TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
TMMOB JMO DİYARBAKIR ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI
IX. DÖNEM (2016-2017)

                             TMMOB JMO DİYARBAKIR ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI DÖNEM                                                               9. DÖNEM (2016-2017)

 

Ülkemizde, demokrasi kültürünün yerleşmesi, kurum ve kuruluşlarıyla yaşam bulması için Meslek Odamız daha etkin ve işlevsel bir rol üstlenmelidir.

Siyasi iktidarların neo-liberal politikaları sonucu gerçekleşen yaşam alanlarımızın yok edilmesi, hak kayıpları ve insan hakları ihlallerine karşı örgütlü gücüyle daha fazla mücadele etmelidir.

Ülkemizde enerji, bilim ve teknoloji politikalarının oluşturulmasında çevreyi ve doğal yaşamı koruyucu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını özendirici çalışmalar yapılmalıdır.

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları (Jeotermal, rüzgar, güneş vb.) öncelikleri dikkate alınarak ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapılmalıdır. Zengin bir potansiyele sahip jeotermal kaynakların kullanımının arttırılması özendirilmeli ve kamu yararına uygun olarak kullanılması konusunda çalışmalara devam edilmelidir.

Bilim ve teknolojideki gelişmeler takip edilerek meslektaşlarımıza, sürekli meslek içi eğitim yoluyla sadece Genel Merkezle sınırlı kalmayıp, tüm Şubelerde mesleki yeterliliklerinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi için ortamlar hazırlanmalıdır.

Mühendislik eğitiminde; eğitimde bütünselliğin ve gelişimin sağlanması yönünde çağdaş eğitime yönelik köklü çözüm önerilerinin üretilmesi, öğrenci üyelerimizin mesleki, sosyal, kültürel gelişimleri için Odamız/Şubemizde ortamlar yaratılmaya devam edilmelidir.

Odamızın gücünü üyelerimizin oluşturduğu bilinciyle, üyelerimizle örgütsel ilişkinin ve iletişimin etkin şekilde sürdürülmesi yönünde çalışmalar yoğunlaştırılmalı, çağdaş iletişim yöntem, teknik ve araçları etkili şekilde kullanılmalıdır. Üyelerimize sosyal, kültürel, sanatsal gereksinimlerini karşılayacak, bu alanlardaki gelişimlerini sağlayacak ortamlar oluşturulmalıdır.

Odamızın/Şubemizin kurumsal yapısının geliştirilmesinde önemli yeri olan İl-İlçe Temsilciliklerinde, çalışmalarının ve Oda hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi amacıyla tam zamanlı veya yarı zamanlı büro çalışanları istihdam edilmelidir.

Kadınların, ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi hayata ve çalışma yaşamına eşit ve etkin katılımını sağlamak amacıyla, Oda, üye ve çalışanlarının “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kavramı hakkındaki farkındalığının arttırılmasına yönelik eğitimler ve etkinlikler düzenlenmelidir.

Meslektaşlarımıza ve öğrencilere yönelik olarak, Oda/Şubeyi tanıtacak yazılı ve görsel dokümanlar geliştirilmelidir.

Öğrenci üyelerimize staj yerinin bulunması konusundaki destek verilmelidir. Öğrenci üyelerimizin lisans bitirme projesi/tezi yarışma ve sergisi çalışması yürütülmelidir. Öğrenci üyelerimizin lisans bitirme tezlerinin Odamız dergilerinde yayımlanması çalışmalarına destek olunmalıdır.

Ülkemizdeki eğitim programlarının, toplumsal gereksinimleri karşılayacak şekilde niteliğinin arttırılması amacıyla öğretim elemanlarını bir araya getirecek platformların oluşturulması sağlanmalı, öğretim üyeleri ile bölgesel toplantılar düzenli olarak yapılmalıdır.

Rant alanı yapılarak talan edilmek istenen kentsel ve kırsal alanların, tabiat varlıklarının, koruma alanlarının, doğal sit alanlarının, milli parkların, meraların, yaylaların vb. alanların kamu yararı esas alınarak kullanılması ve/ veya korunmasına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeler arttırılmalı, halkımızla birlikte mücadele edilmeye devam edilmelidir.

Engellilere yaşanabilir ve çağdaş kent hizmetlerinin sunulması, kent yaşamına dair karar süreçlerine etkin katılımlarının sağlanması, hizmetlerden verimli bir şekilde yararlanması, her bakımdan gelişmelerini sağlayacak tedbirlerin pozitif ayrımcılık ve insan hakları temelinde alınması ve bu konuda farkındalık yaratılması için çalışmalar yürütmeye devam etmelidir.

Yerel Yönetimlerle kentlerin sosyal, kültürel ve sanatsal yaşamının zenginleştirilmesi ve niteliğinin yükseltilmesi yönünde ortak çalışmalar gerçekleştirmeye dönük projeler oluşturulmalıdır.

Yerel Yönetimlerde katılımcı demokrasinin yaşama geçtiği Kent Konseylerine Odamız temsilcilerinin aktif olarak katılımı sağlanmalı, Odamız bilgi, birikim ve deneylerinin çalışmalara aktarılması, kentlere dair doğru politikaların oluşturulması için katkı koyulmalıdır.

Yeni çalışma döneminde Şubemizde yapılması hedeflenen etkinlikler;

  • Diyarbakır ilinde geleneksel hale gelen “III. GAP ve Jeoloji Sempozyumu”
  • Van’da meydana gelen depremin yıl dönümünde (23 Ekim ile 9 Kasım tarihleri arasında) “Van İli Depremselliği ve Tektonizması Sempozyumu”
  • Diyarbakır İlinde “Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Maden Potansiyeli ve Jeolojisi Sempozyumu”
  • İl Temsilciliklerinde “Deprem, Kentleşme ve Jeoloji Konferanslar Serisi”
  • “YAS Çalıştayı”
  • “Diyarbakır ve Yakın Çevresinin Jeolojik Miras Alanları Konferansı”

 

 

                                                                                        Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 3156
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası