TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
“ADVANCES IN KARST RESEARCH” ULUSLARARASI ÇALIŞTAYI 8-9 EKIM 2021 TARİHLERİNDE ÇEVRİMİÇİ OLARAK YAPILACAK
“Advances in Karst Research” uluslararası çalıştayı Avrupa Komisyonu destekli SPELEOTOLIA projesinin iletişim stratejisi doğrultusunda planlanmış olup, 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecektir.

Advances in Karst Research” uluslararası çalıştayı Avrupa Komisyonu destekli SPELEOTOLIA projesinin iletişim stratejisi doğrultusunda planlanmış olup, 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecektir. SPELEOTOLIA projesi (Proje no.: 842403) Marie Skłodowska Curie Programı kapsamında ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde yürütülmekte olan 2 yıllık bir araştırma projesidir. Açık başlığı “Holocene climate reconstructions from western Anatolia based on speleothem data” olan SPELEOTOLIA, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ezgi Ünal İmer tarafından yine aynı bölümden Prof. Dr. İ. Ömer Yılmaz’ın danışmanlığında yürütülmektedir.

SPELEOTOLIA projesinde mağara çökellerinin (speleotem) jeokimyasal kayıtları, Batı ve İç Batı Anadolu’daki Holosen iklim değişimlerinin incelenmesinde kullanılmaktadır. Çalışmanın başlıca amaçları: 1) Batı ve İç Batı Anadolu ile Doğu Akdeniz’de Holosen dönemi iklim değişimlerini kontrol eden etkenleri belirlemek, 2) iklim değişimlerinin Roma, Bizans ve Osmanlı gibi eski Anadolu uygarlıkları üzerindeki olası etkilerini araştırmak ve 3) bölgedeki genç volkanizma ve antropojenik faktörlerin dikit büyümesine olan etkilerinin ayrıştırılmasıdır. Yaşları U-Th tarihlendirmesi ile belirlenen Holosen dikitleri kullanılarak, detaylı izotop ve iz element jeokimyası çoklu-gösterge yaklaşımıyla kapsamlı bir veri seti oluşturulmuştur.

Paleoiklim, arkeoloji, hidroloji, coğrafya, biyoloji ve başka birçok bilimsel araştırmanın odak noktası ve ortak konusu olan karstik bölgeler Türkiye’de oldukça yaygındır. Türkiye anakarasının %40’ı, yükseklikleri yer yer deniz seviyesinden 4000 m üzerine çıkan karstik kayaçlardan (kireçtaşı, dolomit ve jipsum) oluşmaktadır. Bu doğrultuda karst araştırmaları kapsamında mağara çalışmaları hakettiği ilgiyi almaya başlamıştır. “Advances in Karst Research” uluslararası çalıştayı, mağara çökelleri, iklim değişimi göstergeleri, geçmiş coğrafya, karst biyolojisi, karst hidrolojisimodellemesi, mağara izleme ve karstik arazilerde arkeoloji gibi alanlarda bilimsel çalışma yapan yer bilimleri ve coğrafya topluluğu içinde araştırma sonuçları paylaşmayı hedeflemektedir. Çalıştay karst ve mağara verileri ortaya koyan disiplinlerarası araştırmacıları bir araya getirecektir. Kayıt formuna SPELEOTOLIA projesi websitesinden (https://speleotolia.geoe.metu.edu.tr/) erişilebilir. Sunumlar davetli konuşmacılar ve organizasyon komitesi tarafından gerçekleştirilecektir.

Davetli konuşmacı listesi ve sunum başlıkları https://speleotolia.geoe.metu.edu.tr/ adresinde duyurulacaktır.

Çalıştaya konuşmacı ya da dinleyici olarak katılımınız bizi mutlu eder.

Saygılarımızla,

Organizasyon komitesi adına,
Dr. Ezgi Ünal İmer
eunal@metu.edu.tr

 

 

Okunma Sayısı: 3483
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası