TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ANKARA VALİLİGİNİN BAŞKANLIĞINDA “ANKARA KIZILCAHAMAM-ÇAMLIDERE JEOPARK’ HAKKINDA TOPLANTI YAPILDI
Ankara Kızılcahamam, Çamlıdere Jeopark çalışması ile ilgili olarak Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Erkayiran’ın Başkanlığında, “Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi” toplantısı 1 Haziran Salı günü Ankara Valiliği toplantı Salonu’nda yapıldı.

Odamızın 11.03.2021 tarihinde Ankara Valisi Sayın Vasip SAHİN’i ziyareti sonra, Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Erkayiran’ın Başkanlığında, Kızılcahamam Kaymakamı Can Aksoy, Kahramankazan Kaymakamı Engin Aksakal, Çamlıdere Kaymakamı metin Demirel,   Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Kızılcahamam Belediye  Başkanı Süleyman Acar, Çamlıdere Belediye Başkanı Caner Can, Ankara İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara  Milli Parklar 9. Bölge Müdür Yardımcısı Nesip Yurdal Kazak ve Şube Müdürü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığından Sinem Çakmak ve Seda Sahin,  Ankara Çevre ve Şehircilik İl  Müdür Yardımcısı Fatma Sevil Battal, Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan ve UNESCO Türk Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı’nın katılımı ile “Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi” ile ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı Başkanı Vali Yardımcı Mustafa Erkayiran ilk sözü Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan`a vererek konuya ilişkin değerlendirmeleri talep etti. Alan konuşmasına tüm dünyada 1990’lı yılların başından itibaren bir kez yok edildiğinde, bir daha yerine konulması mümkün olmayan jeolojik miras niteliğindeki varlıkların korunarak gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmaların başladığını hatırlatarak başladı. Bu konuda UNESCO dahil olmak üzere bir çok ülkenin kendi hukuki altyapılarını geliştirerek ülkelerinde yer alan jeolojik miras niteliğindeki ögeleri tespit ederek koruma altına aldıklarını kaydeden Alan, UNESCO`nun bu tür yerleri "Global Jeopark Ağı" kapsamına alarak hem koruduğunu hem de jeoturizm yoluyla yerel kalkınmaya destek verdiğine dikkat çekti. Ülkemizde 2000’li yılların ortalarından itibaren "Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi"nin de aralarında olduğu bazı çalışmaların başlamış olmasına rağmen, "Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi"nde arzu edilen ilerlemenin sağlanamadığını ve bu alanın UNESCO Global Jeopark Ağı kapsamına alınamadığı ifade etti. Çalışmaların başladığı günden bu yana geçen 15 yıllık süre içinde projenin bir çok kez akamete uğradığını hatırlatan Alan, bunun; kurumsal altyapının oluşturulamaması, jeoprk alanının farklı ilçe sınırları içinde yeralması nedeniyle kurumlar arası eşgüdüm ve koordinasyonun sağlanamaması, konunun öneminin Ankara kenti yöneticileri tarafından tam olarak kavranmamasından kaynaklandığını, bu eksikliklerin hızla giderilerek projede yol alınması gerektiğini belirtti.

Toplantıda ikinci söz, UNESCO Türk Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı hocamıza verildi. Kazancı jeopark kavramı, jeoparkların önemi ve yerel kalkınmaya etkileri ile Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaları özetleyen bir sunum yaptı. Sunumdan sonra konu toplantıya katılan diğer katılımcılar tarafından da değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yapılması gereken çalışmaların hızlandırılması kararı verildi. Öncelikli olarak kurumsal altyapının oluşturulması konusu değerlendirilerek nasıl bir model ile bu sürecin yönetileceğine ilişkin değerlendirmeler alındı. Yapılan ilke değerlendirmelerden sonra bir yönetim modelin oluşturulması için 14 Haziran 2021 tarihinde yeni bir toplantının yapılması kararlaştırıldı.

Toplantı iyi niyet temennileri ile son buldu.

Okunma Sayısı: 3258
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası