TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI SİVAS ŞUBE BAŞKANLIĞI TANIŞMA TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ

(Ocak 2008)

Başkan                             :  Bülent Söylem

II Başkan :                       :  Mustafa Haste

Yazman üye                      :  Belgin Kaya

Sayman üye                     :  Özgür Duman

Mesleki uygulama üyesi     :  Sami Polat

Yayın üyesi                       :  Ender Yıldız

Sosyal İlişkiler üyesi          :  Betül Şireli     

 

         Son yıllarda yapılan çalışmalarda elde edilen yeni bilgilerle, Jeoloji bilim‘inde önemli açılımlar sağlanmış olup, bugün, insanlarımızın sağlığı, güvenliği ve refahı adına her türlü insan girişimi ve üretilmek istenen projelerde ihtiyaç duyulan jeolojik verilerdeki artış sonucu Jeoloji, toplum hayatının her alanı ile bütünleşmiştir.

         Mühendislik disiplinimiz olan Jeoloji Mühendisliği‘nin tarihi gelişimine baktığımızda; İnsanlığın dünyayı tanıma ve yorumlama ihtiyacına cevap veren ve bugüne kadar geçerliliğini koruyan kabul‘ün sonucu olarak beş temel bilim (Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve Jeoloji) arasında yeraldığı bilinmektedir.

Önce madencilik alanında yapılan çalışmalar ve daha sonra‘da tüm mühendislik dallarında tanımlama ve yorumlama ihtiyaçlarının temel dayanağı olması nedeni ile Jeoloji biliminin, jeoloji mühendisleri tarafından uygulamaya aktarılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. her ne kadar Jeoloji bilimi, beş temel bilim arasında yer alsa‘da, Jeoloji mühendisliği genç bir mühendislik disiplini olarak mühendislik tarihindeki yerini almıştır.

         Günümüzde teknolojik gelişmelere dayalı olarak Jeoloji Mühendisliği hizmet yelpazesi önemli oranda genişlemiştir. Başta doğal kaynaklar, çevre ve afet yönetimleri, metalik madenler, endüstriyel ham maddeler, enerji hammaddeleri, sıcak-soğuk su kaynaklarının aranması ve ekonomik kullanımı kararlarında, Deprem, heyelan, kaya düşmesi, zemin sıvılaşması, su baskını, afet gibi tehlike risklerinin değerlendirilmesinde; Arazi kullanım planlarının hazırlanması, yer seçimi kararları, kütle hareketleri tanımlama, sınıflama, izleme, duraylılık analizleri ve stabilizasyon önlemlerinin belirlenmesi için yapılan jeolojik-jeoteknik etüt‘lerde; Yeraltısuyu ve toprak kirliliği, atık depolama vb çevresel sorunların çözümünde; Baraj, tünel, karayolu, demiryolu, boru hattı, enerji santralleri gibi mühendislik yapıları ve binalar için yapılan mühendislik jeolojisi çalışmalarında; Kentsel yapılaşma projelerinde ihtiyaç duyulan temel parametrelerin (zeminin kazılabilirliği, yeraltısuyunun derinliği, agrega ve diğer malzeme temini, afet tehlike potansiyeli vb) belirlenmesinde Jeoloji Mühendisleri aktif görevler üstlenmektedir.

         Jeoloji Mühendisleri odası, Sivas Şubesinin yönetiminde yeni görev almış olan bizler, Şehrimizin gelişmesi ve kalkınması adına yapılacak olan her türlü girişime ve yatırıma destek vereceğiz. Bu anlamda‘da İlimizde bulunan tüm kamu kuruluşu, meslek odaları, özel sektör ve Sivas‘lı hemşehri‘lerimizin, meslek alanımızla ilgili konularında, yardım talep etmeleri halinde görev adledip, sorumluluğumuz bilinci ile hareket edeceğiz. Yapacağımız bilimsel, teknik, kültürel ve sosyal faaliyetlerimizi de siz sayın basın mensupları aracılığı ile Sivas kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Üyelerimiz adına, saygı ve şükranlarımızı arz ederiz.                                                                       

 

 

Okunma Sayısı: 3073
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası