TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JEODERGİ`NİN 31. SAYISI YAYIMLANDI
Aylık olarak çıkardığımız ve yoğun gündem konuları ile dolu Jeodergi’nin Kasım sayısı ile sizlerleyiz. Jeodergimizi, mesleki, toplumsal ve sosyal konulardaki yazı, görüş ve görseller ile de zenginleştirmeyi düşünüyor, bu kapsamda da siz değerli üyelerimizin katkılarını bekliyoruz.

Değerli Meslektaşlarımız,

Aylık olarak çıkardığımız ve yoğun gündem konuları ile dolu Jeodergi’nin Aralık sayısı ile sizlerleyiz. Dergimizin bu ayki sayısında; “Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!” kampanyamız, örgütsel ve mesleki etkinlikler ile kurum ziyaretleri, Danışma Kurulu toplantıları, Jeogenç ile teknik gezi, Netcad eğitimi ile ilgili konular yer almaktadır. Ayrıca, “Eşit Köşe” de Hava Neslihan Kıray’ın “Aklın Sesli Harfleri” adlı yazısını bulacaksınız. İlgiyle okuyacağınız bir sayı olmasını umut ediyoruz.

Ülke olarak, sosyal ve özgür yaşam alanında git gide dibe doğru çöküşün kendini belirgin ettiği günlerden geçiyoruz. Her geçen gün bu alanlarda artan baskılar insanları bunalıma sürüklemeye ve yaşamı işin içinden çıkılmaz bir hal almaya doğru götürüyor. Bu olumsuz tablonun yanında yaşadığımız ekonomik kriz; işsiz, kamuda veya serbest çalışan meslektaşlarımızı da derinden etkilemeye devam ediyor. TMMOB örgütlülüğü olarak, kamuda ve özelde istihdamın arttırılmasını, özelde düşük ücretli güvencesiz çalışmaya son verilmesini, kamu çalışanlarının özlük ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesini hedefleyen “Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!” kampanyasını ülke çapında yürütmeye çalıştık, taleplerimizi kamuoyu ve milletvekilleri ile paylaşarak sorunlarımıza çözüm istedik. Meslektaşlarımızın işsizlik ve yoksulluk sorunları ile buna ilişkin çözümleri içeren önerilerimizin yetkilerce ciddiye alınması ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.

Jeogenç örgütlülüğümüz ile birlikte Ankara’da bulunan Hacettepe, ODTÜ ve Ankara Üniversitelerinin Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinde okuyan öğrenci arkadaşlarımız ile Ankara, Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark’ını ziyaret ettik. Prof. Dr. Nizamettin Kazancı hocamızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz teknik geziye, oda yönetim kurulu ve organları ile yetmişten fazla öğrenci arkadaşımız katılım gösterdi. Ayrıca, Odamız tarafından her sene Jeoloji Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerimize verdiğimiz” başarı ve ihtiyaç bursu” Burs değerlendirme komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu yıl 20 öğrencimize verildi. Oda öğrenci örgütlülüğümüz (JeoGenç) ile mesleğimizin değişik uygulama alanlarındaki teknik gezilerimize önümüzdeki süreçte de devam edilecektir.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından 18-19 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenen İleri Teknoloji Jeotermal Sistemler Çalıştayı’na Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan ile Aydın İl Temsilcimiz Hasan Kuru katıldı. Açılık konuşmasını MTA Genel Müdürü Doç. Dr. Yasin Erdoğan’ın yaptığı çalıştayda, MTA Genel Müdürlüğü, EÜAŞ, Enerji Bakanlığı, TUBİTAK ve Üniversitelerimizin de içinde yer aldığı bir ekip çalışması ile belirlenen bir alanda pilot çalışma ve üretimin yapılması, bu pilot uygulamada elde edilen bilgi ve deneyim çerçevesinde iş ve işlemlerin yürütülmesi gerektiği belirtildi. Çalışatay’a MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, jeotermal alanında faaliyet gösteren STK Yöneticileri, bu alanda çalışan akademisyenler ile Jeoloji ve Petrol Mühendisleri Odasının yöneticileri katıldı.

Aralık ayında birçok kurum ziyaretleri yapıldı. AFAD Başkanı olarak atanan Vali Sayın Yunus Sezer ziyaret edilerek yeni görevinde başarılar dilendi. Yeni Hizmet Binasına taşınan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Daire Başkanı Dr. Ayhan Koçbay, Daire Başkan Yardımcıları, Şube Müdürleri ve meslektaşlarımız ziyaret edilerek yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Sahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Banu Dayangaç, Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürü Bahattin Murat Demir, Mühendislik Jeoloji Şube Müdürü Ata Türkel makamlarında ziyaret edildi. Bu kurumlarda meslektaşlarımızın istihdamının arttırılması başta olmak üzere mesleki haklarımızın geliştirilmesi konularında görüşlerimiz paylaşıldı.

Aralık ayı içinde birçok şube ve il temsilciliğimize ziyaretler gerçekleştirildi. Danışma kurulları, toplantılar ve panel gerçekleştirildi. Adıyaman il temsilciliğimiz ile toplantı yapılırken, İzmir’de danışma kuruluna katılım sağlandı. Tunceli İKK Dayanışma toplantısına katılındı. Aydın İl Temsilciliğimiz ile Germencik Belediyesi tarafından ortaklaşa “Susuzluk Bizi Yönetmeden Biz Suyu Yönetelim: İklim Değişikliği ve Kuraklık Paneli” düzenlendi. Etkinliğe, Oda ve BTK Başkanlarımız da katılım sağlayarak açıklamalarda bulundular.

Meslektaşlarımızın sıklıkla kullandığı Netcad programını iki aşamalı olarak “CBS Tabanlı Jeoloji Uygulamaları ile Jeolojik Katı Modelleme Eğitimlerini” ücretsiz olarak gerçekleştirdik. Meslektaşlarımızın yoğun katılım gösterdiği eğitimin faydalı olduğunu umuyor, yapmayı planladığımız diğer eğitimlerden haberdar olabilmeleri için web sayfamızı ve sosyal medya hesaplarını takip etmelerini önemle rica ediyoruz.

Yine çok sayıda kurul ve komisyon toplantısını gerçekleştirdik. Meslektaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla Jeoteknik ve Mühendislik Jeoloji Komisyonumuzun öncülüğünde hazırladığımız hesap cetveli program serimize bu ay “KAYA KÜTLELERİ ÜZERİNDEKİ SIĞ TEMELLERİN TAŞIMA GÜCÜ HESAP CETVELİ KULLANIM KILAVUZU” yazlımı ile daha da zengin hale getirdik. Hazırlanan yazılım ile kaya zeminler üzerinde oturan bina ve bina türü yapıların hesap ve araştırmaları konusunda meslektaşlarımıza yardımcı olduk. Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma gurubumuz öncülüğünde “Türkiye’nin Kaleleri” projesini başlattık.

2021 yılının son dergisini siz değerli okurlarımız ile paylaşırken bu yıl boyunca tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizin de etkilerini çok şiddetli hissettiği Covid-19’un hem sağlık hem de psikolojik olarak verdiği tahribatlarının yanı sıra ülkemizde ekonomik anlamda da çok yıpratıcı ve tahrip edici etkileri olmuştur. İnsanımız, sağlık problemlerini bir yana bırakıp yaşamak için gerekli asgari ekonomik koşullara bile sahip olamamanın verdiği çöküntü ile de mücadele etmek zorunda kalmıştır. Ne acıdır ki insanca yaşamanın ciddi yıpratıcı etkileri, ülkemiz yakın tarihinde unutulmaz acı hatıralar bırakırken geleceğimize dair umutlarımızı da yok edecek noktaya getirmiştir. Yönetememe krizi içinde debelenen ülkemizin, bir imkân bulan insanı, tüm yaşanmışlıklarını geride bırakarak umut vadeden gelişmiş ülkelere göç etmeyi çare edinmiş, imkânı olamayanlar ise bu çökmüş ekonomi içinde kaderine razı olarak yaşama tutunmaya çalışır hale gelmiştir. Bu umutsuzluğu yaratanların kabul görmüş gerçek ekonomi biliminden uzak anlayışından bir an önce vazgeçmeye çağırıyor, halklarımızın içinde bulunduğu sağlık ve ekonomik çöküntü içerisinden çıkartılması için gerekli her türlü bilimsel verilere dönmeye davet ediyoruz.

2022 yılının tüm halklarımız için, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yıl olmasını temenni ediyor, başarılı ve her anlamda güzel bir yıl diyoruz.

Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

 Dergiyi okumak için lütfen tıklayınız 

 

Okunma Sayısı: 3361
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası