TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI 5. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

TMMOB

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

DİYARBAKIR ŞUBESİ

V. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

(2008-2009)

 

26-27 Şubat 2008 tarihlerinde yapılan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi V.Olağan Genel Kurulu ve seçimlerinden sonra göreve başlayan Yönetim Kurulumuz, mesleğimiz ile ilgili görev ve sorumluluklarını sürdürmek için V. Dönemdeki hedeflerini ve çalışma raporunu aşağıdaki gibi belirlemiş ve belirlenen bu program çerçevesinde faaliyetlerini yürütmeyi amaçlamıştır.

 

BAKIŞ AÇIMIZ

 

Yönetim Kurulumuz; Dünyada ve ülkemizde ciddi ekonomik, sosyal ve siyasal tartışmaların yaşandığı bir süreçte göreve gelmiştir. Yönetim sürecimizde toplumsal ve mesleki sorunlarımıza, devletli toplumlardaki sağ ve sol türevleri dışında insanı esas alan, demokratik, doğayla barışık ve cinsiyet özgürlükçü bir yaşam perspektifi ile bakılacaktır.

 

Işığı laboratuar ortamında durduran, uzay aracı ile güneş sisteminin dışına çıkan, genlerimizin şifresini çözen bilim insanları, süren savaşları, gerilimleri, akan kanı ve açlığı maalesef temelleri beş bin yıl önce atılan devletli toplum sistemi dışına çıkamadıkları için çözememiştir. Yönetim Kurulumuz; bilim ve tekniği toplumun yararına kullanma ilkesiyle çalışmalarını yürüten meslek örgütümüze, sistem dışı bir bakış açısıyla katkı sunacaktır.

 

İnsanoğlunun, sınıflı toplumdan bu yana yaşadığı dramatik savaşlar, Ortadoğu coğrafyasında küresel bir boğazlaşmaya dönüşmüştür. ABD öncülüğünde yürütülen, küresel restorasyonlar ve dayatılan doktrinler ile reel sosyalizmin yarattığı ulus devlet modelleri ve emperyalizmin yarattığı ulus devletler çatırdamaya başlamış, alternatifsiz kalan halklar birbirlerine düşman edilmiş ve savaştırılmıştır.

 

Şube yönetimimiz, ülkemizde ekonomik, siyasal ve sosyal tahribatların oluşmasına neden olan ve Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çözülemeyen Kürt sorununu, ülkemizin temel sorunu olarak görmektedir. Yönetimimiz, bu sorunun demokratik ve barışçıl çözümünden yanadır.

 

Cumhuriyet tarihinden bu yana birbirlerinin türevi olan siyasal iktidarlar, başta Kürt sorunu olmak üzere, ekonomi, eğitim, sağlık, tarım, issizlik gibi temel sorunlarımıza da çözüm getirememiştir.

 

Ülkemizdeki siyasi iktidarların ister sağ ister sol versiyonları olsun, hepsi; eğitim, sağlık, tarım, işsizlik, yoksulluk, insan hakları ve demokrasi gibi temel sorunlarını gizlemek için milliyetçi-ulusalcı, vatansever-yurtsever, laik- anti laik gibi suni kamplaşmalara yol açan kavramları kullanmaktadır.

 

1923‘lerdeki dünya gerçekliği sonucu kurulan CHP tarzı siyasal yapılar demokrasiyi ve çağdaşlığı sembolik yaşam tarzı ile yakalayabileceklerini zannedip, askeri ve sivil bürokratik statükocu bir yönetimde ısrar etmektedirler. Sol söylemlerle gericiliği topluma dayatarak; emek, özgürlük ve demokrasi gibi evrensel değerlerden uzaklaşmışlardır.

 

1940‘lardan itibaren dayatılan liberal anlayışlar, farklı parti isimleri ile Türkiye‘de iktidar olup uluslararası sermayeyi kurumsallaştırmış ve hak arama mücadelelerini ırkçı, şoven siyasi yapıları da arkalarına alarak bastırmışlardır.

 

ABD‘nin Ortadoğu politikasının bir ürünü olan AKP iktidarı ise siyasal İslam söylemleri ile halkı manipüle ederek sorunları çözme yerine erteleme ve gerici iktidar dayatmalarını meşrulaştırmaktadır. AKP iktidarı, geldiği sistemin ürünü olan yoksulluğu sadaka politikaları ile gizlemeye çalışarak toplumu kaderciliğe razı etmektedir.

 

 

ÇALIŞMA SİSTEMİMİZ

 

V. Dönem Yönetim Kurulumuz, ülkemizin siyasal sorunlarını; eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve demokrasi eksikliği olarak görüp, bu bakış açısını benimseyen kesimlerle ortak çalışacaktır.

 

Yönetim Kurulumuz, bölgemizdeki Kürt sorununun çözümünü, ülkemizin demokratikleşmesi olarak ele almakta ve sadece bu konuda değil her alanda bu tür çözüm yöntemlerinin savunuculuğunu yapacaktır.

 

Mevcut hükümetin, bölgemizdeki ekonomik ve sosyal politikalarının, insana ve meslektaşlarımıza yansımaları irdelenip, bilimsel bakış açımız ile kamuoyuyla paylaşılacaktır.

 

Enerji, madencilik ve kentleşme politikaları, toplumcu bakış açısı ile değerlendirilecek ve politik tavrımız buna göre belirlenecektir.

 

Yönetimimiz, doğa-insan ilişkilerini inceleyen jeoloji bilimini, başta üyelerimiz olmak üzere toplumun diğer kesimleri ile paylaşmayı esas alan bilimsel etkinliklerini, çalışma programının önceliği olarak ele alacaktır.

 

Çalışma dönemimizde, TMMOB Bölge Bileşenleri ve Emek Örgütleri ile uyumlu çalışılacaktır. Bölgemizdeki üniversiteler, Belediyeler, MTA, DSİ, Bayındırlık, İller Bankası ve Karayolları Bölge ve İl Müdürlükleri gibi meslektaşlarımızın çalıştığı kurumlar ziyaret edilecek, jeoloji biliminin uygulama alanlarındaki zorlukların giderilmesi için işbirliği yapılacaktır.

 

Yönetim Kurulumuz, üyelerimizin mesleki sorunlarına çözüm bulmayı, ekonomik ve sosyal haklarını korumayı, mesleki bilgilerini geliştirmenin yanı sıra ülkemizin ve bölgemizin sorunlarına kayıtsız kalmamayı, gerektiği durumlarda görüş ve önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır.

 

Örgütlenme, kurumsallaşma, eğitim, yayın ve sosyal faaliyetler belirlenen program dahilinde gerçekleştirilecektir.

 

ETKİNLİKLERİMİZ

Yönetim Kurulumuz, çalışma dönemimizde mesleki, sosyal ve kültürel alanda olmak üzere Şube ve İl Temsilciliklerimizde, birçok etkinlik düzenlemeyi amaçlamaktadır:

 

Deprem, taşkın, heyelan, kaya düşmesi gibi afet olayları ve çarpık kentleşme bölgemizin birer olgusudur. Kentlerimizin daha güzel, yaşanılabilir yer olması ve afet olaylarından en az hasar ve kayıpla atlatılması için meslek alanımızı ilgilendiren ve bölgemizi kapsayan "Afet ve Kentleşme Sempozyumu" düzenlenecektir. Sempozyumun düzenlenme tarihi Mayıs-2008 olarak belirlenmiştir.

İlimizin mühendislik alanlarını ilgilendiren "Mühendislik Açısından Diyarbakır; Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu sempozyumun Kasım 2008 tarihinde TMMOB bileşenleriyle ortaklaşa yapılması planlanmıştır.

İl Temsilciliklerimizin sorunlarına yönelik panel, seminer, sempozyum, kurs vb etkinlikler düzenlenecektir. Kentleşmede mesleğimizin öneminin vurgulanması amacıyla deprem açısından riskli olan İl Temsilciliklerimizden Bingöl, Siirt ve Şırnak illerinde "Deprem ve Kentleşme" konulu birer konferans düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

 

Elektrik Mühendisleri Odası ile birlikte yapılması düşünülen "İlimizin Jeotermal-Güneş ve Rüzgar Enerjisi Kaynakları " konulu sempozyum, 2009 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilecektir.

 

Ayrıca unvanını taşıdığımız mesleğimizin itibarının korunmasına yönelik uyulması gereken kurallar ve konuları içeren "Mühendislik ve Etik" konulu bir konferansın 2009 yılında düzenlenmesi planlanmıştır.

 

Diyarbakır‘da Valilikle görüşülerek Milli Eğitim Müdürlüğü‘nce belirlenecek okullarda, deprem konusunda öğrencileri bilinçlendirme amacıyla sunum yapılmasına çalışılacaktır. Bu sunumun, ihtiyaç duyulan illerde İl Temsilciliklerince yapılmaları sağlanacaktır.

 

Şubemizde ve İl Temsilciliklerimizdeki zemin etütleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyen Belediyeler ziyaret edilecek ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

 

Yeraltısuyu Arama ve Kullanma Belge düzenlemelerinde belgeyi düzenleyen mühendisin, Odamızın üyesi olup olmadığının ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla "Üye Sicil Belgesi" şartının aranması konusunda DSİ Bölge Müdürlükleriyle görüşmeler yapılacaktır.

 

Temel Sondaj Çalışmalarının daha doğru ve sağlıklı yapılması amacıyla "Sondör Eğitim Kursu" düzenlenecektir.

 

 

 

 

 

 

 

Şubemizde meslek içi eğitim ve seminerlere ağırlık verilecektir.

Bunlar:

  • Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi Semineri

  • 167 Sayılı YAS Kanunu ve Arama-Kullanma Belgesi Düzenlenmesi

  • Enjeksiyon

  • Jeotermal Enerji

  • Su Sondaj Kuyuları İnşası ve Pompa Seçimi

  • Temel Sondajda Yerinde Yapılan Deneyler

  • Zemin ve Kaya Laboratuar Deneyleri

  • Diyarbakır Çevresi Yeraltısuyu Durumu

  • Ilısu Barajı‘nın Genel Özellikleri ve Jeolojisi Semineri

 

 

Hizmet içi eğitim kapsamında, gittikçe önem kazanan ve çalışmalarımızın bir parçası haline gelen bilgisayar-çizim programları ( NetCAD, Surfer, Mapinfo, Corel Draw vb.) kursu düzenlenecektir.

 

Eylül-2008 tarihinde Ilısu Barajının gezilip görülmesi amacıyla teknik gezi düzenlenecektir.

 

Şubemizin faaliyetlerini, mesleğimizi ve bölgemizi tanıtmayı amaçlayan "JMO DİYAR" adında, üç ayda bir yayınlanacak bir derginin çıkarılması planlanmıştır.

 

Yoğun bir çalışma programından uzaklaşılarak üyelerimizin ve katılmaları halinde diğer TMMOB bileşenleri üyelerinin tanışma, kaynaşma ve dinlenmeleri amacıyla panayır, piknik ve gezi düzenlenecektir. Bunlardan ilki, Nisan-2008 tarihinde "Eğil Kalesi ve Dicle Baraj Gölünde Feribot Gezisi" olarak belirlenmiştir.

 

Üyelerimizi iş yoğunluğundan uzaklaştırmak amacıyla söyleşiler, dinletiler düzenlenecek ayrıca mesleğimizle ilgili fotoğraf veya resim sergisi açılması için çalışmalarda bulunulacaktır. Ayrıca TMMOB‘ye bağlı odaların ve diğer sivil toplum örgütlerinin düzenledikleri toplumsal ve sosyal içerikli etkinlikler, üyelerimize duyurulacak ve etkinliklere katılım sağlanacaktır.

Üyelerle tanışma, dayanışma ve birlik sağlamaya yönelik gelenekselleşen "Jeoloji Gecesi"nin her yıl düzenlenmesi sağlanacaktır.

 

 

Okunma Sayısı: 3156
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası