç duyulduğunu, özellikle kuyu teslim tutanağı hazırlanması açısından da önemli olduğunu,

  3. Bilgisayar ihtiyacının da ivedili olarak giderilmesi gerektiğini,

  4. Jeoteknik kurs veya seminerin düzenlenmesini,

  5. Maden Yatakları -Jeotermal ile ilgili kurs veya seminerlerin düzenlenmesini,

  6. Genel Merkezin, serbest çalışanların birçok sorunlarla karşılaşmamaları adına kurumlara listelerini gönderirken güncellemeye dikkat etmelerini,

  7. Teknik gezilerin düzenlenmesi,

 

Taleplerinde bulundular.

 

Yönetim Kurulumuzun Görüş ve Önerileri

  1. Örgütlülüğümüzün esasını oluşturan toplantılar yapılmalıdır. Yönetim Kurulu Üyeleri her hafta düzenli olarak bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmalı, işyeri temsilcilerimizle toplantılar gerçekleştirilmelidir. Üyelerimizin sorunları görüşülmeli, çözüm yöntemleri geliştirilmelidir. Ayrıca sosyal faaliyetler düzenlenerek üyelerin kaynaşma ve dayanışması arttırılmalıdır.

  2. Mizanlardaki ve işleyişteki eksik ve aksaklıkların giderilmesi için Temsilci Yardımcı sayıları arttırılmıştır. Görev dağılımı yapılarak tek kişiye yüklenilmesinin önlenmesi ve sorumluluğun paylaşılması, işleyişin daha sağlıklı olması sağlanmalıdır. Koordineli çalışılmalıdır.

  3. Zemin etüt raporların hazırlanmasındaki kriterlere dikkat edilmelidir. İvedili olarak Jeoteknik kursu talebi değerlendirilecektir.

  4. Üye aidat borcu olan üyelerle görüşmeler yapılıp bu borçlar gerek peşin gerekse taksitlerle tahsil edilmelidir. Odamızı güçlendirmek istiyorsak ve de beklentilerimiz varsa öncelikle kendi sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

  5. Üniversite ile olan ilişkilerin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Üniversitenin Kuruluş Günü olan 18 Nisan tarihi, Geleneksel Jeoloji Gecesine dönüştürülmelidir.

  6. Geçtiğimiz öğretim yılında, Yüzüncü Yıl Üniversitesinin Jeoloji Bölümüne sadece 12 öğrencinin kayıt yapması, bir kez daha mesleğimizin tanınmadığı gerçeğini göstermektedir. Bu sebepten yola çıkarak Van İl Temsilciliğimiz ve Üniversite ortaklı hazırlanacak broşürlerde "Jeoloji nedir? Jeoloji Mühendisinin meslek alanları nelerdir?" tanıtımı yapılarak, ÖSS yi kazanan öğrencilerin daha bilinçli tercih yapmaları amacıyla bu broşürler dershanelere dağıtılmalıdır.

  7. Jeogenç üyelerine destek verilmelidir. Her türlü sorunlarında öncelikle Oda ile bağlantıya geçmeleri sağlanmalıdır. Periyodik olarak toplantılar düzenlenmeli mesleki, sosyal bilgileri geliştirilmelidir.

  8. Yerel Yönetimler, Kamu-kurum ve kuruluşlarla ilişkiler geliştirilmelidir. Genelgeler yazılı ve sözlü olarak ilgili kurumlara sunulmalıdır.

  9. Yeni kurulan Hakkari İl Temsilciliği ile Belediyeler arasındaki uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla Şubemiz tarafından, GABB (Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği)‘nden Belediye Başkanlarının, Yardımcılarının ve Fen‘den sorumlu idarecilerinin de bulunacağı meslek alanımızın tanıtımının yapılacağı toplantı talebinde bulunulacaktır.

  10. I.derece deprem bölgelerinde "Yapı Denetimi" mutlaka olmalıdır. Milletvekilleri ve Yerel Yönetimlerle görüşmeler yapılarak bu konuda baskı oluşturulmalıdır. Konu ile ilgili oluşturulacak raporlar sunulmalıdır.

Toplantının ardından üyelerimiz ve de diğer meslek Odalarının Yönetim Kurulu Üyeleri ile yemek yendi.

Okunma Sayısı: 3146
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası