TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JEODERGİ`NİN 22. SAYISI YAYIMLANDI
Aylık olarak çıkardığımız ve yoğun gündem konuları ile dolu Jeodergi’nin 2021 yılı Mart sayısı ile karşınızdayız.

Değerli Meslektaşlarımız,
Aylık olarak çıkardığımız ve yoğun gündem konuları ile dolu Jeodergi’nin 2021 yılı Mart sayısı ile karşınızdayız.
Dergimizin bu ayki sayısında Odamız Deprem Danışma Kurulunca her hafta bir ilimiz için hazırlanan “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz” başlığı altında yayınladığımız Kahramanmaraş, Osmaniye, Tokat, Kocaeli ve Kayseri illeri için hazırlanan Deprem Raporlarını bulacaksınız.
İçinde yaşadığımız Covid-19 pandemisi koşulları nedeniyle, Odamızın örgütsel ve mesleki eğitim faaliyetleri zorunlu olarak çevrimiçi olarak yapılmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda, Genel Merkeze bağlı İl Temsilcileri ile ilk toplantı çevrimiçi olarak gerçekleştirmiş ayrıca Mart ayı için planlanan çok sayıda eğitim, konferans, seminer, söyleşi, kurul ve komisyon toplantıları da online olarak gerçekleştirilmiştir.
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Mart ayında da kurum ziyaretlerine devam edildi.  Ankara Valisi Vasip Şahin ziyaret edilerek Akara Büyükşehir Belediyesi ile Odamız arasında düzenlenen protokol kapsamında çalışmalarına başlanan Ankara Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi hakkında bilgiler aktarılarak, Valiliğin kurumlar arası eşgüdümü sağlayarak, UNESCO ölçütlerinde bir Jeopark’ın Ankara’da hayata geçirilmesi için çalışmalara destek verilmesi istendi. Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız ve DSİ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanı Dr. Ayhan Koçbay ziyaret edildi. DSİ Genel Müdürlüğü ilgi alanı içinde kalan ve meslektaşlarımız tarafından üretilen bazı mühendislik hizmetleri ile yine bu alanlarda yaşanan sorunlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerimiz ve kurumda çalışan meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar ile yeni istihdamlar yaratılması konusunda görüşler ifade edilerek bu konulardaki çözüm önerileri konusunda taleplerde bulunuldu.
Ülke insanımızın depremlere karşı farkındalığının artırılması, ülkenin altyapı ve üstyapısının depremlere hazır hale getirilmesi ve yapılan hazırlık çalışmaların toplumla paylaşılması amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihleri arası “Deprem Haftası” olarak belirlenmiş ve bu kapsamda Jeoloji Mühendisleri Odası olarak çevrimiçi olarak bir dizi etkinlikler düzenlenmiştir.
Kadın hakları hareketinde önemli bir odak noktası olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yıl da değişik etkinliklerle kutlanmıştır. Kadınların mesleki, siyasi, sosyal ve toplumsal her alanda öncü ve var olması amacıyla her geçen gün artan bir ivmeyle devam mücadelelerin de her daim birlikte olduğumuzu bildiriyoruz. Diğer taraftan, Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin imzalanan ve milletlerarası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi, kimsenin hediyesi ve lütfu değil; Kadınların yıllar süren mücadeleleri sonucunda elde ettikleri kazanımlarıdır. İstanbul Sözleşmesi ve kapsamı, bir kimsenin, bir grubun keyfine, karanlık Ortaçağ`dan kalmış düşüncelerine, isteklerine göre şekillenecek, taraf olunmaktan çıkma kararı alınacak bir konu değildir. Bu sebeple “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diyor ve kadınların bu haklı mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.
Orta Doğu ve Orta Asya’da yaşayan halklarının bahar bayramı, yeni yılın gelişi, Zalim Dehaklara karşı zaferin anlamlı günü, yeni bir hayatın başlangıcı, doğanın uyanışının, direnmenin ve yeni bir hayatın simgesi olan 21 Mart Nevruz/Newroz bayramı kutlar, dünya da emperyalist paylaşım savaşlarının son bulacağı, barışın, kardeşliğin, dayanışma ve bir arada yaşamanın filizleneceği bir gün olmasını diliyoruz.
22 Mart 1993’ten beri suyun önemiyle ilgili bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla her yıl kutlanmakta olan Dünya Su Günü’nde, su fakiri olma yolunda ilerleyen ülkemizde bu yılki teması olan “Suyun Değeri”nin artık herkesçe anlaşılmasını temenni ediyoruz.
NASA tarafında Mars gezegeninin keşif çalışmalarında örnek alınan ve bilimsel, ekolojik ve jeolojik değeri son derece önemli olan “Salda Gölü” nün önemi ilgili kurum ve yetkililerce yeterince bilinmemektedir. Sadece ülkemiz için değil, insanlık içinde de önemli bir jeolojik miras alanı olan Salda Gölü ile ilgili olarak Odamız tarafından hazırlanan rapor ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştır. Salda Gölü ve beslenme havzasının koruma altına alınarak jeopark ilan edilmesini ve İnsanlığın doğal mirası niteliğinde olan bu alana yapılan saldırıların önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmanın acilen başlatılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve bu amaca yapılacak her türlü çalışmaya Jeoloji Mühendisleri Odası olarak destek vermeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz.
Ülke kaynaklarımızın her gün birilerine peşkeş çekilerek yağmalandığı, bu kaynakların kamu yararına aykırı şekilde işletilmesi nedeniyle çok sayıda sorun yaşandığı bilinmektedir. Bu kaynaklarımızın başında ise jeotermal kaynaklarımız gelmektedir. Odamız Jeotermal Kaynaklar Komisyonu Başkanı tarafından hazırlanan “Ankara`nın Jeotermal Kaynakları: Potansiyel, Geliştirilebilirlik ve Ekonomik Yararlanma Seçenekleri İçin Değerlendirmeler Raporumuzu” ilgili kişi ve kurumlarla paylaştık. Ankara’nın sahip olduğu jeotermal kaynaklarının kamu yararı çerçevesinde işletilmesi konusunda önerilerimizi içeren bu raporun, ilgili kamu kurumları tarafından sahiplenilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Değindiğimiz konular başta olmak üzere, şube ve temsilciliklerden haberlerimizin de yer aldığı Jeodergimizi, mesleki, toplumsal ve sosyal konulardaki yazı, görüş ve görseller ile de zenginleştirmeyi düşünüyor, bu kapsamda da siz değerli üyelerimizin katkılarını bekliyoruz.

Jeodergi`nin 22. Sayısını okumak için lütfen tıklayınız

Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 3231
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası