TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
JEOLOJİK MİRAS VE JEOPARK ÇALIŞMA GURUBU ARALIK AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Jeolojik Miras Çalışma Grubu, 7 Aralık 2019 tarihinde yedinci toplantısını düzenledi.

Jeolojik Miras Çalışma Grubu 7 Aralık 2019 tarihinde, yedinci toplantısı ile bir araya geldi. Öncelikle 24 ve 25 Eylül 2019 tarihinde Tunceli’de gerçekleştirilen“Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı” ile 24 ve 25 Ekim 2019 tarihinde Denizli’de gerçekleştirilen “Denizli Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı” sonuçlarının değerlendirilmesi yapıldı.

 Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’yla jeolojik miras niteliğindeki yapı ve oluşumların envanter çalışmalarına ilişkin görüşme ve gelişmeler, protokol süreçleri ile Türkiye’deki jeopark ve jeoturizm projeleri hakkında bilgiler ve gelinen son durum tartışıldı.

Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik ile ilgili yapılacak değişiklik çalışmalarında jeosit, jeolojik miras ve jeopark kavramlarının yönetmeliğe doğru bir şekilde dahil edilmesinin ve bu kavramların ilgili alan için uluslararası bir kimlik teşkil etmesinin önemi vurgulandı.

Kapadokya Alanının tarihî ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesine ilişkin hususları düzenlemek üzere çıkarılan Kapadokya Alanı Hakkında Kanun ile sınırları belirlenen, 901 km2 lik bir alanı teşkil eden ve idaresinin Kapadokya Alan Başkanlığı aracılığıyla yapılacak bölgenin sınırlarının oluşturulmasındaki kriterler ve Kapadokya adının bahsi geçen alanı kapsayıp kapsamadığı, Alan sınırlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulduğu dolayısıyla bu Alana katılım konusunda halkın rızasının alınıp alınmadığı vb. konulara değinilerek konunun daha geniş kapsamlı tartışmaya açılması ve bu konuda bir toplantı düzenlemesi çalışmalarına başlanılması kararlaştırıldı.

Jeolojik Mirası Koruma Derneği öncülüğünde teşkil edilen Ortaöğretimde Yerbilimleri Eğitimi Grubu’nun yapacağı çalışmalara ve Uluslararası Jeoetik’i Kurumu Türkiye Temsilciliğine değinildikten sonra Uluslararası Miras Taşlar Türkiye Temsilciliği ve bu grup üyelerinin Odamız Mavi Gezegen Dergisi için davet edilerek dergi içeriğinin zenginleştirilmesi konusuna vurgu yapıldı.

Paris’te yapılan 40. UNESCO Genel Konferansı’nın yerbilimleri ve Türkiye açısından sonuçlarına değinilerek 2022 yılının Temel Bilimler Yılı ilan edildiği belirtildi. Toplantı dilek ve temenniler ile sona erdi.

Okunma Sayısı: 3022
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası