TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
`TMMOB` BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIZ ÇIKTI
TMMOB çalışmalarını 24 Oda, bu Odalara bağlı 213 şube ve 50 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile sürdürmektedir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 2020 yılı sonu itibarıyla oda sayısı 24, üye sayısı ise 598 bin 437 olmuştur.

TMMOB çalışmalarını 24 Oda, bu Odalara bağlı 213 şube ve 50 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile sürdürmektedir. TMMOB‘ye bağlı odalara 108 farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden mezun olan mühendis, mimar ve şehir plancıları üyedir.

TMMOB Yasası`nda Birliğin amaçları şöyle sıralanmıştır.

  • Günün gerek ve koşullarına ve mevcut olanaklara göre, yasa ve tüzük hükümleri içinde kalmak üzere, mühendis ve mimarları meslek kollarına ayırmak, meslek ve çalışma konuları aynı ya da birbirine yakın bulunan mühendis ve mimarlık grubu için Odalar kurmak.
  • Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak.
  • Meslek ve çıkarları ile ilgili işlerde, resmi makamlar ve öteki kuruluşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, bilimsel şartnameler, tip sözleşmeler ve bunlar gibi bütün bilimsel evrakı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi, ya da yeniden konulması yolunda önerilerde bulunmak.

TMMOB, Odalarının kendi eşdeğeri kuruluşlarla kurdukları ilişkilerine paralel olarak Dünya Mühendislik Birlikleri Federasyonu (WFEO) ve Avrupa Ulusal Mühendislik Birlikleri Federasyonu (FEANI) üyesidir.

Ülkemizde son yıllarda TMMOB’a bağlı odalar etkisizleştirilerek; mühendislik alanlarında birçok çarpıklığın ve yanlışlığın önü açılmış, odaların görüşleri alınmayarak ileride birçok olumsuz sonuçlar doğuracak projeler ortaya konulmuştur.

Son yıllarda meydana gelen birçok doğal afetler ve yapılmış- yapılacak projeler incelendiğinde ana sorunun yer seçiminde yapılan yanlışlıklar ve denetim eksikliğinin ön plana çıktığı görülmektedir. Yapı denetim sistemi ile sorun bir nebze çözülmeye çalışılsa da sistem içinde tüm mühendislik birimlerinin olmaması denetim ve kontrol yönünden eksiklikler meydana getirdiği görülmektedir. Ülkemizde ki birçok il ve ilçe belediyelerinde yaşanan uzman mühendis eksikliği bu sorunun en önemli sebeplerinden birisidir. TMMOB’a bağlı odalar içlerinde bulundurduğu uzman ve deneyimli kadrolarla, yapılacak olan bir kanuni düzenlemeyle birinci aşamada gerçekleştirilen denetim ve kontrol işlerini yaparak ve toplumun sağlığı ve güvenliği için daha düzgün projelerin ortaya çıkmasını sağlayabilirler.

Güzel günler dileğiyle.

Okunma Sayısı: 3133
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası