TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
DÜNYA SU GÜNÜ
"22 MART DÜNYA SU GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI

BASIN BİLDİRGESİ

 

Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında 22 Mart Dünya Su Günü olarak belirlenmiş ve her yıl kutlanmaya başlanmıştır.

Küresel ısınma yaşadığımız dünya da hızlı bir şekilde iklim değişikliklerine neden olmaktadır. Bunların başında ve en önemlisi su kaynaklarının giderek azalması ve kuraklık tehlikesi gelmektedir.

Yer kürenin ¾ ü su ile kaplı olmasına rağmen, tatlı suların miktarı ancak % 2.5 - 3.0 kadardır. Faydalanılabilir tatlı suların yaklaşık % 77 sinin buzullarda oluğu dikkate alındığında geriye kalan %23 lük yüzey, yer altı sularının da ancak % 1 inden faydalanma imkanı mevcuttur.

Ülkemizde ise kullanılabilir tatlı suların miktarının yüzey suları için 98 milyar m³, yeraltı suları için 14 milyar m³ olmak üzere toplam 112 milyar m³ olarak tespit edilmiştir. Tüm tatlı sularımızın çok temiz ve kullanılabilir olduğu kabul edilse dahi kişi başına düşen su miktarı maksimum 1600 m³/yıl dır. Su zengini ülkelerde ise kişi başına düşen su miktarı 10.000 m³/yıl dır. Bu durum bize su zengini bir ülke olmadığımızı göstermektedir.

Birleşmiş Milletler, Bilim ve Kültür Örgütü‘nün (UNESCO) hazırladığı tatlı su kaynaklarının değerlendirildiği "Dünya Su Gelişme Raporu"nda Türkiye Dünyada 45. sırada yer almaktadır.

Hızlı ve çarpık gelişen kentlerdeki nüfus artışı sanayileşme, iklim değişiklikleri, katı atık depolama yerlerinin, yer altı suyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçilmesi, sanayi ve evsel atıklar, tarım alanlarında yapılan bilinçsiz ilaçlama ve gübreleme, su havzalarının imar planlarına açılması vb. çalışmalar yer altı suyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve kirletmektedirler. Özellikle kentsel yerleşim alanları çevresindeki su kaynakları, sürekli tehdit altında bulunmaktadır. Bu gün özellikle eksik suya sahip olduğumuz havzalarda yanlış, kontrolsüz ve aşırı su kullanımı nedeniyle, doğanın dengesi bozulmuş, kıyı ovalarımızda yaygın görülen alüvyon akiferlerin önemli bölümü, aşırı yeraltısuyu çekimi nedeniyle tuzlanmıştır.

Aşırı su çekimi ve kirlenmenin çok büyük boyutlarda gelitiği bilinmekle birlikte, bu konuda ülkemizde, kapsamlı bir çalışma henüz yürürlüğe konmamış, bu olumsuzlukları gidermek için hazırlanan Çevre Etki değerlendirme (ÇED) raporları maalesef göstermelik olmaktan öteye gidememiştir. En kısa zamanda etkin önlemler alınmadığı taktirde 21. yüzyılda birçok akiferimizden ve bazı nehir sularımızdan faydalanma olanağı tamamen kaybolacak veya çok pahalı arıtma projelerinin devreye sokulması zorunlu olacaktır.

Adana ve çevresi, Berdan, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin varlığı ve yıllık 500 milyon m³ yeraltısuyu potansiyeli ile en önemli su alanlarından birini oluşturur. Adana ili toplam su kaynakları potansiyeli 15.844 milyon m³ /yıldır. Bölgemizde bol su kaynaklarının olmasına karşın, tatlı su kaynaklarının kirlilik ve diğer nedenlerle tehdit altında olması su kaynaklarının rasyonel kullanımını ve korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle yürürlükte bulunan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ilkelerine titizlikle uyulmalıdır. Özellikle Çatalan Baraj gölünden içme suyu sağlanmasın nedeniyle baraj çevresindeki koruma alanlarının güvence altına alınması ve yetki boşluğunun giderilmesi gerekmektedir.

Doğal zenginliğimiz olan su varlığımızı korumak ve yararlı bir şekilde kullanmak zorundayız. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar ile tüm halkımızın üstüne düşen görevi yerine getirmesi ve gelecek kuşaklara daha temiz ve yeter miktarda suyu bırakmamız zorunlu bir görevdir.

Yüzyıllar boyunca medeniyetin beşiği olarak adlandırılan bölgeler hep su havzalarının yakınında kurulmuş, suyun hayat verdiği topraklarda gelişmişlerdir. Tarihin başlangıcından bu güne kadarki bir çok medeniyetin kurulma ve tarihten silinmesinde suya olan yakınlık ve bağımlılığın etkisi olmuştur. Ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça gittikçe daha stratejik bir kaynak olmaya başlayan tatlı su kaynaklarının korunarak, verimli ve planlı kullanımı daha önemli bir hale gelmiştir.22 Mart Dünya Su Günü böylesi bir konjoktürde daha bir anlam ve önem kazanmıştır.

Daha yaşanabilir bir dünya dileğiyle "Dünya Su Günü‘ kutluyor hepinize saygılar sunuyoruz.

                                                                                                   YÖNETİM KURULU

 

Okunma Sayısı: 3133
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası