TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
MEZOPOTAMYA AJANSI`NDAN MEHMET ASLAN ŞUBE BAŞKANIMIZ SAMİ TEYMURTAŞ İLE RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTİRDİ
Kentsel ve yerinde dönüşüm önerisinde bulunan Teymurtaş, bir fay yasasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

17 Ağustos depreminin yıldönümünde Mezopotamya Ajansı`ndan Mehmet Aslan, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sami Teymurtaş ile bir röportaj gerçekleştirdi. 

Gölcük-Kocaeli merkezli 17 Ağustos 1999 meydana gelen depremde resmi rakamlara göre, 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi, 23 bin 781 kişi ise yaralandı. Resmi olmayan rakamlara göre ise 50 bin kişi yaşamını yitirdi, ağır ve hafif olmak üzere 100 bin kişi de yaralandı. Aynı depremde 133 bin 683 bina çökerken, 285 bin 211 konut ve 42 bin 921 işyeri hasarlı olarak resmi kayıtlara geçti. 17 Ağustos depreminin ardından küçük ve büyük ölçekli sayısız deprem meydana geldi. Son zamanlarda olası bir Marmara depremine karşı zararın en aza indirmek için hazırlıkların yeterince yapılmadığı tartışılıyor. Bunun temel nedeni ise mühendislik hizmeti almamış eski yapılar gösteriliyor. Bir diğer etken de fay hatları üzerinde bilinçsizce yapılan yapılar. 1999 depreminin ardından yapılan araştırmalara göre, İstanbul’da 1 milyona yakın zemin etütü yapılmamış ve mühendislik hizmeti almamış depreme dayanıksız yapı var. Bu yüzden olası bir depremde tahribatın ağır olacağı görüşü hakim.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sami Teymurtaş, 17 Ağustos 1999 depremine dikkat çekerek, olası bir depremde meydana gelecek olan tahribatlara ve önlemlere dikkat çekti. 

DERE YATAKLARI RİSK OLUŞTURUYOR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Teymurtaş, 1999 depreminden önce var olan yapılarda herhangi bir zemin etüdünün yapılmamasından kaynaklı olası bir depremde tehdidin büyük olacağını belirtti. Hala devam eden yapıların fay hatlarının üzerinde oması veya yapılırken fay hatları ve zeminin dikkate alınmamasından kaynaklı tahribatın yüksek olacağına işaret eden Teymurtaş, “Dere yatakları risk teşkil ediyor, buna rağmen hala yapıların yapılmasına devam ediliyor. Fay hatları boyunca yine binalar yapılıyor” diye kaydetti.  

21 YILDIR NE YAPILDI? 

21 yıl önce meydana gelen depremden sonra kısmi olarak önlemler alınmaya başlandığı ama yetersiz kalındığını belirten Teymurtaş, iktidarın “kentsel dönüşüm” programını eleştirdi. Bu dönüşümün “rantsal” olduğunun altını çizen Teymurtaş, “Hem siyasi iktidar hem de ona bağlı iş yapan müteahhitler sadece kendi çıkarları doğrultusunda yapılar yaptılar. 21 yıldır zemin aynı zemin. Riskli olan binalar da aynı. Kentsel dönüşüm sağlıklı yapılsaydı aynı olur muydu? Soruyoruz; 21 yıldır ne yapıldı? Deprem her an olabilir. Mutlaka bir çalışma yapılmalı” ifadelerini kullanarak “yerinde dönüşüm” önerisinde bulundu. 

YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ

Kentsel ve yerinde dönüşüm önerisinde bulunan Teymurtaş, bir fay yasasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Fay yasasının bilim kurulu tarafından hazırlanabileceğini söyleyen Teymurtaş, “Sadece birkaç paydaşın olduğu kanunlar yapılıyor. Herkesin içinde yer aldığı etkin bir çalışma olmadığı sürece çözüm odaklı olmayacak. Onun için bütün paydaşlara yer verilmeli. Yeni deprem yönetmelikleri içinde herkes olmalı. Bu şekilde meydana gelecek herhangi bir risk karşısında tahribat aza indirilebilir” dedi. 

 

 

 

Okunma Sayısı: 3070
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası